RECENSIE
Bioscoop

Into the Forest(2015)

“Waarom heb ik geen bereik?” Het is het eerste wat een van de zusjes in INTO THE FOREST zegt wanneer de stroom plotseling uitvalt. Maar geen internet op de gsm zal al snel het minste van hun zorgen blijken. In de post-apocalyptische film zijn de meiden uiteindelijk aangewezen op de natuur en zichzelf.

Actrice Ellen Page (X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST) is de drijvende kracht achter INTO THE FOREST. Ze zou het boek van Jean Hegland uit 1999 op aanraden van een boekenwinkeldame in haar thuisstadje Halifax gekocht hebben en was na het lezen zo onder de indruk dat ze een filmproject op poten zette. Page kreeg een credit als producer en deelt de hoofdrol met Evan Rachel Wood (WESTWORLD).

Page en Wood spelen de zussen Nell en Eva. Ze wonen samen met hun vader (Callum Keith Rennie) in een prachtige villa, een architecturaal pareltje, diep in de bossen van British Columbia, Canada. Hun moeder is na een ziekte overleden. Nell bereidt zich al studerend voor op een toelatingsexamen, terwijl Eva na een blessure werkt aan een comeback als danseres.

Het tikken van de metronoom waar Eva onvermoeid haar danspassen op oefent, is meteen onheilspellend. Trefzeker zoomt regisseuse Patricia Rozema in op details waarvan je weet dat ze later belangrijk worden in het verhaal. De stroom komt niet terug. De radio valt definitief uit. Als ze met de auto uiteindelijk naar de stad rijden, blijken de warenhuizen geplunderd en de benzinepompen leeg. ‘It’s the Wild Fucking West,’ zo weet het dubieuze vriendje van Nell. De wereld is om zeep.

INTO THE FOREST won op het afgelopen Imagine Festival de Black Tulip Award voor beste film. Dat is misschien iets teveel eer voor een film die narratief weinig meer te bieden heeft dan platgetreden paden. Je kan de tegenslagen die de meiden moeten overwinnen braafjes afvinken. Het lot dat Eva uiteindelijk ondergaat, komt weliswaar als een grote schok maar niet als een verrassing. In een post-apocalyptische film is er maar één weg die gevolgd kan worden: bergaf. Eten is uiteindelijk een keertje op, een huis bouwvallig en mannen – hier in de figuur van Stan – seksueel op drift.

Gelukkig is Rozema beter op dreef in het weergeven van psychologie en sfeer wanneer de zusjes van de regen in de drup geraken. Page en Wood zijn prima als Nell en Eva die uiteindelijk, elk op hun manier, kunnen terugvallen op een groot overlevingsinstinct en levensoptimisme. De manier waarop de meiden vrolijk bessen gaan plukken, houthakken of kruiden verzamelen, heeft iets hoopvols.

Maar wanneer ze in het tweede deel van de film enkele ondoordachte beslissingen nemen, begint de optimistische toon te wringen. Het gaat allemaal iets te gemakkelijk en de film wordt op het zweverige af onrealistisch en ongeloofwaardig. Of moeten we dat einde toch niet te letterlijk, maar eerder symbolisch opvatten? Zelfs voor wie diep de wenkbrauwen fronst, zet INTO THE FOREST toch ook aan het denken.

Distributie: Just Film. Release NL 19 januari 2017. Copyright: Hans Dewijngaert. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 18 januari 2017.

© Hans Dewijngaert
18 januari 2017
 • Titel
  Into the Forest
 • Lengte
  101 minuten
 • Regie
  Patricia Rozema
 • Scenario
  Patricia Rozema, Jean Hegland
 • Cast
  Elliot Page, Evan Rachel Wood, Max Minghella
 • Taal
  English
 • Land
  Canada
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.