RECENSIE
Bioscoop

Bloodshot(2020)

Vin Diesel. De spiermassa met het gouden hart. De man met de ruige stem en ferme schouders. Wat is hij toch weer zichzelf in BLOODSHOT, een onderhoudende cliché-diesel van regisseur Dave Wilson, gebaseerd op de gelijknamige comics.

Deze keer is zijn naam Ray Garrison, een Amerikaanse soldaat die na zijn dood herboren wordt met superkrachten. Herboren in de breedste zin des woords; het is meer een kwestie van versleuteld. Ene dr. Emil Harting (Guy Pearce) stouwde tijdens Rays dood zijn bloed vol met nanotechnologie. Maar voor we zover zijn in de film, tellen we eerst wat clichés.

Bepakte en bezakte Amerikaanse soldaat in stedelijk oorlogsgebied redt op slimme wijze bedreigde landgenoot. Aan het eind van de toer spreekt hij vaderlandslievende woorden tegen zijn trouwe matties. De plunjebaal gaat aan de kant en hij banjert – in witte tanktop – naar een knappe auto, alwaar een tilbare blonde schone op hem staat te wachten. Hij: ‘Ik zei toch dat ik altijd thuis kom, schatje.’ Zij: Zwijmel. Samen brengen ze liefdevolle momenten door in een Instagram-Italië. Dorpje, haventje, bootjes, oude vissers, kraampjes, blauw water, warm mediterraan zonlicht.

Maar wacht! Er zijn enge mannen in huis! O nee! Ze vallen Ray aan! En waar is zijn geliefde? Geweld, drama en een abrupte onderbreking van de clichéketen door de introductie een moordenaar waar we verder niets over gaan zeggen. Overduidelijk is dat Ray op rücksichtslose wijze wraak gaat nemen. Ook na zijn dood? Juist na zijn dood! De herrezen Ray wordt wakker in een lab als een zelfherstellende vechtmachine; bijna onverwoestbaar dankzij de nanorobots in zijn bloed. Hij wordt welkom geheten door dr. Harting en de beeldschone Katie/KT (Eiza Gonzalez). Harting introduceert Rays nieuwe teamleden die stuk voor stuk klaar zijn voor de Paralympics. Dankzij technologie zijn hun lichamelijke beperkingen nu hun kracht, maar de mankementen in hun sociale gedrag waren moeilijker te repareren. Wat reageren ze vreemd! Zou er dan toch meer aan de hand zijn dan we denken? Ja natuurlijk!

BLOODSHOT begint als een reeks clichés, die ietwat te lang worden volgehouden. Een interessante wending wekt de hoop dat het dan toch een intelligentie scifi-actiefilm is. Dat is BLOODSHOT niet, want de piek is eenmalig en de clichés blijven opduiken tot het eind. Onderhoudend is de film wel, met veel close-ups van creatieve vechtpartijen in kleine ruimtes en toffe speciale effecten rondom de nanobots. (Die lijken zelf uit BABYLON 5  te komen, maar dat terzijde). De verplichte komische noot wordt met verve gebracht door Lamorne Morris als IT-wonderkind Wilfred Wigans. De dialoog is niet van een grote schoonheid, maar er mag af en toe gegrinnikt worden. Voor de IT’ers onder ons: wanneer was de laatste goeie opensourcegrap?

Laat alle logica varen, dan is dit een onderhoudende Diesel-film voor liefhebbers van gespierde mannen en vrouwen met ferme kaaklijnen. En IT’ers met superkrachten.

Distributie: Sony Pictures. Release NL: 12 maart 2020, BE: 25 maart 2020. Copyright: Karina Meerman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 12 maart 2020.

© Karina Meerman
12 maart 2020
 • Titel
  Bloodshot
 • Lengte
  109 minuten
 • Regie
  Dave Wilson
 • Scenario
  Jeff Wadlow, Eric Heisserer, Kevin VanHook
 • Cast
  Vin Diesel, Eiza González, Sam Heughan
 • Taal
  English, Persian
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.