RECENSIE
Bioscoop

Capsule(2014)

Kosmische straling, een geheimzinnige geleerde en filosofische vragen vormen de ambitieuze ingrediënten voor het afstudeerproject CAPSULE. Het lijkt echter iets te hoog gegrepen.

In CAPSULE wordt alle leven op aarde bedreigd door kosmische straling. Binnenkort zal iedereen eraan moeten geloven. Maar er is een uitweg: er is een capsule gebouwd. Helaas biedt de capsule slechts ruimte aan een klein aantal mensen. Gedragswetenschapper Ichigo heeft uitgevonden dat niet macht of status voorwaarden zijn om te overleven, maar het vermogen om lief te hebben. De negenhonderd mensen die de capsule in mogen worden dan ook geselecteerd aan de hand van deze Ichigo-norm.

CAPSULE is de afstudeerfilm van de film actors academy en het Mediacollege Amsterdam. Het is voor het eerst dat één van deze afstudeerfilms een bioscooprelease krijgt. De film ging in première tijdens het Imagine filmfestival. Schokkend Nieuws publiceerde al eerder een interview met regisseur Djie Han Thung.

Dat alle eindexamenleerlingen van de acteursopleiding een rolletje moest krijgen, is overduidelijk. De scenarist heeft flink moeite moeten doen om iedere acteur er in te proppen. Er zitten een paar echte talenten tussen, maar minstens zo vaak lepelen de acteurs hun zinnetjes op volstrekt onnatuurlijke wijze op: je ziet ze soms krampachtig hun opgedane kennis in de praktijk brengen. Dat ze het daarbij met vaak houterige dialogen moeten doen, helpt ook niet. Wat te denken van zinnetjes als: “Je bent een pion op het schaakbord, net als ik.”, of de televisiepresentator die opgewekt verkondigt dat onze dagen geteld zijn? Het werkt soms onbedoeld op de lachspieren.

De premisse van CAPSULE is ambitieus. De ethische vragen – wie heeft het recht om te mogen blijven leven en wie bepaalt dat? – zijn voer voor discussies. Jammer, dat het er niet helemaal uitkomt. Hoewel zeker niet alles voorgekauwd hoeft te worden, laat het script wel erg veel in het ongewisse. Waarom kan er maar één capsule gemaakt worden? Waarom kan je in de capsule wel overleven? Waarom lijkt niemand zich druk te maken over de aankomende apocalyps? Ook over de motieven van de vreemde Ichigo blijven veel vragen onbeantwoord.

Sciencefiction die vragen stelt in plaats van ze te beantwoorden, ik ben er helemaal voor. Zeker in de Nederlandse filmcultuur, waarin weinig sciencefiction wordt gemaakt, is iedere poging welkom. Maar CAPSULE levert vooral scènes waarin we de relationele beslommeringen van de vele personages volgen. Dappere pogingen om de karakters wat diepgang mee te geven, maar erg boeiend zijn die verhaaltjes  niet… Djie Han Thung en scenarist Gerson Oratmangoen lijken van alles te willen zeggen, maar hun capsule dobbert helaas vooral wat richtingloos rond.

Di: Filmfreak Distributie. Copyright Jan Timmerman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 16 april 2014.

© Jan Timmerman
16 april 2014
 • Titel
  Capsule
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  Djie Han Thung
 • Scenario
  Gerson Oratmangoen
 • Cast
  Anouk Kleykamp, Michael Schnörr, Orlando Manuel do Brito
 • Taal
  Dutch
 • Land
  Netherlands
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.