Wreath of Khan
Wreath of Khan
TGIF
20 december 2013

Thank God It’s Friday 20 december

Wreath of Khan

De een-na-laatste TGIF van het jaar, dat betekent kerstlinks en veel, heel veel, eindejaarslijstjes. Maar ook The Hobbit en Sandman komen langs. Neem je vrijdagmiddagborrel er maar bij, want het is een flinke lijst geworden!

First things first – grote dank aan Hedwig van Driel die deze rubriek opgezet heeft en er elke week weer iets leuks van maakte. Je weet dat je goed bezig bent als er twee mensen voor nodig zijn om je op te volgen! Sarah Knuvelder en ondergetekende zullen vanaf deze week hun best doen je elke vrijdag net zoveel entertainende, interessante, melige en onverwachte links te brengen als je gewend bent.

On with the show!

KERST | We ontkomen er natuurlijk niet aan om met een kleine kerstspecial te beginnen. Christopher Lee bijt het spits af met zijn heavy metal Christmas carols. Dan vijf horrorfilms voor tijdens de Kerstdagen. Of gewoon de tien engste kerstfilms. Deze geeky snowmen zijn geweldig, je zal ’s nachts die ‘glowing eyes’ maar tegenkomen! Tien dingen om je Kerst net even wat enger te maken. Kerstcadeautjes voor de Doctor Who-fan in je leven. Of de Hunger Games-fan. The Wreath of Khan! Mutant Ninja kerstballen. Dit blijft een leuk stel. En niet filmgerelateerd, maar gegarandeerd nachtmerries: creepy Santas.

LIJSTJES, LIJSTJES | Het is december, dus de beste-film-van-het-jaar-lijstjes vliegen je om de oren. Hier bijvoorbeeld, en hier, hier, hier, hier en hier. Dertien horrorvriendelijke muziekalbums. Acht oddball films van 2013. Tien films die je je gewelddadiger herinnert dan ze zijn. Ook leuk: de beste gevechten van 2013 en de beste filmquotes. (“Today we are cancelling the Apocalypse!”) De tien meest teleurstellende films van het jaar. Ook nog: tien televisie-acteurs die wat meer te doen zouden moeten krijgen en vijftien onherkenbare acteurs. En hoe weet je eigenlijk of je een Coen Brothers-film aan het kijken bent?

GROTE LIJSTEN | Woonden we maar in Amerika: de programmeurs van het legendarische Alamo Drafthouse maakten een lijst van hun honderd favoriete films en gaan die gedurende 2014 ook allemaal screenen! Dan is er ook nog deze lijst, waarmee je je vrienden kunt imponeren (of beangstigen) met de hoeveelheid horrorfilms die je gezien hebt. Ik kwam uit op 81, dus ik weet wat ik te doen heb tijdens de feestdagen. Jan Doense (Mr. Horror) had er 99 en onze eigen hoofdredacteur 93!

KORT | Love Boat? Horrorboot! Zo zou NEVERENDING STORY er nu uitzien! En kijk dit dan: een Disney muziekmachine!

DOCTOR WHO | De trailer voor de kerstepisode, tevens de laatste aflevering met Matt Smith, en een muzikaal geschiedenislesje.

SANDMAN | Om gelijk maar kleur te bekennen – naast filmfan ben ik ook een fervent lezer en groot fan van schrijver Neil Gaiman. Dit nieuws was dan ook erg welkom, hoewel deze schrijver ook zeker een punt heeft, en ik wel hoop dat Gaiman betrokken blijft bij het script. Dit oudere blog doet een paar interessante castingsuggesties en hier wordt, ook in de comments, een lans gebroken voor Benedict Cumberbatch als Morpheus. Geen probleem mee! En misschien Summer Glau of Saoirse Ronan als Death? Oh, en trouwens – hier is Gaiman volgens hemzelf helemaal nooit voor gevraagd.

