RECENSIE

SGT. KABUKIMAN N.Y.P.D.

Twee jaar na het Troma-retrospectief op het Weekend of Terror Part 9 verschijnt een van de beste titels van de mafste filmstudio ter wereld alsnog op video.

Het aanbod van de New Yorkse produktie- en distributiemaatschappij kan grofweg in twee categoriën verdeeld worden: onafhankelijk gemaakte low-budgetfilms die door Troma afgewerkt en gedistribueerd worden en eigen produkties. De blauwdruk voor laatstgenoemde categorie is de klassieker THE TOXIC AVENGER. Het blijft tot op de dag van vandaag de beste Tromafilm en Tromadirekteuren Lloyd Kaufman en Michael Herz zijn zich daar terdege van bewust.

Vandaar dat ze voor hun duurste produktie, SGT. KABUKIMAN N.Y.P.D., teruggrepen naar de winning formula. Wat die formule inhoudt zal bekend zijn: een plot waarin een slungel door een speling van het lot een superheld wordt, personages die allemaal even karikaturaal zijn, een opeenstapeling van flauwe grappen waar niemand tegen bestand is, een tactisch verantwoorde dosering gore op de juiste momenten en genoeg bimbo’s om het voltallige Amerikaanse marinepersoneel een weekend lang zoet te houden.

Daar Troma tegenwoordig goed zaken doet met Japanse financiers hebben Kaufman en Herz hun formule dit keer een Japanse draai gegeven. Dus wordt een politieman bezeten door de geest van een kabukispeler, waarna hij van het boeventuig geen gehakt maar sushi maakt, letterlijk natuurlijk. Ook al zakt de bevlogenheid in het middenstuk een beetje in, over de hele linie is SGT. KABUKIMAN N.Y.P.D. een zeldzaam leuke Tromafilm. Het wordt tijd dat het Tromateam weer eens zo’n moment van geinspireerde gekte beleefd, ik heb me kapotgelachen bij deze film en wil beslist meer. ***

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #14, p5.

27 april 2011
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.