RECENSIE
IMAGINE

Men & Chicken(2015)

IMAGINE | Zondag 17 april vertoont het Imagine Film Festival de nieuwe film van Anders Thomas Jensen: MEN & CHICKEN. Da’s lekker vroeg, want de film gaat pas op 5 mei uit in de bioscoop. SN is nog vroeger: hier is de recensie van Karina Meerman.

MEN & CHICKEN is niet griezelig, maar voelt af toe wel verrekte ongemakkelijk. En dat gevoel groeit naarmate de betekenis van de titel duidelijker wordt. Een intrigerende zwarte komedie van Anders Thomas Jensen (ADAM’S APPLES) over vijf lelijke kerels in een goor landhuis met heel veel kippen.

Gabriel (David Dencik) en Elias (Mads Mikkelsen) zijn broers. Tenminste, dat dachten ze. Kort na het overlijden van hun vermeende vader ontdekken ze dat ze geadopteerd zijn. Ze gaan op zoek naar familieleden. Die vinden ze in een verlopen, goor landhuis in een afgelegen stukje Denemarken, waar evenveel kippen huizen als familiegeheimen. In en om dat landhuis treffen ze hun drie broers Gregor (Nikolaj Lie Kaas), Franz (Søren Malling) en Josef (Nicholas Bro). Ongewassen mafketels die met enige regelmaat op elkaar inbeuken met opgezette dieren. Ook hebben ze ieder een irreële angst voor een specifiek serviesbordje. En dan is er nog de afgesloten kelderruimte waarvan iedereen begrijpt dat die slecht nieuws is. Maar wat is er nu echt aan de hand?

Het neusje van de zalm van het Deense acteursgilde is ongelofelijk onaantrekkelijk gemaakt voor ‘Mannen & Hennen’. En dan heb ik het niet alleen over de hazenlippen en het gribuslaagje dat ze permanent lijken te hebben; ook hun persoonlijkheden zijn alle gradaties van akelig. Vooral Elias is een eikel eerste klas: een onmogelijke, door seks geobsedeerd figuur die altijd gelijk wil hebben. Niet te geloven dat dit dezelfde acteur is die de moordlustige maar sierlijke Hannibal speelde. Elias hecht zich onmiddellijk aan zijn broers en kijkt nergens van op. Gabriel probeert nog enige orde te scheppen in de chaos, maar tevergeefs.

Wat MEN & CHICKEN zo heerlijk maakt, is de reeks onwaarschijnlijke situaties die de revue passeren en waarnaar je alleen maar met verwondering kunt zitten kijken. Specifieke scènes benoemen zou zonde zijn. Ga zitten, kijk en mijmer onderwijl wat over wat mannen tot broers maakt.

Distributie: Remain in Light. Release NL: 5 mei, BE: 20 april 2016. Copyright: Karina Meerman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 15 april 2016.

© Karina Meerman
15 april 2016
 • Titel
  Men & Chicken
 • Lengte
  104 minuten
 • Regie
  Anders Thomas Jensen
 • Scenario
  Anders Thomas Jensen
 • Cast
  David Dencik, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas
 • Taal
  Danish
 • Land
  Denmark, Germany
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.