SHIA LA BUSTED | Twitter en Facebook ontploften toen dit nieuws bekend werd over Shia LaBeoufs korte film HowardCantour.com. Vooral toen bleek dat ook Shia’s heartfelt apology grotendeels gekopieerd was. De vraag is hoe hij in hemelsnaam dacht dat hij daarmee weg kon komen. Sommigen denken dat het een grote practical joke is, de meesten vinden hem gewoon een sukkel. Misschien moet Shia het voorbeeld van zijn filmvader volgen en even in een koelkast gaan zitten tot de ergste storm voorbij is…

LEGO | Personages uit films van de tachtiger jaren. Zonder onderschrift, dus je kan meteen nagaan hoe herkenbaar ze zijn. Volautomatische Batman-set. En Rivendell in 200.000 stukjes!

GAMES | De beste videogames van het jaar volgens Fearnet. De ‘alcohol-fueled, first-person-survival-horror-comedy-shooter’ Zombeer komt naar PS3 en Mac. Maar wacht eens… die titel… zagen we die niet in 2008 al eens langskomen?

KORT | Scifi-museum! Astronauten moeten geen bonen eten! Look who’s back! Potter pumps! En deze schattige Dredd. dredd

SUPERHELDEN | Joaquin Phoenix als Lex Luthor?  SN-columnist Michael Minneboo mijmert over de tijden dat hij Batman opnam op VHS en er zelf hoesjes voor knutselde. Hier zijn de dames van Batman. Er is waanzinnige graffiti ontdekt in een verlaten gebouw in België. Empire speculeert over de nieuwe X-Men-film. En voor een non-genrefilm barst AMERICAN HUSTLE wel van de superhelden! En… arme Spidey…

OPMERKELIJK | De set van PLANET OF THE APES bleek een kleine afspiegeling van de wereld te zijn zodra de apenmaskers opgingen. Een beetje beangstigend is het wel. Snel naar dit Chewbacca-hondje kijken om het goede weekendgevoel vast te houden!

GAME OF THRONES | In dit HBO-promofilmpje zijn de eerste beelden van seizoen 4 te zien! Emilia Clarke (Deanerys) gaat Sarah Connor spelen in de Terminator reboot. Voor advies kan ze terecht bij collega Lena Headey (Cersei Lannister), die eerder al twee seizoenen lang Sarah Connor was.

KORT | Mooie minimalistische American Horror Story posters! Negatieve kunst! Celebrity Geek Tech (ik wil een Sonic Screwdriver Remote)! Maak je eigen lightsaber! En zo is het!

FILMNIEUWS | Goed te weten: Tarantino stopt er nog niet mee én hij overweegt een horrorfilm te maken. Duncan Jones (MOON) tweette een foto van de Tech Test Day voor zijn WARCRAFT-film, en Daniel Wu en Clancy Brown zijn aan de cast toegevoegd. Paul Rudd als Ant-Man? Een beetje nieuws over STAR WARS en of er nog een nieuwe Indiana Jones komt voordat Harrison Ford tachtig is. En de eighties film HEATHERS (onlangs nog genoemd in onze High School Special) wordt een Broadway musical!

THE HOBBIT | Hier zie je hoe Benedict Cumberbatch Smaug tot leven brengt. En dat is blijkbaar zo goed gelukt, dat de draak zelfs al interviews aan het geven is. Het is algemeen bekend dat Peter Jackson wel eens afwijkt van de originele boeken van Tolkien. Dat zorgt meestal voor niet meer dan wat gemor, maar voeg een vrouwelijke elf toe en het hobbithuis is ineens te klein, aldus MarySue. En hier een interview met de vertolkster van die elf. De dwergen als ze geen dwerg zijn. De makers van dit  filmpje sommen in zeven minuten al hun problemen met  LOTR op. En dit vond ik ook wel… apart: Gandalf vs. Tram.

KAMEEL | We sluiten af met een eerbetoon aan de late great Peter O’Toole. Is er ooit een betere binnenkomst bij een talkshow geweest? Nou, nee. 

Dat was het voor deze week! Volgende week is het de beurt aan Sarah. Suggesties kun je als altijd mailen naar [email protected]

20 december 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!