RECENSIE
Bioscoop

Schneider vs. Bax(2015)

Na BORGMAN, met zijn surrealisme en nachtmerrieachtige sequenties, valt SCHNEIDER VS. BAX een beetje tegen. “Een film over een huurmoordenaar,” had Alex van Warmerdam Schokkend Nieuws in 2013 beloofd. Dat klopt, maar blijkt toch minder spannend of fris dan gehoopt.

SCHNEIDER VS. BAX zet je aan het denken over het surreële en het absurde in de film, al sinds ABEL (1986) het handelsmerk van Alex van Warmerdam. Een verhaal, hoe vreemd en vergezocht ook, moet in elk geval binnen de context van de film geloofwaardig zijn en invoelbaar. Je wilt als kijker anderhalf uur je ongeloof kunnen opschorten en meevoelen met de personages. Dat wil niet zeggen dat een film niet vaag of mysterieus mag zijn of onconventioneel. BORGMAN is een goed voorbeeld van een film die op een heleboel manieren tegendraads en vreemd was, en toch geloofde je dat verhaal over die geheimzinnige vreemdeling en voelde je de beklemming van Hadewych Minis. In SCHNEIDER VS. BAX slaagt Van Warmerdam er minder goed in dat effect te bereiken.

Schneider (Tom Dewispelaere) is jarig. Zijn zonnige dochtertjes en knappe echtgenote komen hem op bed feliciteren. Wat zij echter niet weten, is dat Schneider in werkelijkheid een huurmoordenaar is. En uitgerekend vandaag krijgt hij opdracht om de schrijver Ramon Bax (gespeeld door Van Warmerdam zelf) te vermoorden. Dat lijkt gemakkelijk, want Bax woont in een afgelegen houten huisje tussen het riet, maar Schneider moet een eerste poging meteen afbreken: “Er is een huilende vrouw bij hem.” Die huilende vrouw, dat is Bax’ depressieve dochter Francisca (Maria Kraakman) en zij is de eerste in een lange reeks plots opduikende personages en complicaties.

Van Warmerdams nieuwste is, vergeleken met het werk van de meeste van zijn Nederlandse collega’s, nog steeds een verademing als het gaat om vormgeving, durf en originaliteit. Daarmee verdient de film drie sterren. Toch voelt SCHNEIDER VS. BAX als een film die het iets te snel geschopt heeft van eerste absurde inval tot bioscooprelease. Zonder iets verklappen: de plot draait om een geestige twist, maar de uitwerking is niet sterk genoeg. Geloven dat lieve huisvader Schneider in werkelijkheid een sluipmoordenaar is, is nog wel het minst problematische aan dit script. Er blijven teveel in het oog springende onwaarschijnlijkheden over, de personages blijven te schematisch en zelfs de dialogen missen de scherpte en humor van BORGMAN. “Hou op Francesca! Ik gebruik af en toe coke, ik rook een joint; jij eet muesli – daar zeg ik toch ook niks van?” Dat is de enige echte Van Warmerdammer die ik mocht optekenen. Heerlijk. Had de film er daar maar meer van gehad.

Er wordt geschoten in SCHNEIDER VS. BAX, er wordt jacht gemaakt op elkaar, er vallen zelfs doden… en toch wordt het nooit echt spannend. Dat heeft vooral te maken met de personages. Schneider wordt nooit meer dan de omschrijving die ik hierboven van hem gegeven heb en Bax is zelfs buitengewoon onsympathiek; dat maakt het moeilijk iets te geven om de confrontatie tussen de heren. Ook bezien als drama wordt het niet echt spannend. Er is iets kils aan de manier waarop Van Warmerdam thema’s als depressie, mishandeling en incest in dit verhaal mixt. Alsof het allemaal slechts plot devices zijn, poppenkastpoppen zijn die hij zonder enige aarzeling kan kwellen of weggooien.

SCHNEIDER VS. BAX is, ondanks mooi camerawerk en spel, vooral een film die je op afstand houdt. Maria Kraakman is de positieve uitzondering. Haar Francisca weet de toeschouwer wel te raken. Dat doet ze echter meer met haar spel dan met het theatrale en symbolische moment van triomf en opperste kwetsbaarheid dat Van Warmerdam voor Francisca bedacht heeft. Daarmee plaatst hij je weer helemaal buiten het decor.

Distributeur: Cinéart, NL 28 mei 2015. Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 28 mei 2015.

27 mei 2015
 • Titel
  Schneider vs. Bax
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  Alex van Warmerdam
 • Scenario
  Alex van Warmerdam
 • Cast
  Tom Dewispelaere, Alex van Warmerdam, Maria Kraakman
 • Taal
  Dutch
 • Land
  Netherlands
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.