Guardians of the Galaxy
Guardians of the Galaxy
Nieuws
31 december 2014

Tabé 2014 (deel 5)

Guardians of the Galaxy JAARLIJST | Het is oudejaarsdag en dat betekent dat we nog even kunnen terugkijken. Wat waren de beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms van 2014? Hier zijn de laatste persoonlijke favorieten.

Voor de duidelijkheid: de eenentwintig medewerkers van Schokkend Nieuws die een lijstje met vijf favoriete genrefilms instuurden, kozen uit alle films die in 2014 in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen draaiden. Daar kunnen dus ook films bij zitten die in 2013 werden voltooid. Ook films die op een filmfestival gezien werden mochten meedingen. Houd er rekening mee dat de deadline voor deze lijstjes al in november lag, wat de omissie van sommige films kan verklaren.

Op Nieuwjaarsdag sluiten we het jaar af met de top 10 van Schokkend Nieuws. Laat ons weten wat jouw favorieten waren! Onderaan de pagina kun je reageren.


Barend de Voogd
had dit jaar een interview met Gareth Edwards (GODZILLA), pornopionier Radley Metzer en zijn grote idool David Cronenberg. De voordelen van het hoofdredacteurschap…

1. JODOROWSKY’S DUNE (Frank Pavich, 2013). De film kwam er niet, maar het is schitterend de charismatische Chileen en alle andere betrokkenen ervan te zien dromen.
2. THE DOUBLE (Richard Ayoade, 2013). Verdwaald in de liefde en het leven met Dostojewski, Kafka en Jesse Eisenberg.
3. BLUE RUIN (Jeremy Saulnier, 2014). Sublieme wraakfilm over, zoals het hoort, de futiliteit van de hele exercitie.
4. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2013). Ik ga het boek niet lezen; bang dat het de magie zal verstoren. Dat zegt genoeg.
5. THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA (Isao Takahata, 2013). Een lief verhaal, maar vooral weergaloos getekend.


Marjan Westbroek
ging dit jaar op reportage op de set van DE POEL, interviewde Noel Clarke en Jemaine Clement en is al jarenlang onze proofreader.

1. NIGHTCRAWLER (Dan Gilroy, 2014). Vlak voor het inleveren van dit lijstje nog de beste film van het jaar gezien. Ga voor de duistere sfeer en blijf voor de psychopathische glimlach van Jake Gyllenhaal.
2. WE ARE WHAT WE ARE (Jim Mickle, 2013) Het ‘grote geheim’ is al vele malen gespoiled, maar laat dat je niet weerhouden als je deze film nog niet gezien hebt. Geweldig geacteerd en een pracht om naar te kijken. Houd hem in de gaten, die Jim Mickle.
3. THE DOUBLE (Richard Ayoade, 2013). De verrassing van het jaar. Deprimeren op de beste manier. Richard Aoyade houden we ook in de gaten!
4. BLUE RUIN (Jeremy Saulnier, 2014). Een flinke indie-hype ging deze film vooruit, waardoor ik bang was dat ik er teveel van ging verwachten. Gelukkig was niets minder waar. Klein, rauw en heftig. Een prachtrol van Macon Blair die zich qua baard in elk geval kan meten met THE BATTERY van vorig jaar.
5. THE ZERO THEOREM (Terry Gilliam, 2013). Het was lang dubben of ik deze of GUARDIANS OF THE GALAXY op 5 zou zetten, maar Gilliam heeft het nipt gewonnen. Heerlijk om weer een ouderwets goede en krankjorume film van hem te zien. Maar ook the rise of James Gunn was een hoogtepunt dit jaar.

Eric van der Woude is tegenwoordig regelmatig op het podium te vinden als stand-up comedian. Wij genieten al jaren van zijn bijdragen aan Video Basta!

1. THE RAID 2: BERANDAL (Gareth Evans, 2014). Het knokfilmequivalent van het adrenalineshot dat Mia Wallace kreeg toegediend in PULP FICTION: agressief, compromisloos en adembenemend. Misschien wel de beste actiefilm sinds TERMINATOR 2.
2. GUARDIANS OF THE GALAXY (James Gunn, 2014). Onder de oogstrelende 3D-effecten schuilt een ouderwets vermakelijke avonturenfilm met een hart van goud en een onweerstaanbaar gevoel voor humor.
3. WILLOW CREEK (Bobcat Goldtwaith, 2013). Een van de sympathiekste filmkoppels van de afgelopen jaren overnacht in het territorium van een Yeti. Dankzij de knap opgebouwde spanning een griezelfilm in de puurste zin van het woord.
4. BLUE RUIN (Jeremy Saulnier, 2013). Rauwe en onconventionele wraakthriller in de traditie van STRAW DOGS, die dankzij de sterke cast en het slimme scenario mijlenver uitsteekt boven zijn genregenoten.
5. CAPTAIN AMERICA 2: THE WINTER SOLDIER (Anthony & Joe Russo, 2014). Geen alternatieve tijdlijnen of een brei aan personages, maar gewoon een lekker vlotte stripverfilming waarin iedere held zijn of haar momentje krijgt om ass te kicken.

Morgen zijn alle lijstjes nog eens doorgerekend: de Top 10 2014 van Schokkend Nieuws.

31 december 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!