Spectaculaire gevechtsscènes, een spannender verhaal en méér Fury en Black Widow: de tweede Captain America-film is een aanzienlijke verbetering.
Dat is best verrassend, want Marvels Captain America heeft, net als Superman, een beetje het nadeel dat hij het braafste jongetje van de klas is. Het is toch een stuk interessanter wanneer de held van dienst twijfels heeft, dubieuze karaktereigenschappen of zijn krachten nog niet helemaal beheerst. (Ja, we hebben het over jullie, Bruce Wayne, Tony Stark en Peter Parker!). De kleurloze Steve Rogers a.k.a. Captain America (Chris Evans) komt echter uit een andere, ouderwetsere tijd. IN CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER (2011) vocht hij tegen de nazi’s en de gemene Red Skull. Sindsdien weten we: de Captain is een echte patriot die altijd de waarheid spreekt en nog geen vlieg kwaad zal doen. Saaaai – althans dat was het wel een beetje in deel één. In THE AVENGERS dreef Tony Stark ook al de spot met hem.
CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER speelt zich af in het heden, en dan worden de zaken natuurlijk al snel wat ingewikkelder en interessanter. De Captain, Black Widow (Scarlett Johansson) en de overige leden van S.H.I.E.L.D. stuiten op een complot dat onze vrijheid bedreigt. Het begint allemaal met een moordaanslag op hun baas, Nick Fury (Samuel L. Jackson). Fury bereidde de lancering voor van Project Insight. Drie zwaarbewapende luchtslagschepen zullen straks met zeer geavanceerde surveillance-apparatuur de hele planeet kunnen monitoren en beveiligen: zelfs tegen potentiële misdadigers die nog niets gedaan hebben, maar alleen maar plannen maken. De Captain heeft uiteraard twijfels: “This is not freedom. This is fear.”
Maar als Project Insight de inzet is, wie pleegde dan die aanslag op Fury? En waarom? En wie is die bijkans onverslaanbare Winter Soldier uit de titel?
Een interessantere intrige levert bijna als vanzelf ook spannendere scènes op, maar Anthony en Joe Russo regisseren de actie ook goed. De scène waarin de Captain zich uit een volle lift moet vechten, bijvoorbeeld, of die waarin hij een soort luchtrodeo heeft met een gevechtsvliegtuig. De regisseurs houden de actie verrassend en fris met grapjes, rustpunten en visuele vondsten. De knokpartijen zijn bovendien tamelijk hard. Captain America heeft niet veel meer dan zijn schild, zijn benen en zijn vuisten, maar hij gebruikt die met volle (overtuigings)kracht. Alleen in Scarlett Johansson moet hij in dat opzicht zijn meerdere erkennen. maar, ach, wie zou er nou geen pak rammel willen van de sexy Black Widow?
De Captain en Chris Evans zijn nog steeds niet de meest aansprekende figuren, maar met extra screen time voor Black Widow, Fury en Sam Wilson als The Falcon is ook daarin voorzien. Het Marvel-universum is intussen zó uitgebreid, dat we niet meer verbaasd opkijken wanneer Stark Industries aan Project Insight blijkt te hebben meegewerkt en ook de naam van Bruce Banner nog even valt. Fans van de comics blijven natuurlijk zitten tijdens de aftiteling, voor het traditionele voorproefje op de volgende Marvel-film. Maar ook voor niet-stripgeeks, is CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER een onderhoudende actiefilm. En voor wie de huidige Amerikaanse politiek een beetje volgt (het surveillance-schandaal van de NSA, de aanvallen met drones…), is de boodschap bijna niet te missen. Tja, Obama, als zelfs de patriottische Captain America bezwaren heeft…
Di: Disney (BE: 26 maart; NL: 27 maart 2014). Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 26 maart 2014.