De bekendste Amerikaanse filmcriticus Roger Ebert voert al jaren campagne om een herwaardering van TRON te bewerkstelligen.
De debuutfilm van Steven Lisberger verscheen in 1982 vlak na E.T. en moest het bij pers en publiek afleggen tegen Spielbergs innemende tranentrekker. Dat is begrijpelijk, maar het geeft te denken dat de ambachtelijke trucages van Spielberg meer waardering oogstten dan het pionierswerk van Lisberger, die als eerste filmmaker het potentieel van computeranimatie onderkende.
In de lange documentaire op de dubbel-dvd van TRON memoreert de pionier dat hij van deelname aan de Oscar-tombola werd uitgesloten, omdat men van mening was dat het gebruik van computers bij trucages gelijk stond aan vals spel. Wie de enorme hoeveelheid extra’s op de dvd bekijkt moet concluderen dat die afwijzing meer dan wrang was: TRON werd gemaakt door mensen die het wiel iedere dag opnieuw moesten uitvinden, en daarmee juist veel meer bergen hebben verzet dan alle concurrenten bij elkaar.
Een hernieuwde kennismaking wijst uit dat het oogstrelende TRON als een goede wijn gerijpt is: met de kennis van nu blijkt de film over profetische kwaliteiten te beschikken. De door Jeff Bridges vertolkte held breekt in bij de mainframe-computer van zijn oude werkgever om aan te tonen dat zijn spelprogramma door de multinational gestolen is, en belandt daarbij in een fraai vormgegeven protoversie van cyberspace. Dat centrale gegeven droeg flink bij aan de cultstatus van de film onder computerprogrammeurs, want er is weinig fantasie voor nodig om een analogie met de praktijken van slokop Bill Microsoft Gates te zien. Dat daar op de dvd helaas met geen woord over gerept wordt is teleurstellend, maar TRON werd dan ook gefinancierd door Disney. De studio met de grootste juridische afdeling van alle Amerikaanse filmmaatschappijen laat het door technische details gekenmerkte audiocommentaar van Lisberger en drie naaste medewerkers dan ook voorafgaan door een disclaimer, al valt er geen onvertogen woord.
Dat ook de prachtige muzikale bijdragen van Wendy Carlos (A CLOCKWORK ORANGE, THE SHINING) geen enkele toelichting krijgen stelt eveneens teleur: de geniale Carlos stond in de jaren zestig met Robert Moog aan de bakermat van de synthesizer en heeft dezelfde pioniers- en cultstatus als Lisberger. De dvd bevat wel twee in de film onbenutte composities en een tweetal gesneuvelde scènes, waar de grootste pret ontleend wordt aan de promotiefilmpjes van de door Lisberger ingehuurde bedrijfjes die de prehistorie van de computeranimatie vormgaven. Die maken we tegenwoordig in een handomdraai op de pc.
EXTRA’S •••
Copyright 2003 Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #58, voorjaar 2003.