RECENSIE
VHS

Race Against Time(2000)

Lange wachttijden en de ontmanteling van collectieve zorg baren niet alleen Nederlandse politici in verkiezingstijd grote zorgen. In de VS is het al jaren een belangrijk thema dat ook buiten de krantenkolommen en verkiezingsprogramma’s de gemoederen bezighoudt. 

Onlangs nog maakten Amerikaanse ziekenhuizen zich zorgen over de eventuele navolging die de film JOHN Q van Nick Cassavetes zou krijgen. Daarin gijzelt het door Denzel Washington gespeelde titelpersonage een hele afdeling van een ziekenhuis teneinde een hartoperatie voor zijn onderverzekerde stervende zoontje af te dwingen. In het voor kabel-tv geproduceerde RACE AGAINST TIME (Geoff Murphy, VS 2000) begaat Eric Roberts een soortgelijke wanhoopsdaad.

De film speelt zo’n vijftien jaar in de toekomst. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zelfdoding volledig gelegaliseerd en in overeenstemming met de vrije handelsgeest wordt het gat in de markt al snel ontdekt. De maatschappij Lifecorp biedt suicidale mensen gigantische bedragen voor hun lichaam, waarvan de organen vervolgens naar de hoogste bieder gaan. Na ondertekening van het contract krijgen ze nog één jaar om het geld op te maken. Wanneer Roberts’ zoontje een dodelijk virus te pakken krijgt en vader de medische behandeling niet blijkt te kunnen betalen, geeft deze zijn leven aan Lifecorp om dat van zijn kind te redden. Maar de inkt op het contract is nog niet droog of het zoontje overlijdt en van ontbinding wil Lifecorps niets weten. Roberts zet het op een lopen, achterna gezeten door een stel jagers, aangevoerd door beroeps-bad guy Cary Elwes.

RACE AGAINST TIME is een sf-film in de traditie van SOYLENT GREEN en LOGAN’S RUN, waarin maatschappelijke thema’s middels een hyperbool tot doemscenario’s worden gevormd. Een genuanceerd standpunt over euthanasie en hulp bij zelfdoding hoeft u van deze film dus niet te verwachten. Regisseur Murphy (o.a. FORTRESS 2 en FREEJACK) heeft sowieso meer aandacht voor de actie dan voor de ideeën.

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #54, voorjaar 2002.

© Roel Haanen
1 maart 2002
 • Titel
  Race Against Time
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  Geoff Murphy
 • Scenario
  Cary Solomon, Chuck Konzelman
 • Cast
  Eric Roberts, Cary Elwes, Sarah Wynter
 • Taal
  English
 • Land
  Canada, United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.