RECENSIE
Bioscoop

Big Hero 6(2014)

Nadat Disney de Marvel Studios had opgekocht, kon de eerste geanimeerde Marvel-film natuurlijk niet uitblijven. Het zijn echter niet Iron Man of de Hulk die getekend op het witte doek verschijnen, maar de hoofdrolspelers van de obscure strip Big Hero 6.

Hiro is een whizzkid die zijn talenten vooral benut voor robotgevechten. Dit tot teleurstelling van zijn broer Tadashi die liever zou zien dat Hiro een wetenschappelijke opleiding aan de universiteit volgde. Wanneer Tadashi zijn broer een keer meeneemt naar het ‘nerdlab’ waar hij zijn uitvindingen doet, ontmoet Hiro diens klasgenoten, de pittige racer Go-Go, de scheikunde expert Honey Lemon, de laserdeskundige Wasabi en de pyrotechnicus Fred. Deze jonge nerds doen allemaal zulke coole uitvindingen dat Hiro besluit zich ook aan te melden voor de studie.

Vlak na zijn geslaagde toelatingsexamen ontstaat er echter brand in het universiteitsgebouw waarbij Tadashi om het leven komt. Hiro raakt in een depressie, wil niet meer studeren en gaat menselijk contact uit de weg. Op een dag activeert hij per ongeluk Baymax, Tadashis robotproject. Baymax is een grote nylonplastic verpleegrobot die geprogrammeerd is om pijntjes en ziektes te behandelen.
De brand in de universiteit was geen ongeluk en Baymax is ervan overtuigd dat het Hiro’s geestelijke gezondheid ten goede zal komen als ze de dader zullen opsporen. Hiro bouwt Baymax om tot vechtmachine en rekruteert ook de voormalige klasgenoten van zijn broer, die dankzij hun technologische snufjes al snel zijn omgevormd tot een heus superheldenteam.

BIG HERO 6 speelt zich af in het futuristische San Fransokyo waar niet alleen de Japanse en Amerikaanse cultuur samengaan, maar het dagelijks leven ook hand in hand gaat met verregaande technische innovaties.  In plaats van ons te waarschuwen voor de mogelijke gevaren van de technische ontwikkelingen, zoals zo vaak het geval is in dystopische toekomstfantasieën en sciencefiction, is BIG HERO 6 optimistisch over de mogelijkheden wanneer mens en techniek de samenwerking aangaan. Hoewel er een duidelijke boodschap in de film zit dat wetenschap voor het goede en niet voor het kwade moet worden aangewend, is de boodschap vooral: wetenschap is cool en nerd zijn is cool: “We’re just us.” “No, you can be way more!”

BIG HERO 6 is gebaseerd op de gelijknamige obscure Marvel-comic, al zijn er een flink aantal veranderingen doorgevoerd. Zo zijn de namen, achtergrondverhalen en etniciteit van de personages veranderd. De film ontpopt zich gaandeweg als een superheldenfilm, maar dat is eigenlijk het minst spannende deel. Superhelden in actie zien we immers al vaak genoeg. Hoewel degelijk uitgevoerd is de actie niet bijzonder spectaculair of vernieuwend. De schurk – uiteraard met een geheime identiteit, verborgen achter een Japans kabukimasker – lijkt geënt op bekende schurken uit de Marvel-comics zoals Doctor Octopus en Magneto. Wie er achter het masker zit laat zich zonder al te veel inspanning raden.

Interessanter is de ontwikkeling die Hiro doormaakt. Hij zit na het verlies van zijn broer vol complexe emoties en even betreedt deze Disneyfilm zelfs het donkere terrein van de depressie. Gelukkig voor Hiro én voor ons is daar Baymax. Hij helpt Hiro met belangrijke zaken als het omgaan met verlies en het maken van nieuwe vrienden. De relatie tussen de twee vormt het kloppend hart van de film. Baymax is een personage dat het publiek gemakkelijk in het hart zal sluiten; hij is sympathiek, stoer en niet in de laatste plaats vaak een bron van hilariteit. Bijvoorbeeld in de scène waarin zijn accu bijna leeg is en hij daardoor als een dronkenman rondwandelt. Zijn ongevraagde maar goedbedoelde gezondheidsadviezen zijn ook een leuke running gag.

Het eindresultaat is een film die het beste van twee werelden combineert; actierijk en visueel en technisch knap gemaakt, zoals we ondertussen gewend zijn van Marvel, én humoristisch en hartverwarmend in de traditie van de beste Disneyfilms. Ik kan vol overtuiging het antwoord geven waarop Baymax telkens hoopt: ‘I am satisfied with my care.’

Di: Walt Disney (Release NL en BE: 11 februari 2015). Copyright Lieuwe van Albada. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 11 februari 2015.

10 februari 2015
 • Titel
  Big Hero 6
 • Lengte
  102 minuten
 • Regie
  Don Hall, Chris Williams
 • Scenario
  Jordan Roberts, Robert L. Baird, Daniel Gerson
 • Cast
  Ryan Potter, Scott Adsit, Jamie Chung
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Animation
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.