RECENSIE
netflix

3 from Hell(2019)

Ergens tussen het rauwe realisme van HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER en het kakofonische exces van THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE 2 bevindt zich 3 FROM HELL, de afsluiter van Rob Zombies trilogie over de moorddadige familie Firefly.

HOUSE OF 1000 CORPSES (2003) was nog een beetje kermishorror en deed soms denken aan een videoclip van een van Zombies eigen nummers. In het vervolg THE DEVIL’S REJECTS (2005) toonde Zombie zich een beheerster, realistischer filmmaker. Aan het einde van die film leek het gedaan met Captain Spaulding (Sid Haig), Otis (Bill Mosely) en Baby (Sheri Moon Zombie). Vijftien jaar later blijkt echter dat ze de kogelregen in de slotscène wonderbaarlijkerwijs overleefd hebben. Alle drie zitten in de gevangenis.

Met Captain Spaulding is ’t gauw gebeurd: na een typische Zombie-monoloog krijgt hij buiten beeld een fatale injectie toegediend. Dat Sid Haig maar een paar minuten in de film zit, heeft natuurlijk te maken met de toen al verminderende gezondheid van de cultacteur, die kort na het verschijnen van de film overleed. Haigs plek in het duivelse trio wordt overgenomen door Richard Brake als Foxy, een halfbroer van Otis en Baby. Brake is een character actor uit hetzelfde hout gesneden als Bill Mosely. De Zombie-fan kent hem van 31 (2016). Overige genreliefhebbers zagen hem misschien in MANDY (2018) en als de Night King in GAME OF THRONES.

Otis en Foxy ontsnappen uit het gevang en weten vervolgens op nogal ongeloofwaardige wijze ook Baby vrij te krijgen. Zombie wisselt van gevangenisfilm naar home invasion-thriller, en dan zakt de film even in. Het geweld is bruut en naar, maar ook voorspelbaar; niet meer de klap in het gezicht van THE DEVIL’S REJECTS. Baby die in slow-motion achter een naakte vrouw aan rent terwijl op de soundtrack slechts het zwijmelnummer It’s a Sin to Tell a Lie van The Ink Spots klinkt – tot de muziek bruut onderbroken wordt door Baby’s messteken. Ooit werkte zoiets misschien, maar in 2020 voelt het als een trucje. Zoals veel van het onsmakelijke geweld dat Zombie ons voorschotelt. Zelfs de hel gaat vervelen.

Maar als het trio naar Mexico gaat om de politie te ontlopen, ontpopt 3 FROM HELL zich tot nihilistische hang-out movie. Dan blijkt tijd doorbrengen met drie van de walgelijkste personages die ooit bedacht zijn opeens verrassend vermakelijk als ze gewoon met elkaar kletsen. Brake en vooral Mosely vinden diepte en menselijkheid in rollen die op papier misschien weinig voorstelden. En wanneer de helse familie in een Mexicaans dorpje herkend wordt en te maken krijgt met een wraakzuchtige crimineel, wordt het zowaar even spannend. Walter Hills EXTREME PREJUDICE is niet ver weg.

De afloop laat zich natuurlijk raden. In het universum van Zombie is vrijwel iedereen smerig, pervers en gewelddadig. Mensen die op de een of andere manier aan georganiseerd geweld doen (zoals Dee Wallace als gevangenisbewaarder maar ook de Mexicaanse bendeleider) verliezen het van de pure chaoten, die de wereld beter begrijpen. Dat is de boodschap die Rob Zombie al de wereld in spuugde met THE DEVIL’S REJECTS. Hij doet het nog eens over met een (voorlopige) afsluiter die weinig toevoegt, maar zijn hardcore fans vast een plezier doet.

Distributeur: Netflix. Release NL: 1 februari 2020. Copyright: Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 4 februari 2020.

4 februari 2020
 • Titel
  3 from Hell
 • Lengte
  115 minuten
 • Regie
  Rob Zombie
 • Scenario
  Rob Zombie, Rob Zombie
 • Cast
  Sheri Moon Zombie, Bill Moseley, Sid Haig
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.