Offscreen 2020
Offscreen 2020
Nieuws
13 februari 2020

Jeff Lieberman komt naar Brussel!

Offscreen 2020 EVENT | Een van onze favoriete filmfestivals staat voor de deur: het 13de Offscreen Film Festival is van 4 tot en met 22 maart in Brussel. En cultregisseur Jeff Lieberman is dit jaar de eregast!

‘Jeff Lieberman ziet liever wormen dan zombies,’ luidde de kop boven het interview met Jeff Lieberman dat we bijna 15 jaar geleden in Schokkend Nieuws publiceerden. En inderdaad: SQUIRM (1976), zijn Nature Strikes Back-film met agressieve regenwormen, is toch een stuk origineler dan de zoveelste hersenloze zombiefilm. Hetzelfde kun je zeggen van de LSD-moorden in BLUE SUNSHINE (1977), de slasher JUST BEFORE DAWN (1981) die meer op suspense leunt dan op ‘creatieve’ moorden, de scifi-videotheekkomedie REMOTE CONTROL (1988) en het nog steeds tamelijk verontrustende SATAN’S LITTLE HELPER (2004). Laatstgenoemde film vertoont Offscreen helaas niet, maar de andere vier kun je op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 maart bekijken in aanwezigheid van Lieberman zélf. Hij komt Q&A’s doen.

Offscreen in Brussel is al jaren dé plek waar niet alleen veel nieuwe genrefilms te zien zijn, maar ook oude horror-, sciencefiction- en exploitationfilms in ere worden gehouden. Naast het Jeff Lieberman-retrospectief kun je dit jaar ook pootjebaden in het wonderlijke themaprogramma ‘Vamos a la playa’. Van BLUE HAWAII (Norman Taurog, 1961) met Elvis Presley en het Britse curiosum NEITHER THE SEA NOR THE SAND aka THE EXORCISM OF HUGH (Fred Burnley, 1972) tot BLOOD BEACH (Jeffrey Bloom, 1980) en de überstormbahnführer aller nazizombiefilms SHOCK WAVES (Ken Wiederhorn, 1977) … Er gebeuren veel vreemde dingen op het strand.


De hoofdlocatie van het festival, Cinema Nova, is een van de levendigste bioscoopjes van Brussel met het koppigste bier – waarbij je al gauw de tijd vergeet. En dat is precies het onderwerp van het tweede themaprogramma dit jaar: ‘About Time’. Offscreen toont meer dan twintig tijdreisfilms! Van de onvermijdelijke TERMINATOR en BACK TO THE FUTURE tot LA JETÉE van Chris Marker en zelden vertoonde rariteiten als IDAHO TRANSFER van Peter Fonda. Het programma zal, aldus het persbericht, ‘de hersenen doen kraken (PRIMER van Shane Carruth, PREDESTINATION van de Spierig broers), de lachspieren aan het werk zetten (BILL AND TED’S EXCELLENT ADVENTURE van Stephen Herek, IDIOCRACY van Mike Judge), het hart in de keel doen bonzen (CRONOCRIMENES van Nacho Vigalondo, TRIANGLE van Christopher Smith) of de oogballen laten rollen (TRANCERS van Charles Band, MILLENIUM van Michael Anderson).’

Naast al dat mooie ouds (vaak op 35mm!) staan er dit jaar maar liefst veertien nieuwe films op de rol. Het festival opent op 4 maart met het bitterzoete ABOUT ENDLESSNESS (Roy Andersson, 2019) en sluit op 22 maart af met bovennatuurlijke horror uit Japan: IT COMES (van Tetsuya Nakashima, 2018).

Daartussendoor valt nog te genieten van ‘een controversiële afdaling in de onderbuik van de pornoindustrie’ (MOPE van Lucas Heyne), een Japanse Jidaigeki gemaakt door een Britse regisseur (SAMURAI MARATHON van Bernard Rose) en een sociaal realistische superheldenfilm (BLIND SPOT van Pierre Trividic en Patrick-Mario Bernard), afgewisseld met nu eens offbeat wereldcinema (MONOS van Alejandro Landes, JALLIKATTU van Liso Jose Pelliserry) dan weer Europese filmfantasiëen (LES PARTICULES van Blaise Harrison, VIVARIUM van Lorcan Finnegean ) of genderbewuste genreuitingen (EVER AFTER van Carolina Hellsgärd, SWALLOW van Carlo-Mirabella Davis). En vergeten we niet een passage langs het rariteitenkabinet met films wiens titels boekdelen spreken: JESUS SHOWS YOU THE WAY TO THE HIGHWAY van Miguel Llanso, KOKO-DI, KOKO-DA van Johannes Nyholm of DOGS DON’T WEAR PANTS van J-P Valkeapää.’

Nu al zin in!

Offscreen Film Festival
4 t/m 22 maart 2020
Cinema Nova – Cinematek – Bozar – Cinema Ritcs Brussel
Kaarten en meer info

 

13 februari 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!