RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Man of Tai Chi(2013)

DVD-BLU/RAY | Tai Chi kennen wij natuurlijk van die schattige Chinese Omaatjes die elke ochtend relaxt gymnastiek doen. Is dat even verrassend, dat je al die moves ook kan gebruiken om iemand tot moes te slaan.

Neem Chinese alleman Chen (gespeeld door de nogal kleurloze Tiger Hu Chen) die in MAN OF TAI CHI werkt als koerier, en ondertussen ook meedoet aan een vechttoernooi. Maar Tai Chi is natuurlijk meer dan een manier om iemand een pak slaag te verkopen, geeft de wijze grootmeester hem in de tempel nog mee. Balans, daar gaat het om. Cue rustgevende Chinese fluitmuziek en schenk jezelf nog maar wat groene thee in.

Helaas, verschijnt dan de sinistere Donaka Mark (Keanu Reeves, tevens debuterend regisseur) ten tonele. Mark wordt door de politie geschaduwd wegens het organiseren van illegale vechtwedstrijden die steevast eindigen met de dood van de spelers. Met de houterige stem die we van Keanu gewend zijn, laat hij zijn handlangers weten dat Chen de perfecte mededinger is. Chen heeft ondertussen van zijn meester vernomen dat zijn tempel bedreigd wordt door projectontwikkelaars en besluit daarom voor het geld mee te doen aan de wedstrijden. Maar tegen welke prijs? Zullen Chens rustgevende en diepgaande Tai Chi krachten zwichten voor de ‘Dark Side’?

Hong Kong, waar deze productie deels geschoten is, bracht in de laatste decennia talloze prachtige vechtfilms voort. Reeves’ MAN OF TAI CHI is helaas niet van dat niveau. Tiger Hu Chen (hij was in 2000 stuntman op de set van CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON) valt in zijn eerste grote internationale rol niet echt op: en saaie goedzak. Knokken kan-ie wel, maar de vechtscènes verzanden al snel in ongeloofwaardige Wire-fu. Wat hard en rauw zou moeten zijn, verwordt tot een saai ballet dat je al vaker hebt gezien en waaraan de echte punch ontbreekt. Grootste gemiste kans is de verspilling van het talent van Iko Uwais (de vechtkoning uit THE RAID) die in een vreemd opgebouwde scène niet eens de kans krijgt te laten zien wat hij kan.

Het helpt ook niet dat alle acrobatiek is verpakt in een voorspelbaar verhaal, doorspekt van Oosterse clichés. Klap op de vuurpijl: een tegeltjeswijsheid over het samengaan van traditie en vernieuwing (gaap). Geen best begin van een regiecarrière. Plaats hier maar een Sad Keanu.

Di: Universal. Op dvd en blu-ray vanaf 30 april 2014) 2014. Copyright: George Vermij. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 12 mei 2014.

© George Vermij
12 mei 2014
 • Titel
  Man of Tai Chi
 • Lengte
  105 minuten
 • Regie
  Keanu Reeves
 • Scenario
  Michael G. Cooney
 • Cast
  Tiger Hu Chen, Keanu Reeves, Karen Mok
 • Taal
  Cantonese, English, Mandarin
 • Land
  United States, China, Hong Kong
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.