RECENSIE
Bioscoop

Men in Black III 3D

Welke Boglodite heeft bij de Chinees Spiky Bulba besteld, en hoe groot is de kans dat de restauranthouder zelf stiekem een Parlaxian of Glamourian is? Fijn, dat de Men in Black weer orde op zaken komen stellen.

Sinds 1997 weten we dat de aliens onder ons zijn en dat de MEN IN BLACK ervoor zorgen dat ‘The Scum of the Universe’ er niet een al te groot zooitje van maakt. Agent J (Will Smith) en agent K (Tommy Lee Jones) namen het in het geestige eerste deel op tegen een buitenaardse parasiet; in het veel minder geslaagde MEN IN BLACK II (2002) moest het publiek zich vooral teweerstellen tegen een immense hoeveelheid flauwigheid. Gelukkig beschikt MEN IN BLACK III weer over een slechterik van galactische proporties.

Boris the Animal (Jemaine Clement uit The Flight of the Conchords) is een enorme bruut met één arm, akelig scherpe tanden en een angstaanjagend stemgeluid. Een met zijn naam getatoeëerde dame en een akelig insectachtig wezen dat deel blijkt uit te maken van zijn buitenaardse fysionomie, zorgen ervoor dat Boris kan ontsnappen uit zijn zwaarbewaakte gevangenis op de maan. Hij heeft nog een appeltje te schillen met een van de mannen in het zwart: ‘Let’s rewrite history, shall we K?’

In de archieven van het MIB-hoofdkwartier staat Boris te boek als de moordenaar van verschillende buitenaardse personen. Hij werd uiteindelijk door Agent K gearresteerd op 16 juli 1969. Althans, zo wás het, want Boris slaagt erin terug te reizen in de tijd en de loop van de geschiedenis te veranderen. Zo verdwijnt K opeens uit het heden en zit J opgescheept met een acute aanval van ‘tijdsfractuurhoofdpijn’. J moet dus terug om alles recht te zetten. Zijn tijdsprong begint – logisch – met een stap vanaf de Empire State Building en doet hem belanden bij een veertig jaar jongere versie van K, gespeeld door Josh Brolin.

Die tijdsprong doet de film beslist geen kwaad, want MEN IN BLACK III is lekker vlot en humoristisch. De grappen zijn beter dan die in deel 2 en Brolin geeft het duo weer de energie, die Tommy Lee Jones de vorige keer niet meer leek te kunnen opbrengen. Bovendien kan de franchise altijd rekenen op excentrieke nevenpersonages die met vreemde vuurwapens en snedige oneliners kunnen worden afgeserveerd. ‘I think you need a pedicure.’  Bill Hader is grappig als de niet nader te noemen beroemdheid uit de sixties (‘Please, you got to fake my death!’). Michael Stuhlbarg, pas laat geïntroduceerd als helderziende Griffin, dreigt in de laatste akte zowaar bijna de show te stelen.

Dat de grote verrassing er wel vanaf is mag de pret niet drukken. Het eerste deel blijft onovertroffen, maar MEN IN BLACK III is leuk genoeg.

Di: Sony (NL, B: 23 mei). Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 23 mei 2011.

23 mei 2012
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.