the conjuring google play-208x300
the conjuring google play-208x300
Beeldbuis
22 december 2013

Deze week op dvd en blu-ray

the conjuring google play-208x300 Zes nieuwe en zeer verschillende releases deze week: van horror tot sciencefiction en van big budget tot indie. Niemand hoeft zich te vervelen tijdens de kerstdagen!

“Niets spectaculairs, maar na alle bombast in de bioscopen deze zomer is het ook wel eens lekker om een film te zien die om ideeën draait in plaats van explosies”, was de conclusie van recensent Hedwig van Driel over SAFETY NOT GUARANTEED (A-film, 17 december). In deze kleinschalige sciencefictionfilm proberen een journalist en twee stagiairs te achterhalen wie de zonderlinge man is die een advertentie heeft geplaatst waarin hij iemand zoekt om mee terug te reizen in de tijd: “Breng je eigen wapens mee. Veiligheid niet gegarandeerd.”

Veiligheid wordt wel gegarandeerd in THE PURGE (Universal, 18 december), maar die garantie blijkt weinig waard. In de nabije toekomst zijn geweld en armoede nagenoeg helemaal verdwenen omdat één keer per jaar tijdens de “Purge” alle misdrijven – inclusief moord – legaal zijn en men zich één nacht helemaal mag uitleven. Hoofdpersonage James Sandin (Ethan Hawke) is een succesvol verkoper van beveiligingssystemen en heeft zijn eigen huis uitgerust met het neusje van de zalm op dit gebied. Hij en zijn gezin hoeven zich dus geen zorgen te maken tijdens de jaarlijkse Purge. In een vlaag van medemenselijkheid laat zoon Charlie echter een gewonde dakloze man binnen waarop de Purgers het huis van de familie Sandin belegeren. Daar is zelfs het geavanceerde beveiligingssysteem van James niet tegen bestand.

Meer gezinsdrama in THE CONJURING (Warner, 18 december). Ook de familie Perron waant zich veilig in hun nieuwe huis totdat de gezinsleden geconfronteerd worden met bovennatuurlijke verschijnselen die al snel in heftigheid toenemen. Ze schakelen de hulp in van Ed en Lorraine Warren, twee zeer ervaren ghostbusters, die constateren dat het huis bezeten is door een uiterst gevaarlijke demon. Gebaseerd op waargebeurde feiten: de Warrens bestaan echt (Ed is inmiddels overleden) en de film is, naar eigen zeggen, gebaseerd op één van hun engste zaken. “Het verhaal van de Warrens zal door velen ongetwijfeld naar het rijk der fabelen verwezen worden, maar dat het kán zijn gebeurd, is toch een tikkeltje ontwrichtend”, schreef Maricke Nieuwdorp in haar recensie. De Warrens worden dan wel een beetje als heiligen neergezet maar “THE CONJURING is gewoon een mooi vormgegeven, sterk gespeelde en goed getimede horrorfilm.”

BOUNTY KILLER (Splendid 19 december) is totaal andere koek. In deze postapocalyptische actiefilm jagen bounty killers in opdracht van de raad van Negen op witteboordencriminelen. De film deed recensent Joep van Loon aan MACHETE KILLS denken. Een flinterdun verhaaltje met “exploderende hoofden, hitsige hoertjes en schmierende schurken”. Echter: “De pokdaligheid van Danny Trejo (MACHETE) of de ijzige oogopslag van Mel Gibson (MAD MAX) worden hier node gemist.” Joeps volledige recensie kan je hier lezen.

VIKINGDOM (Splendid, 19 december) is het Engelstalige debuut van de Maleisische regisseur Yusry Abd Halim. Het oprukkende Christendom is de Scandinavische god Thor een doorn in het oog. Hij gaat op zoek naar drie religieuze artefacten die hem weer oppermachtig kunnen maken. De enige die de pisnijdige Thor kan stoppen is Koning Eirick. De titel is in ieder geval veelbelovend, schreef recensent George Vermeij in zijn recensie, want “is er een genre dat zich beter leent voor seks en geweld dan de Vikingfilm?”.

Bij een titel als SAVING GENERAL YANG (Splendid, 19 december) zijn de verwachtingen ongetwijfeld wat lager gespannen, maar volgens recensent Lieuwe van Albada bevat dit op Chinese folklore gebaseerde actiespektakel een aantal indrukwekkende actiescènes en is de cinematografie vaak prachtig. Nog een pluspunt: vergen de meeste Aziatische historische martial arts films door hun lange speelduur nogal wat van je uithoudingsvermogen, SAVING GENERAL YANG duurt een luttele 102 minuten.

22 december 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!