enemy
enemy
Nieuws
29 december 2014

Tabé 2014 (deel 3)

EnemyJAARLIJST | Het is bijna het einde van het jaar en dat betekent dat we weer kunnen terugkijken. Wat waren de beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms van 2014? Het derde deel van onze persoonlijke favorieten.

Voor de duidelijkheid: de eenentwintig medewerkers van Schokkend Nieuws die een lijstje met vijf favoriete genrefilms instuurden, kozen uit alle films die in 2014 in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen draaiden. Daar kunnen dus ook films bijzitten die in 2013 werden voltooid. Ook films die op een filmfestival gezien werden mochten meedingen. Houd er rekening mee dat de deadline voor deze lijstjes al in november lag, wat de omissie van sommige films kan verklaren.

Op Nieuwjaarsdag sluiten we het jaar af met de volledige top 10. We zijn natuurlijk ook benieuwd naar jullie favorieten! Onderaan de pagina kun je reageren.

Constant Hoogenbosch schreef dit jaar onder meer een mooi in memoriam voor vhs-verzamelaar Henri Vlek.

1. INTERSTELLAR (Christopher Nolan, 2014). Hollywood kan toch nog intelligente films maken.
2. ENEMY (Denis Villeneuve, 2013). Geniaal scenario dat intrigeert en als een puzzel ieder stukje nauwgezet op zijn plaats legt.
3. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2013)
4. LUCY (Luc Besson, 2014)
5. THE CONGRESS (Ari Folman, 2013)

Jasper ten Hoor schreef recensies over oa. THE PURGE: ANARCHY, TRANSFORMERS: AGE OF EXTINCTION en HELLBENDERS. Hij trad onlangs toe tot het team van Thank God It’s Friday, onze wekelijkse linkjesrubriek.

1. X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST (Bryan Singer, 2014). Een film die het beste combineert van twee werelden en tegelijkertijd een film van Brett Ratner buitenspel zet, verdient zonder meer de titel van dé film van het jaar. Alleen de scène met Quicksilver verdient al een prijzenregen.
2. GUARDIANS OF THE GALAXY (James Gunn, 2014). Marvel toont ballen en zet de regisseur van SLITHER op een film over een pratende boom en wasbeer. Het resultaat is niet alleen een gigantische hit, maar ook één van de meest vermakelijke superheldenfilms aller tijden.
3. EDGE OF TOMORROW (Doug Liman, 2014).  Op den duur waren er  weinig verrassingen meer over voor het personage van Tom Cruise. Voor de kijker blijven er genoeg verrassingen in deze ijzersterke film met goede actie en humor en eindelijk eens een sterke vrouwenrol.
4. DAWN OF THE PLANET OF THE APES (Matt Reeves, 2014). Alle matige delen uit de originele franchise en de remake van Tim Burton zijn vergeten. Wat RISE OF THE PLANET OF THE APES deed voor reboots, doet DAWN OF THE PLANET OF THE APES voor vervolgfilms. Deze franchise mag nog wel even doorgaan.
5. CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER (Anthony & Joe Russo, 2014). Bijna onvoorstelbaar dat men rondom een sullige en saaie goedzak als Captain America zo’n badass stand-alone film heeft weten te maken. Daar kan Thor nog wat van leren.

In elke editie van Schokkend Nieuws magazine vind je op bladzijde 5 een van de fraaie prenten van onze vaste tekenaar Milan Hulsing.

1. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2013)
2. ENEMY ( Denis Villeneuve, 2013)
3. KILLERS (Kimo Stamboel, Timo Tjahjanto, 2014)
4. THE MAZE RUNNER (Wes Ball, 2014)
5. JACK ET LA MÉCANIQUE DU COEUR (Stéphane Berla, Mathias Malzieu, 2013)

Julius Koetsier schreef al langer voor SN, maar trad in augustus toe tot de kernredactie van Schokkend Nieuws. Hij schreef onder meer over Twin Peaks en THE HOBBIT en had een leuk interview met de makers van THE CREEP BEHIND THE CAMERA.

1. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2013). Scarlett Johanssons alien is verleidelijk, gevaarlijk, tragisch en ondoorgrondelijk. Ze hoort thuis op de lijst van meest fascinerende filmmonsters.
2. HER (Spike Jonze, 2013). Een bitterzoete maar optimistische sciencefictionfilm, met een verfrissende kijk op kunstmatige intelligentie, die bovendien geloofwaardiger is dan al die dystopische onheilsvoorspellingen die we gewend zijn.
3. THE RAID 2: BERANDAL (Gareth Evans, 2014). Vergeet de STEP UP-serie: dit is de beste dansfilm in jaren.
4. THE WIND RISES (Hayao Miyazaki, 2013). Een melancholische ode aan de simpele wens iets moois te maken.
5. THE BABADOOK (Jennifer Kent, 2014). De engste film van het jaar, met een heerlijk monster dat het in zich heeft een icoon te worden.

Marlies Krabbenbos doet de publiciteit en advertentie-aquisitie van Schokkend Nieuws.

1. FRANK (Lenny Abrahamson, 2014). Droogkomisch, dramatisch en prettig gestoord, Frank schopt tegen de conventies van de muziekindustrie.  Frank might not be okay… the movie is great!  
2. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2013). Bevreemdend kitchen-sink-realisme meets sci-fi en levert ons onderhuidse spanning in een wonderschone verpakking.
3. ENEMY (Dennis Villeneuve, 2013). Misschien niet zo briljant als Saramago’s boek The Double, maar zeker een net zo onheilspellende mindfuck.
4.GRAND BUDAPEST HOTEL (Wes Anderson, 2014). Geestig, charmant en zoals het Anderson betaamt, een schitterend decor en fascinerende cinematografie.
5. HOW I LIVE NOW (Kevin Macdonald, 2013). Post-apocalyptische Britse puberfilm die veel volwassener blijkt te zijn dan de trailer doet geloven.

Morgen meer!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!