RECENSIE
VHS

Mystery Science Theater 3000(1988–1999)

Jezus, wat past deze film perfect in het tijdsbeeld. In de popmuziek is sampling de gewoonste zaak van de wereld en met name op de dansvloer hoor je nauwelijks nog een nummer dat niet op een bestaande hit uit het verleden is gebaseerd. Je kon er dus eigenlijk op wachten dat dergelijke vormen van recycling ook in de cinema hun intrede zouden doen.

Met MYSTERY SCIENCE THEATER 3000 is het zover: dit is de acid house party mix van THIS ISLAND EARTH. Een even minuscuul als ridicuul plotje is bedacht om een space-nerd en zijn twee androide kameraadjes in de huisbios van een krakkemikkig ruimtevehikel plaats te laten nemen voor een vertoning van deze Universal-klassieker uit 1954. Vervolgens bestaat MST 3000 vrijwel uitsluitend uit het ultra-melige commentaar van het drietal op het science fiction-epos, waarin een wetenschapper en zijn vriendin door aliens worden ontvoerd om hen te helpen in een intergalactische oorlog die hun planeet bedreigt. THIS ISLAND EARTH heeft een solide reputatie onder SF-liefhebbers, maar blijkt vanuit het perspectief van het digitale tijdperk van een vertederende knulligheid. Een schot voor open doel dus voor het snedige drietal in het Mystery Science Theater, dat de bal dan ook met satanisch genoegen in de touwen jaagt.

Als met MST 3000 inderdaad een trend wordt gezet, zuillen we misschien nog wel eens knarsetandend aan deze voorbode terugdenken. So what? De gabber-versie van Swiebertje mag ik graag horen, hoe dierbaar het origineel mij ook is. Iedereen die zich wel eens met een stel vrienden achter de video schaart voor een avondje trash, zal onmiddellijk de charme herkennen van het ironische maar o zo liefdevolle commentaar dat de personages in MST 3000 de huiskamer in slingeren.

Zij die onbekend zijn met de B-film experience, leiden levens van een schokkende leegheid en kunnen met behulp van MST 3000 proberen iets van de schade in te halen. Overigens is de film het uitvloeisel van een TV-serie die in Amerika veel populariteit geniet in cult-kringen. Een prettige gedachte, want dit smaakt naar méér.

Copyright Matthijs Linnemann. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #28, februari/maart 1997.

© Matthijs Linnemann
1 februari 1997
 • Titel
  Mystery Science Theater 3000
 • Lengte
  92 minuten
 • Scenario
  Joel Hodgson
 • Cast
  Joel Hodgson, Michael J. Nelson, Trace Beaulieu
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.