Marie Davenport (Russell) en haar minnaar, de getrouwde Dr. Daniel Corvin (Russo), verdiepen hun buitenechtelijke relatie in een hotel in Acapulco, waar Marie’s echtgenoot, de gevierde patholoog Dr. Alex Davenport (Harmon), een serie lezingen houdt. Vóór Marie bij hem op een scheiding kan aandringen, vindt Alex bij een speedboat-ongeluk de dood. Wanneer Alex later in erbarmelijke toestond maar levend opduikt, raakt Marie in een gewetens- en identiteitscrisis en onderwerpt haar afvallige, op drift geraakte, goeddeels mislukte bestaan aan een kritisch zelfonderzoek.
De favoriete onderwerpen van Nicolas Roeg zijn (de overdracht van) schuld, verdrukking/verdringing van emoties, zelfkwelling en de zin van wereldbeschouwelijke standpunten. In het niet zeer toegankelijke COLD HEAVEN benut de regisseur een keur van religieuze en andere symbolen om zijn schets van een turbulent, getroubleerd innerlijk landschap te onderbouwen.
Het sleutelwoord voor het verstaan van de film is: innerlijk. Roeg draagt zijn incidenten niet aan om als fysieke gebeurtenissen, feitelijkheden, te worden geinterpreteerd, maar als metaforische verbeeldingen van Marie Davenport’s odyssee over een oceaan van zelftwijfel en spirituele torment. Zo is Alex’ terugkeer uit de dood niet een feitelijke ontwikkeling, maar een zelfdisciplinair middel van Marie om orde op (geestelijke) zaken te stellen, een zelfkastijding van katalyserend gehalte.
Verder maakt Roeg, zoals in al zijn films, een meesterlijk gebruik van de soundtrack, die zodoende een geheel eigen verhaal vertelt: de auditieve stream of consciousness-methode (die uitstijgt boven het veel directere en meer romantische middel van de monologue interieur) is waarlijk een vondst en zet de figuur van Marie Davenport ten voeten uit neer.
COLD HEAVEN is geen gemakkelijke film, maar zal de kijker die bereid is ‘voorbij de buitenkant te schouwen’ (om een term van Martinus Nijhoff te lenen) zeker boeien.
Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #6, februari 1993.