RECENSIE
VHS

Black Cat(1991)

Oosterse films zijn voor ons Europeanen per definitie exotisch. De enorme cultuurverschillen komen tot uiting in de kleinste details, maar ook in meer elementaire filmingrediënten zoals gebruikte symboliek en de mimiek van de acteurs.

De culturele verwarring wordt nog groter wanneer filmmakers van het ene halfrond de producten van het andere gaan imiteren. En zo kan het komen dat oorspronkelijk voor de oosterse markt gemaakte actiefilms-op-Amerikaanse-leest in het Westen een enthousiast cultpubliek vinden. Producten uit Hongkong spannen daarbij op dit moment de kroon. Het zijn veelal onderhoudende actioners, met veel vaart geschreven, geregisseerd en gesneden en doorspekt met volkomen waanzinnige schietpartijen. Maar wat Hongkong-cinema echt bijzonder maakt, is het voor westerse begrippen ongewoon hoge gehalte melodrama. Niet zelden gaat aan een bloedig gevecht een lange discussie over vriendschap en eer vooraf. Daarna schiet men elkaar overhoop.

In BLACK CAT schiet de jonge Catherine (Leung), na te zijn aangerand, in paniek een politieagent dood. De regering geeft haar echter een kans op rehabilitatie, mits ze bereid is als huurmoordenaar te fungeren. Wat volgt is het verslag van haar zeer zware en soms levensgevaarlijke opleiding. Nadat ze die naar tevredenheid van haar strenge mentor Brian (Yam) heeft afgerond, wordt ze in vrijheid gesteld. Ze leidt een rustig en gelukkig leven en wordt verliefd op Thomas (Lam). Maar Thomas merkt dat Catherine’s mysterieuze verleden, waarover ze nooit wil praten, haar achterhaalt. Catherine doet er op haar beurt alles aan om Thomas onwetend te houden. Kennis zou zijn dood betekenen.

BLACK CAT is een remake van LA FEMME NIKITA (1991) van de Franse Luc Besson. Terwijl NIKITA uitmunt in de schets van het leven van een no-future punk die van de regen in de drup belandt als huurmoordenares van de Franse staat, is BLACK CAT een veel simpeler actiefilm. Het bijzondere gegeven blijft ook in de Aziatische versie goed overeind, maar de vreemde driehoeksverhouding tussen de gestrikte vrouw, haar geheime bikkelharde leermeester en haar zachtmoedige vriend verleent aan Bessons film diepgang die in BLACK CAT ten ene male ontbreekt. In ruil daarvoor krijgen we veel gekwelde blikken, geschreeuw en gehuil. Maar ook veel rondvliegende kogels en vooral een aardige finale, een tearjerker met een glimlach.

Copyright Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #3, oktober 1992.

© Bart Oosterhoorn
1 oktober 1992
 • Titel
  Black Cat
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  Stephen Shin
 • Scenario
  Bo Shun Chan, Tan-Ping Lam, Wai-Lun Lam
 • Cast
  Jade Leung, Simon Yam, Thomas Lam
 • Taal
  English, Japanese, Cantonese
 • Land
  Hong Kong, Canada
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.