RECENSIE

American Meltdown(2004)

De San Juan Nuclear Power Plant in Zuid-Californië wordt overvallen door acht terroristen, die een meltdown dreigen te veroorzaken. FBI, CIA, NSA, FEMA, NRC, The National Guard, Dept. of Homeland Security snellen toe en gaan om te beginnen een onderling autoriteitsconflict aan (‘Not helpful, gentlemen’, laat de president van de VS vanuit het Witte Huis weten, ‘not helpful at all’).

Overigens, mag zo’n onderwerp weer na 9/11? Jazeker, want een mens is kort van memorie en met terroristisch geweld is filmisch gezien een hoop te doen. Bovendien prent het voor kabel-tv gemaakte AMERICAN MELTDOWN ons in dat gezien de sterk verhoogde veiligheidsmaatregelen genomen nà 9/11 terroristen geen schijn van kans meer maken. Om internationale verhoudingen niet onnodig onder druk te zetten, worden de terroristen (aanvankelijk aangezien voor Arabische moslimextremisten) later ontmaskerd als voormalige officieren van Delta Force, die met de top van het Pentagon een appeltje hebben te schillen (‘Jesus, those bastards are our own G.I. Joe’s!’). De film benut een koortsachtige stijl (hand-held camerawerk) en een mengeling van kleur- en korrelige zwart-witopnamen om een rauw-documentaire atmosfeer te scheppen en het urgente karakter van de ontwikkelingen te illustreren. Veelvuldig ingelaste CNN-achtige tv-beelden bevestigen het vermoeden dat dergelijke 24/7-nieuwszenders het verslaan van nieuws vooral gebruiken om nieuws te maken. Regisseur Chechik is bekend vanwege twee desastreuze remakes, DIABOLIQUE (1996) en THE AVENGERS (1998).

*** Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #68 (2005/06), p 41.

© Enrique J. Rebel
27 april 2011
 • Titel
  Meltdown
 • Lengte
  120 minuten
 • Regie
  Jeremiah S. Chechik
 • Scenario
  Larry Barber, Paul Barber
 • Cast
  Bruce Greenwood, Leslie Hope, Arnold Vosloo
 • Taal
  English, Arabic
 • Land
  United States, Germany
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.