Her
Her
Nieuws
30 december 2014

Tabé 2014 (deel 4)

Her JAARLIJST | Het is bijna het einde van het jaar en dat betekent dat we weer kunnen terugkijken. Wat waren de beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms van 2014? Het vierde deel van onze persoonlijke favorieten.

Op Nieuwjaarsdag sluiten we het jaar af met de top 10 van Schokkend Nieuws. Laat ons weten wat jouw favorieten waren! Onderaan de pagina kun je reageren.

Henry Kuipers schreef dit jaar over ZOMBIE HUNTER, BIG ASS SPIDER, THE HUNT. Het wordt tijd dat we hem eens wat A-titels toespelen!

1. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2013). Onconventionele en vervreemdende sciencefictionfilm die meer vragen oproept dan beantwoordt, maar van begin tot eind weet te intrigeren. De gestileerde cinematografie, beperkte dialogen en karakteristieke soundtrack dragen bij aan de mysterieuze en unheimische sfeer die onder de oppervlakte broeit en zorgen voor een ware audiovisuele belevenis.
2. ENEMY (Denis Villeneuve, 2013). Gecompliceerde en surrealistische psychologische thriller waarin de protagonist per toeval een fysiek identieke dubbelganger ontdekt. ENEMY is zeer gestileerd, raadselachtig, daagt uit en kent een onvergetelijke eindscène. Een mindfuck-film die je net als UNDER THE SKIN niet snel uit je hoofd kunt krijgen.
3. ONLY LOVERS LEFT ALIVE (Jim Jarmusch, 2013). Originele art-house vampierfilm die meer nadruk legt op het overleven van liefde en romantiek dan op het bemachtigen van bloed. De donkere beelden van het vervallen Detroit aangevuld met de sterke soundtrack van Jarmusch zijn band SQÜRL, zorgen voor een melancholische sfeer die perfect aansluit bij de gemoedstoestand van het vampierkoppel.
4. BLUE RUIN (Jeremy Saulnier, 2014). Een trage maar gepolijste wraakthriller in de stijl van de gebroeders Coen waarin een aan lager wal geraakte schlemiel zich ontpopt als een koelbloedige wreker. De humor is zwart, het geweld expliciet en er zijn genoeg plotwendingen aanwezig om de spanning erin houden.
5. THE RAID 2: BERANDAL (Gareth Evans, 2014) Kei- en keiharde knokfilm over een undercoveragent die een ravage aanricht in de onderwereld van Jakarta. Met zijn goed gechoreografeerde en explosieve vechtscènes, spectaculaire achtervolgingen en cartooneske ultrageweld is THE RAID 2 een heuse traktatie voor de liefhebbers van het echt harde werk.  


Bram Roza
is een van de twee vormgevers van Schokkend Nieuws. Hij startte dit jaar ook de Schokkend Nieuws-agenda.

1. L’ÉTRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS (Hélène Cattet, Bruno Forzani, 2013). Kan niet tippen aan z’n voorganger, maar de art nouveau-setting, de compleet geschifte opzet en de spannende giallo-momenten maken dit een waanzinnige, niet te missen koortsdroom.
2. EDGE OF TOMORROW (Doug Liman, 2014).  GROUNDHOG DAY in een radicaal futuristisch jasje! Verrassend genoeg toch een originele film, gaat niet vervelen is en gewoon vet… punt.
3. GUARDIANS OF THE GALAXY (James Gunn, 2014). Helemaal Marvel. Van kop tot staart! Geweldig. Letterlijk en figuurlijk kleurrijk. Mooi om te zien waren het design en de worldbuilding. Verder heb ik de ballen uit m’n string gelachen 🙂
4. ONLY LOVERS LEFT ALIVE (Jim Jarmusch, 2013). Ik hoor aan veel kanten: “saaaaai”. Nee niet saai. Langzaam! Dat wel. Maar ja, als je als vampier alle tijd hebt, hoeft het ook allemaal niet zo rap. Lekkere sfeer, mooie plaatjes, goed acteerwerk en fijne soundtrack.
5. SNOWPIERCER (Bong Joon-ho, 2013). Te gek idee. Postapocalyptische film die zich helemaal afspeelt in een trein. Een ding is zeker; ik zal nooit meer zo veel zeuren over de NS.

Redactielid Phil van Tongeren schreef over SATAN’S SLAVE, PREY, THE UNINVITED, MINISTRY OF FEAR en werkte mee aan de specials over Fake Found Footage, Kunst en film en deed het interview met Willem van Batenburg voor onze seksspecial!

1. COHERENCE (James Ward Byrkit, 2013).
2. GARDEN OF WORDS (Makoto Shinkai, 2013)
3. DAWN OF THE PLANET OF THE APES (Matt Reeves, 2014)
4. BLUE RUIN (Jeremy Saulnier, 2014).
5. THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA (Isao Takahata, 2013)

Rob van der Velden, ook al jaren redactielid, haalde jeugdherinneringen op naar aanleiding van PRINCE OF DARKNESS, schreef over BLIND WOMAN’S CURSE, SLEEPAWAY CAMP en schrijft nu, samen met Eric van de Woude, de Video Basta!

1. GUARDIANS OF THE GALAXY (James Gunn, 2014). De verschoppelingen van het Marvel-universum bieden onder regie van James Gunn meer popcornvermaak dan alle A-merk superhelden bij mekaar.
2. THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA (Isao Takahata, 2013). Waarschijnlijk laatste meesterwerk van Ghibli-medeoprichter Isao Takahata doet wat een sprookje behoort te doen: betoveren.
3. SNOWPIERCER (Bong Joon Ho, 2013). Eindelijk een trein die bij sneeuw op het spoor en een revolte aan boord blijft doordenderen.
4. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2013). Als je dan toch verschalkt wordt door een buitenaardse vrouw, dan maar door Scarlett Johanssen. Duister, zinnenprikkelend mysterie. 
5. I’M NOT HIM / BEN O DIGILIM (Tayfun Pirselimoglu, 2014). Mijn snobkeuze van dit jaar. Turkse doppelgängerfilm waarin een afwashulp aanpapt met zijn collega, wier echtgenoot een zware jongen is die sprekend op hem lijkt. Trage film, die halverwege Lynchiaanse trekjes vertoont.

Morgen het laatste deel!

30 december 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!