godzilla 4
godzilla 4
TGIF
25 maart 2021

Thank God It’s Friday, 26 maart

godzilla 4TGIF| Deze TGIF geen grote thematische rode draad, maar ook geen willekeurige linkdump. In plaats daarvan een mooie hybride vorm…

Soms, wanneer de TGIF-schrijver die aan de beurt is een rode draad moet vinden, heeft die het makkelijk, omdat er thematische verbanden zijn te leggen in het nieuws van de week. Soms is het lastiger een gemeenschappelijk thema te vinden. Ik gooi het deze week op een compromis: ik onderscheid zes verschillende thema’s behandel er eentje per alinea.

Voor de mensen die me ervan betichten dat ik me als schrijver soms té politiek opstel: negeer deze alinea en ga door met de volgende. Want laten we alle politieke artikelen en nieuwsitems eerst even afgaan. Hete hangijzers galore. Voor wie moe is van alle discussie rond covid: bereid je er maar vast op voor dat het een thema is dat we veel in films terug gaan zien. De eerste trits films rondom het onderwerp zijn al gemaakt, en worden over het algemeen te licht bevonden. Naar aanleiding van het nare nieuws over de schietpartijen in Atlanta stelt Variety de vraag: welke rol speelt beeldvorming rondom Aziatische mensen in de media in dit geheel? In deze lijst over de beste homo-momenten in cinema vinden we een handjevol genre-films (ORLANDO) en -filmmakers (Gus van Sant, John Cameron Mitchell), maar wie over echt goede queer-horror wil lezen, verwijs ik door naar dit artikel over NIGHTBREED, of naar de Schokkend Nieuws Queer Fear-special in SN #144.

Het volgende kopje zal hen die wars zijn van politiek als muziek in de oren klinken, want daar gaat het over: muziek. Lees bijvoorbeeld over de werkwijze van Michael Small voor THE PARALLAX VIEW. Of hoe Junkie XL de soundtrack van ZACK SNYDER’S JUSTICE LEAGUE schreef. Verder vinden we hier een mooi betoog waarom meer films zouden moeten eindigen met een musicalmomentje, en een trits muzikale odes aan TWIN PEAKS van bekende rock- en popbands.

Over JUSTICE LEAGUE gesproken, in deze alinea ‘stripboekenverfilmingen’: het interview met The New York Times deed de man een stuk sympathieker overkomen dan ik had verwacht, hoewel ik nooit een groot fan zal worden. SPIDER-MAN 3 zal ik ook nooit echt een meesterwerk gaan vinden, maar dit artikel is fijn. Het interview met James McTeigue over V FOR VENDETTA is ook een must-read. Tot slot twee nieuwtjes op stripboekenfront: BRZRKR, het stripboek waar Keanu Reeves aan meeschreef, wordt een film én een serie. Was te verwachten. Emerald Fennell, die hoge ogen gooide met PROMISING YOUNG WOMAN, volgt het carrièrepad van menig indie-darling: ze gaat een superheldenfilm maken. Jammer dat dit soms de enige carrièremogelijkheid lijkt te zijn voor jong talent om hogerop te komen.

 

 

Dat brengt ons bij het blokje franchises: we beginnen met een uur durend video-essay over de UNDERWORLD-serie (zie hierboven). Vervolgens kunnen we lezen over waar het allemaal begon met RESIDENT EVIL: de games, die nu 25 jaar oud zijn. Voor wie zijn horror wat minder actievol wil: de CHILD’S PLAY-franchise krijgt nieuw leven met de serie CHUCKY, waarin Fiona Dourif terugkeert. Wat is de beste NIGHTMARE ON ELM STREET-film? Een lijstje. En wie meer wil weten over hoe regisseur Adam Wingard de titanenstrijd tussen GODZILLA VS. KONG aanpakt in de gelijknamige film: klikkerdeklik.

Het bruggetje van GODZILLA VS. KONG naar het volgende blokje is snel gemaakt, want we gaan richting Japan. Ten eerste voor een mooi overzichtsartikel van de beste én de slechtste GODZILLA-films. Als je één artikel leest uit deze TGIF, laat het dit mooie geschiedenisverhaal zijn over de Pinku Eiga. Voor je wekelijkse Ghibli-fix verwijs ik je door naar dit artikel over de folklore in SPIRITED AWAY, of het video-essay hieronder, waar het verschil wordt bekeken tussen HOWL’S MOVING CASTLE en het boek waarop deze film gebaseerd is. Twee andere mooie video-essays zijn dit mooie overzicht van de visueel meest interessante anime-series, en deze deep dive in de fantastische anime-film REDLINE.

Laatste blokje: de vreemde eenden in de bijt, die ik nergens elders onder kon brengen. Dat kan bijvoorbeeld in het geval van deze uren durende video met Kevin Smith komen door het feit dat deze man zo’n beetje alle denkbare onderwerpen aanstipt, van een interview met Robert Kirkman van the THE WALKING DEAD en de dood van Yaphet Kotto, ZACK SNYDER’S JUSTICE LEAGUE en FALCON AND THE WINTER SOLDIER. Verder nog de moeite waard: dit video-essay over de bedrijfslogo’s voorafgaand aan de film en dit video-essay over trauma in ENTER THE VOID. En tot slot nog een film om naar uit te kijken: het tweede deel van de documentairereeks IN SEARCH OF DARKNESS, dat ingaat op hét horrortijdperk bij uitstek: de jaren tachtig.

Tot volgende week, en veel kijk- en leesplezier!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!