The Witch

1 1 1 1 1 (29 Stemmen)
10
( Ons oordeel )
The Witch

DVD/BLU-RAY | De briljante horrorfilm THE WITCH.ging dezelfde route als THE BABADOOK vorig jaar: al in 2014 gemaakt, juichende festivalrecensies - maar geen bioscooprelease. Dan maar op dvd of blu-ray. Cursed be thou, distributors!

Nieuw England, 1630. William (Ralph Ineson), Katharine (Kate Dickie) en hun vijf kinderen worden uit een dorpsgemeenschap verstoten vanwege vaders fanatiek puriteinse geloofsopvattingen. Het gezin probeert te overleven in de bossen, op een klein stukje onvruchtbaar land, met een paar geiten. Maar de eerste oogst mislukt en hun pasgeboren en nog ongedoopte (!) baby Daniel verdwijnt. Wat is er gebeurd? Weggekropen? Opgegeten door de wolven? Of… was het een heks? Honger, armoede, regen en religieus fanatisme zijn een recept voor angst en achterdocht. Wie heeft het op een akkoordje gegooid met de Duivel? De verdenking valt op de oudste dochter, Tomasin (Anya Taylor-Joy). “You… you reek of evil!”

THE WITCH: A NEW ENGLAND FOLKTALE, zoals de volledige titel luidt, was een enorme hit op het Sundance Film Festival in januari 2015. Robert Eggers  (Lees hier het interview dat Julius Koetsier met hem had) won met zijn debuut meteen de prijs voor beste regisseur. Niet helemaal onverwacht, want de reputatie was de film al vooruitgesneld. Eggers werkte meer dan vier jaar aan de zorgvuldig gedocumenteerde heksenfilm.

Eggers maakte eerder theatervoorstellingen in New York en een aantal korte films. Hij is een echte acteursregisseur, maar overduidelijk ook een genreliefhebber. De jonge regisseur groeide op in de regio, New Hampshire. “De geschiedenis van New England zit altijd in mijn achterhoofd,” vertelde hij Variety onlangs, “Al die vervallen koloniale boerderijtjes, verborgen begraafplaatsen in het bos… Die wereld, en heksen, bevolkten mijn fantasie als kind. Ik wilde dat op film zetten en een archetypisch New England-horrorverhaal maken. Iets wat voelt als een nachtmerrie uit het verleden: de nachtmerrie van een puriteinse familie, met het gewicht van een erfenis.”

Dat vat de film goed samen. De diepe stem van Ralph Ineson, liefhebbers kennen hem uit Game of Thrones, vertelt het verhaal in prachtige oud-Engelse zinnen en lange Bijbelcitaten. Je moet er enige moeite voor doen. De trailer brengt in een paar minuten de meest creepy momenten; in werkelijkheid is de film vooral duister, atmosferisch en een beetje praterig. Beefcake the Mighty van de legendarische goreband GWAR was teleurgesteld: “I’d give this movie two dead babies”. Geen doorsnee horrorfilm dus, maar wacht maar af: die dode baby zit erin, net als veel meer onrustwekkends.

De nauwkeurige reconstructie van het zeventiende-eeuws New England is wat deze film zo effectief maakt. Het camerawerk van Jarin Blaschke en het production design van Craig Lathrop doen regelmatig denken aan de schilderijen van oude landarbeiders van de negentiende-eeuwse Fransman Jean-François Millet. Het spel van Ineson, Kate Dickie (óók Game of Thrones) en Harvey Scrimshaw (hij speelt oudste zoon Caleb) is uitstekend. Maar vooral de verdachte Tomasin, Anya Taylor-Joy (Viking Quest), is fenomenaal. Ze trekken je diep in hun angstige wereldbeeld. Eggers: “De heks is een klassiek Halloweenkostuum geworden, dat geen impact meer heeft. Maar in de vroeg moderne tijd (…) waren de echte wereld en de magische wereld een en dezelfde. De mensen dachten werkelijk dat heksen kinderen ontvoerden en de vreselijkste dingen met ze deden.”

Teveel moet je vooraf niet weten. De aanwijzingen van hekserij stapelen zich snel op: vader begint als een bezetene hout te hakken, moeder vindt bloed in de eieren en de tweeling Mercy en Jonas zingen een griezelig liedje... De zwarte bok van het gezin, de kinderen noemen hem Black Phillip, steelt de show. Het is een magnifiek dier en er is zelfs een aparte videoclip voor hem gemaakt. “Black Phillip says you are wicked!”

Distributie Universal Pictures Benelux, 20 juni. Copyright Barend de Voogd. Geredigeerde versie van het artikel dat eerder gepubliceerd werd in Schokkend Nieuws 119. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 29 juni

 

Trailer

Info

The Witch

Misschien vind je dit ook interessant?

Blair Witch
  • 13 september 2016
  • By Barend de Voogd

BIOSCOOP | Het was al het jaar van de heks, maar nu blijkt BLAIR WITCH ook nog eens een zeer geslaagd vervolg op de beroemdste...

Interview met Robert Eggers over The Witch
  • 21 juli 2016
  • By Julius Koetsier

INTERVIEW | Aanstaande vrijdag, 29 juli, vertoont het Rotterdamse openluchtfilmfestival Roffa Mon Amour, in samenwerking met Schokkend Nieuws en We Are Public, THE...

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SN 127 cover web

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer