RECENSIE

Paul(2011)

Het is de ultieme vakantie-ervaring voor Britse sciencefiction geeks. Graeme Willy en Clive Gollings bezoeken Comic-Con in San Diego en rijden daarna met de camper door de VS, langs illustere locaties als Vasquez Rock, Roswell en Area 51. Hoogtepunt van de trip: een close encounter met alien Paul.

PAUL is de creatie van Simon Pegg en Nick Frost, die na SHAUN OF THE DEAD en HOT FUZZ terugkeren met een sciencefictionkomedie. De bedenkers en hoofdrolspelers van de film worden bijgestaan door Seth Rogen (THE GREEN HORNET), die de stem van de alien op zich nam. Grootste grap: de extra-terrestrial gebruikt geen neurale taalvervormer om zich verstaanbaar te maken, maar spreekt gewoon ‘fucking English’. Paul drinkt bier, rookt wiet en blijkt een uiterst relaxte dude.

Minder relaxed is dat Paul op de hielen gezeten wordt door mannen in het zwart. Na jarenlang wereldleiders en ‘“regisseurs van advies te hebben gediend is Paul ontsnapt uit een ultra-geheime regeringsbunker. Agent Zoil en zijn mysterieuze chef (‘The Big Guy’) vrezen: ‘The fucker might have phoned home.’

Ook Ruth Buggs (Kristen Wigg) is op de vlucht, en wel voor haar fanatiek religieuze vader. Met Paul en Ruth als lifters koersen Graeme en Clive dus af op een heuse sf road movie in de Amerikaanse Southwest. Grappige verwijzingen zijn er genoeg. Steven Spielberg leverde een kleine bijdrage aan deze film, maar ook The X-Files, PREDATOR, STAR WARS, STAR TREK, Battlestar Galactica en zelfs Mork and Mindy komen voorbij. Wie ‘The Big Guy’ is, zullen we niet verklappen.

Zeker, er zijn veel geïnspireerde grappen, maar PAUL haalt het toch niet bij de twee vorige films. Na verloop van tijd valt op dat Paul louter grossiert in plat aardse grappen over homo’s en seks: ‘Fucknuts! It’s probing time!’

Pegg en Frost maken het zichzelf zo wel heel erg gemakkelijk. PAUL is wéér zo’n film die de Nerdy fans wil paaien met het vieren van hun Nerdyness. Dat deed SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD ook, maar met aanzienlijk meer ontregelende humor, anarchie, creativiteit en succes. De regisseur van die film, Edgar Wright, was de derde man achter SHAUN OF THE DEAD en HOT FUZZ. Zijn afwezigheid in PAUL maakt het verschil tussen een wel aardige komedie en een hilarische must-see.

DI: Universal (Release NL: 14 april, BE: 2 maart )

Copyright: Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 12 april.

12 april 2011
 • Titel
  Paul
 • Lengte
  104 minuten
 • Regie
  Greg Mottola
 • Scenario
  Simon Pegg, Nick Frost
 • Cast
  Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen
 • Taal
  English, Klingon
 • Land
  United States, United Kingdom
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.