RECENSIE
Bioscoop

Memoirs of an Invisible Man(1992)

In Carpenter’s eerste grote studio-produktie sinds het geflopte BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA speelt Chevy Chase de zakenman Nick Halloway die het slachtoffer wordt van een ongelukje in een wetenschappelijk instituut. Het ene moment dommelt hij rustig in op een bankje in een sauna, het volgende is hij van top tot teen onzichtbaar.

Driedubbele pech: Halloway raakt motorisch van slag, loopt een afspraakje met zijn kersverse vriendin Alice (Hannah) mis en moet zich tot overmaat van ramp een agressief opererende geheime dienst van het lijf zien te houden. MEMOIRS OF AN INVISIBLE MAN lijkt een beetje op Carpenter’s eigen STARMAN en Hitchcock’s NORTH BY NORTHWEST. Maar leg je die drie films naast elkaar, dan wordt al gauw duidelijk wat er bij MEMOIRS aan schort. In STARMAN onstaat de spanning uit het besef dat de opgejaagde hoofdpersoon over een beperkte hoeveelheid tijd beschikt om zijn doel te bereiken; in de klassieker van Hitchcock leven we mee met een man die reddeloos wordt meegesleurd in een duistere intrige. Geen van beide elementen, suspense en mysterie, worden door Carpenter in MEMOIRS op een behoorlijke manier benut. De avonturen van de onzichtbare man kennen geen tijdslimiet, terwijl de identiteit en beweegredenen van zijn tegenstanders (onder aanvoering van Neill) al in een vroeg stadium bekend zijn, zowel aan de hoofdpersoon als de kijker. Wat dan rest zijn de visuele grapjes die er met de onzichtbaarheid van Halloway zijn uit te halen. Maar bij de zoveelste dubbelopname van een zwevende sigaret valt een geeuw moeilijk meer te onderdrukken.

Geen thriller, geen komedie, geen psychologisch drama, MEMOIRS OF AN INVISIBLE MAN is eigenlijk helemaal niets.

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #1, juni 1992.

© Phil van Tongeren
1 juni 1992
 • Titel
  Memoirs of an Invisible Man
 • Lengte
  99 minuten
 • Regie
  John Carpenter
 • Scenario
  H.F. Saint, Robert Collector, Dana Olsen
 • Cast
  Chevy Chase, Daryl Hannah, Sam Neill
 • Taal
  English
 • Land
  United States, France
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.