RECENSIE
DVD

Resident Evil: Damnation(2012)

Niet te verwarren met RESIDENT EVIL: RETRIBUTION. De nieuwe film met Milla Jovovich gaat 4 oktober uit. RESIDENT EVIL: DAMNATION verschijnt twee dagen eerder op dvd en is de computergeanimeerde Original CG Motion Picture. Maar dat mag de pret niet drukken.

2 oktober is trouwens ook de releasedatum van Resident Evil 6 op Playstation 3 en Xbox 360. De horrorgame die in 1996 in Japan debuteerde onder de naam Biohazard is, geheel in stijl, uitgegroeid tot een niet te stoppen en zeer besmettelijke franchise die voortdurend blijft muteren.

Paul W.S. Anderson zorgde met zijn verfilmingen voor één serie mutaties. Sinds RESIDENT EVIL (2002) volgen we Alice (Jovovich) in haar strijd tegen de zombies en de Umbrella Company die het levensgevaarlijke T-virus op de wereld heeft losgelaten. In de games en in R.E.: DAMNATION, dat net als de games werd geproduceerd door Hiroyuki Kobayashi, komt Alice echter helemaal niet voor. Sinds Resident Evil 4 (2005) evolueerde de game zich tot een gecompliceerd universum waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor de parasiet Las Plagas, de multinationale opvolgers van Umbrella en de strijd tegen het bio-terrorisme. Hetzelfde DNA, maar verschillende verhaallijnen, al kruisen ze elkaar regelmatig.

Leon S. Kennedy, de held van Resident Evil 2 en 4, is ook de hoofdrolspeler in R.E.: DAMNATION. Het verhaal is sterk op de actualiteit geïnspireerd. Presidente Svetlana Belikova doet denken aan Joelia Timosjenko, de omstreden presidente van de Oekraïne tussen 2007 en 2010. In de ‘East Slavic Republic’, die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in een burgeroorlog is beland, herkennen we Tsjetsjenië. Leons vakantie in de regio eindigt abrupt wanneer er rapporten binnenkomen over het gebruik van illegale B.O.W’s: Bio Organic Weapons. Het duurt niet lang voordat de eerste Lickers, huidloze mutanten op vier poten, zich aandienen.

Leon wordt gevangen genomen door de terroristen/verzetsstrijders die het tegen Belikova opnemen. De presidente wordt ondertussen benaderd door een andere oude bekende uit de Resident Evil-franchise, de mysterieuze Ada Wong. Wat haar agenda precies is blijft schimmig. Duidelijk is dat zowel de regering van de East Slavic Republic als de oppositie zich schuldig maken aan biologische oorlogsvoering. Verzetsleider Buddy beschikt over het vermogen om de Lickers te controleren. Belikova stuurt immense Tyrants op ze af.

Kobayashi en regisseur Makoto Kamiya zaten in 2008 ook achter de cgi-animatiefilm RESIDENT EVIL: DEGENERATION. De technische vooruitgang die ze sindsdien boekten is opmerkelijk. R.E.: DAMNATION is volledig tot stand gekomen met motion capture. De gezichtsanimaties zijn fotorealistisch. Helemaal naturel voelt het nog niet – de neiging om ieder personage met glinsterogen en lipgloss uit te dossen voorkomt dat – maar de bewegingen zijn nauwelijks nog houterig te noemen. Bovendien: het feit dat álles cgi is, maakt dat de scènes met de monsters en de mutanten opeens naadloos in deze realiteit passen. Ook wat betreft de decors en camerabewegingen: alles komt van de harde schijf dus er zijn geen beperkingen. Je vindt op deze dvd trouwens een featurette die je bijpraat over alle technische aspecten.

Het is ook een aardig verhaal, vol coole monsters, dat het idee van biologische oorlogsvoering met mutanten concreet probeert te maken en zowaar een politieke discussie aangaat waarin nu eens geen gemakkelijke antwoorden zijn. Dat Belikova geen democraat is, is duidelijk genoeg. Toch krijgt zij ook een monoloog in de mond gelegd waarin ze best verstandige dingen zegt over de vaak zo desastreuze regionale broederconflicten met onafhankelijkheid als inzet. Politiek en moreel eindigt R.E.: DAMNATION ambivalent en cynisch. Noch het gebruik van biologisch wapentuig, door alle betrokkenen, noch de uitkomst van de strijd is goed verdedigbaar. Dat is opvallend, moedig misschien zelfs, maar ook riskant: het maakt het de kijker moeilijk zich te binden aan één der strijdende partijen

Het wordt dan ook hoog tijd eens écht te investeren in personages en acteurs. Leon heeft hip haar, brede bovenarmen en spreekt in oneliners, maar hij heeft de persoonlijkheid van een polygoon. Komische sidekick JD, de zogenaamde broederschap die met Buddy opbloeit, de larmoyante slotscène waarin Buddy zelfmoord overweegt: dramatisch werkt echt helemaal niets in R.E.: DAMNATION. En nu we niet zelf de joystick vast mogen houden, wordt die betrokkenheid node gemist.

R.E. DAMNATION barst van de actie, maar omdat Leon nooit de indruk wekt werkelijk in gevaar te zijn, blijft de echte angst helaas achterwege. Maar verdomme, wat ziet het er mooi uit en wat had ik het eindlevel van met die Tyrants graag zelf gespeeld!

DI: Sony Home Entertainment. Release op dvd en blu-ray: 2 oktober 2012. Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende.  Gepubliceerd op 26 september 2012.

26 september 2012
 • Titel
  Resident Evil: Damnation
 • Lengte
  100 minuten
 • Regie
  Makoto Kamiya
 • Scenario
  Shotaro Suga, Shinji Mikami, Tokuro Fujiwara
 • Cast
  Matthew Mercer, Dave Wittenberg, Wendee Lee
 • Taal
  English
 • Land
  Japan
 • Trailer
Meer AnimationMeer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.