RECENSIE
VHS

Double Dragon(1994)

Een mystiek Chinees medaillon, dat de drager ervan macht over lichaam en ziel verleent, belandt in het Los Angeles van 2007, waar het in handen van grootindustrieel Koga Shuko (Patrick) een machtig wapen vormt.

Twee karate-geschoolde broers, Jimmy (Dacascos) en Billy Lee (Wolf), proberen het medaillon veilig te stellen m.b.v. de straatbende Power Corp. onder aanvoering van de inventieve Marian Delario (Milano).

Het meest negatieve dat men over DOUBLE DRAGON zou kunnen opmerken, is dat de film in de sector juvenile entertainment valt. Wie daaraan voorbij kan gaan, ziet een levendig, onderhoudend fantasy-avontuur dat pretentieus, big-budget werk als de eveneens op videospellen gebaseerde STREETFIGHTER en MORTAL KOMBAT gemakkelijk in de schaduw stelt.

Het levensgrote gevaar van een videospel-geinspireerde film, zo lijken regisseur, producenten en scenaristen van DOUBLE DRAGON zich te hebben gerealiseerd, is dat men z’n film bevolkt met karikaturen, sjablonen, die door hun bizarre concipiëring de aandacht misschien een ogenblik vasthouden, maar al spoedig als non-karakters door de mand vallen. De gebroeders Shah hebben daarom Robert Patrick aangetrokken om de megalomane figuur van Koga Shuko met een reeks van herkenbare trekjes te onderbouwen. Patrick ontwikkelt zich rap tot Weirdo Numero Uno van de genrefilm en schijnt zich in die hoedanigheid kostelijk te vermaken. Dacascos en Wolf vechten en bekvechten zich door een hele serie meeslepend en complex gechoreografeerde atletische strijdtonelen; Milano oogt aantrekkelijk als bendeleidster Marian Delario.

Het half onderwater staande L.A. anno 2007 is vormgegeven in een paar trefzekere, gedetailleerde process-shots, die precies de verrassing en verwondering bij de toeschouwer genereren, waaraan een zillion-dollar-movie als WATERWORLD niet vermocht te raken.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #22, december 1995/januari 1996.

© Erique J. Rebel
1 december 1995
 • Titel
  Double Dragon
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  James Yukich
 • Scenario
  Paul Dini, Neal Shusterman, Michael Davis
 • Cast
  Robert Patrick, Mark Dacascos, Scott Wolf
 • Taal
  English
 • Land
  United States, France, Denmark
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.