RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Gallowwalkers(2012)

Ach, die Wesley Snipes. Ooit zo gelauwerd om zijn rol als Blade in de gelijknamige film. Nu krijgt hij het maar niet voor elkaar een fatsoenlijke film te maken. 

In de horrorwestern GALLOWWALKERS uit 2012 speelt Wesley Snipes de vervloekte cowboy Aman. Vervloekt, want: al zijn slachtoffers staan weer op uit de dood. Gallowwalkers worden ze genoemd in het wilde westen en Aman zal een manier moeten vinden om ze voor eens en altijd onder de grond te krijgen. Hij wordt in zijn missie bijgestaan door de jonge Fabulos (Riley Smith,  True Blood).

Halverwege de film wordt in een flashbackmontage uitgelegd wat Amans motieven zijn. Drie keer raden? Uiteraard, een dame. Sueno (Alyssa Pridham) is niet zijn biologische zus, maar ze groeiden samen op. Zij werd zijn geliefde. En door onverlaten verkracht en vermoord. Uiteraard. En nu jaagt Aman op de daders. Hij heeft ze al eens gedood, maar toch ook niet: het zijn gallowwalkers.

GALLOWWALKERS vult anderhalf uur met clichés uit andere westerns. De bekende long shots en wide-angles uit Sergio Leones THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY (1966) en ONCE UPON A TIME IN THE WEST (1968) bijvoorbeeld. Het moge duidelijk zijn: daarmee houdt de vergelijking op. Leone wist met deze shots spanning op te bouwen, GALLOWWALKERS kopieert alleen de stijl.

Aman is de stereotiepe gekwelde held: meer dan cryptische antwoorden hoef je niet van hem te verwachten. Fabulos vraagt zich op een gegeven moment af hoeveel walkers Aman moet ombrengen. Het antwoord: ‘Dat maakt alleen maar uit als het er teveel zijn.’ Huh? Het rommelige script is al even cryptisch. Wie is wie? Waarom is Aman vervloekt? Waarom staan de doden weer op? De schurk van het verhaal (Kevin Howarth als Kansa): ‘Nobody knows why or how!’ Ah, dat verklaart veel.

Nog een raadsel: waarom deze film een horrorwestern wordt genoemd. Af en toe bloed vergieten en zombies doden maakt het nog geen horror, daar heb je spanning of angst voor nodig. Muzikaal bungelt de film ergens tussen western en een politiefilm uit de jaren tachtig. Voeg daar een Wesley Snipes aan toe die enkel zijn stoere gezicht opzet en wat nikszeggende teksten opdreunt. GALLOWWALKERS is eigenlijk een opeenvolging van scènes die heel stoer doen, maar niets betekenen.

Di: A-Film. Op dvd en blu-ray vanaf 13 januari 2015. Copyright: Carlijn Kruidhof. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 29 januari 2015.

© Carlijn Kruidhof
29 januari 2015
 • Titel
  Gallowwalkers
 • Lengte
  92 minuten
 • Regie
  Andrew Goth
 • Scenario
  Joanne Reay, Andrew Goth
 • Cast
  Wesley Snipes, Kevin Howarth, Riley Smith
 • Taal
  English
 • Land
  United States, United Kingdom
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.