Bioscoop

Furiosa: A Mad Max Saga(2024)

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat George Miller terugkeerde naar zijn geliefde MAD MAX-reeks en zomaar een meesterwerk op ons losliet. MAD MAX: FURY ROAD wordt inmiddels vaak genoemd als een van de beste actiefilms ooit gemaakt, dus toen Miller aankondigde dat hij aan een prequel zat te sleutelen werd er sceptisch gereageerd. Hoe kun je een film zo strak en zo uniek als FURY ROAD ooit overtreffen?

Als we een algemene les kunnen trekken uit zijn oeuvre, is dat je nooit moet twijfelen aan George Miller. FURIOSA: A MAD MAX SAGA, die op 15 mei te zien was op het Cannes Film Festival, is geen poging om FURY ROAD te evenaren. Waar die film een relatief eenvoudig plot had over een ontsnapping en daarna een terugkeer, is FURIOSA minder gedreven door actie en meer door personages en hun allianties. Natuurlijk staat het thema overleven ook hier weer centraal. Zelfs in de Wasteland, de woestenij in het midden van Australië waar alleen de gemeensten en bruutsten het redden, gaat het leven gewoon door.

De film begint in het groene paradijs waar Furiosa in FURY ROAD naar wilde terugkeren. De Green Place is een oase gerund door vrouwen die alles op alles zetten om het geheim van deze plek te bewaren. We zien hoe Furiosa als kind (Alyla Browne) wordt ontvoerd en in de handen van krijgsheer Dementus belandt. Dementus (Chris Hemsworth met ruwe baard, krulsnor, nepneus en een moddervet Australisch accent) leidt een enorme bende van motorrijdende dieven en huurlingen. Als de jonge Furiosa niet wil onthullen waar ze vandaan komt, neemt hij haar onder zijn hoede. Samen reizen ze door de woestijn, totdat de bende op de Citadel van Immortan Joe stuit.

We volgen Furiosa terwijl ze verwikkeld raakt in het grootste conflict dat Miller tot nu toe heeft gefilmd, en hoe zij verandert in de geharde, eenarmige vrouw die we leerden kennen in de vorige film. Anya Taylor-Joy werd drie jaar terug aangekondigd als de volwassen Furiosa en leek een aparte keuze voor de rol. Hoewel de Britse actrice meer dan genoeg genrewerk onder haar riem heeft (waaronder haar doorbraakrol in THE WITCH), is ze niet bepaald bekend met actiefilms. Is een actrice beroemd om haar etherische uitstraling wel geloofwaardig als een post-apocalyptische vrachtwagenchauffeur? Ook hier verrast FURIOSA, met een aantal van de beste optredens uit de reeks. Taylor-Joy is ruwer dan ooit tevoren, ze grauwt haar zinnen en maakt samen met cameraman Simon Duggan geweldig gebruik van haar grote ogen. Als zij naar haar vijanden staart, voel je de haat. Tom Burke duikt op als Immortan Joe’s huidige Praetorian, en geeft die rol een tederheid die niet thuishoort in deze wereld. Hemsworth maakt van brute demagoog Dementus een onnozele clown, en geniet van Millers kenmerkende neologismen. ‘Questionin’ my bossority?’

De wegen zijn bekend, maar met de voertuigen worden compleet nieuwe dingen gedaan. De olietanker die de show stal in FURY ROAD is terug, in aangepaste vorm. Het voertuig heeft twee graafkranen aan iedere zijde die functioneren als armen en een staart gevormd uit ronddraaiende morgensterren die uiteraard flink wat schedels mogen verbrijzelen. Dementus bestijgt een vierspanstrijdwagen getrokken door motors, en zijn luitenant de Octoboss (een angstaanjagende Goran D. Kleut) rijdt op een motor die een kolkende massa zwarte vliegers en slingers door de lucht laat glijden, zodat er altijd een enorme octopus over het slagveld hangt. Ook krijgen we voor het eerst te zien hoe de Bullet Farm, Gas Town en de Citadel functioneren en hoe zij aanvallen van buitenaf weten af te slaan. De actiescènes zijn weer zo goed dat het bijna flauw is. We zien weer hetzelfde scheurende ritme, het brute geweld en de innovatieve manieren om mensen te vermorzelen, met wellicht de meest intense gore uit de hele reeks. De scène waarin Furiosa haar arm verliest is geen kattenpis.

Omdat FURIOSA meer nadruk legt op plot, voelt de film soms net iets te uitleggerig aan. Dat probleem had FURY ROAD totaal niet. Furiosa, die ook in die film de hoofdpersoon is, hoeft niet uit te leggen waarom ze naar de Green Place wil. De wereld is een oranje woestenij van oliedampen en bloed, wie zou niet alles riskeren voor een beetje groen? En er hoeft geen woord gezegd te worden om ons de vernietigende pijn te doen begrijpen, wanneer ze hoort dat haar thuis niet meer bestaat. De realisatie dat haar hoop op terugkeer vals was toont Miller in het mooiste shot in de hele MAD MAX-serie, Theron knielend op de grond, schreeuwend naar de hemel terwijl de wind zachtjes zand om haar heen blaast. Dat is nu eenmaal de vloek van de prequel: ze zijn bijna altijd compleet overbodig, zeker als de film die eraan vooraf ging heel erg goed was. Toch hoor je mij niet klagen over het bestaan van FURIOSA.

Dementus heeft een zogeheten ‘history man’ in dienst, een oude man gekleed in witte gewaden vol met cijfers, formules en teksten, die kennis uit de vorige wereld moeiteloos kan opdreunen. Het is een kleine rol, maar acteur George Shevtsov speelt een cruciale rol in Furiosa’s verhaal. Hij vertelt haar dat de enige manier om de woestenij te overleven is door jezelf onmisbaar te maken. Met zijn ruwe, vieze en idiosyncratische films heeft Miller zichzelf onmisbaar bewezen in de huidige woestenij van de filmwereld. Zijn MAD MAX-reeks is een moderne mythe, en ieder nieuw hoofdstuk is slechts een ander mooi verhaal voor het collectieve kampvuur van onze samenleving, het filmtheater. Meer heb je niet nodig.

© Jons Klaessens
21 mei 2024
  • Titel
    Furiosa: A Mad Max Saga
  • Lengte
    148 minuten
  • Regie
    George Miller
  • Scenario
    George Miller, Nick Lathouris
  • Cast
    Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Tom Burke
  • Taal
    English
  • Land
    Australia, United States
  • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.