RECENSIE
VHS

Mystery Men(1999)

Ooit afgevraagd waarom niemand ziet dat Clark Kent en Superman dezelfde persoon zijn? Het antwoord wordt gegeven wanneer de derderangs superhelden Mr. Furious, The Shoveler en The Blue Raja redetwisten over de identiteit van hun idool: superheld Captain Amazing. Mr. Furious denkt dat Captain Amazing en miljonair Lance Hunt dezelfde persoon zijn. ‘Kan niet’, zegt The Shoveler, ‘Lance draagt een bril en Amazing niet’. Furious: ‘Die zet hij af wanneer hij Captain Amazing wordt’. The Shoveler: ‘Maar dan ziet hij toch niks?’.

Het superheldengenre brengt niet alleen conventies, maar bij uitstek ook inconsequenties en lacunes in de logica met zich mee. De parodie MYSTERY MEN maakt daar handig gebruik van en zoals bovenstaande dialoog illustreert, kan dat heel aardige vondsten opleveren. Maar het gebrek aan onderscheidingsvermogen van zowel schrijver Cuthbert als debuterend regisseur Usher doet de film bijna de das om. Voor iedere grap die doel treft, staan twee flauwe. Deze onevenwichtigheid maakt van MYSTERY MEN een nogal wankele film, die slechts steunt op de indrukwekkende verzameling acteurs die met aanstekelijk enthousiasme gestalte geven aan de bizarre types.

Een superheld is in Champion City namelijk verre van een bijzondere verschijning, want bijna iedereen is er superheld, net zoals in Los Angeles elke serveerster actrice en elke taxichauffeur scenarioschrijver is. The Blue Raja (Azaria) is een nep-Indiër die zijn tegenstanders bekogelt met het tafelzilver dat hij overdag als verkoper in een warenhuis aan de man moet brengen. The Shoveler (Macy) is een sleuvengraver wiens wapen zich laat raden. En Mr. Furious (Stiller) tenslotte, is een driftkikker die het meestal bij slecht geformuleerde dreigementen laat. Gebrek aan succes heeft deze drie aspirant-superhelden moedeloos gemaakt. Van de misdaadbestrijding hebben ze nog steeds niet hun broodwinning kunnen maken, zoals hun grote voorbeeld Captain Amazing (Kinnear), die een aardige boterham heeft aan de sponsoring en reclameklussen die zijn manager hem bezorgt.

Net wanneer de mannen op het punt staan hun alterego’s vaarwel te zeggen, wordt Captain Amazing ontvoerd door superschurk Casanova Frankenstein (Rush). Een uitgelezen kans om jezelf te bewijzen. Dus wordt er snel een reddingsactie op touw gezet, met behulp van andere would-be superhelden. Wat volgt is een amusante parade van flapdrollen, waarvan naast de drie geweldige hoofdpersonages, vooral Paul Reubens (ex-Pee Wee Herman) uitblinkt als The Spleen, een lispelende hippie wiens super powers bestaan uit scheten van orkaan-achtige proporties.

Helaas is de rek er na een uurtje wel uit, hoewel de film dan pas op de helft is! Vooral het laatste half uur, waarin een handvol geslaagde grappen volledig wordt ondergesneeuwd door kabaal en spektakel, stelt het geduld van de kijker op de proef.

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #47, september/oktober 2000.

© Roel Haanen
1 september 2000
 • Titel
  Mystery Men
 • Lengte
  121 minuten
 • Regie
  Kinka Usher
 • Scenario
  Neil Cuthbert, Bob Burden
 • Cast
  Ben Stiller, Janeane Garofalo, William H. Macy
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.