RECENSIE
Bioscoop

Ant-Man(2015)

Ant-Man mag dan niet zo bekend zijn als Spider-Man, Iron Man en Captain America, Marvel Studios vereert de kleine man met de grootse daden nu ook met een eigen film die, hoewel goedbedoeld, toch erg clichĂ©matig is geworden. 

Eigenlijk hadden we Ant-Man allang verwacht in een van de The Avengers-films, want Hank Pym is een van de oprichters van dit superheldenteam. In de comics welteverstaan, niet in Marvels cinematic universe dat enigszins afwijkt van de strips. In de filmversie is Dr. Pym (Michael Douglas) allang aan zijn pensioen toe en geeft hij de mantel over aan Scott Lang (Paul Rudd). Nu ja, mantel: Ant-Man is in staat microscopisch klein te worden dankzij een geavanceerd kostuum. Op die schaal leven maakt hem meteen supersterk. Ook kan hij met mieren communiceren. Laten we niet te lang mierenneuken over hoe dat technisch gezien allemaal precies in elkaar steekt, de superhelden van Marvel krijgen hun krachten immers via magische wetenschap.

Scott Lang is een inbreker met een gouden hartje die zijn straf heeft uitgezeten maar als ex-gevangene geen baan kan krijgen. Van zijn ex en haar verloofde mag Lang zijn dochtertje niet zien zolang hij geen alimentatie betaalt en zonder werk is dat lastig. Gelukkig ziet Pym in Lang de perfecte kandidaat om de nieuwe Ant-Man te worden. Pyms voormalige protégé Darren Cross staat namelijk op het punt om het Ant-Man-kostuum na te maken en te verkopen aan de hoogstbiedende militaire macht. Supersterke minisoldaten, dat is uiteraard erg aantrekkelijk voor Hydra – de boosaardige organisatie waarmee veel Marvelhelden én de Agents of S.H.I.E.L.D al eerder in de clinch lagen. Het is aan Ant-Man om dit nieuwe kostuum te stelen en de verkoop te voorkomen.

Vader-kind-relaties staan centraal in ANT-MAN: Lang wil graag een relatie opbouwen met zijn dochtertje, terwijl Pym en zijn dochter Hope (Evangeline Lilly) van elkaar vervreemd zijn. Slechterik Cross voelt zich afgewezen door mentor en vaderfiguur Pym. Hij wordt, ondanks zijn gele outfit, nogal kleurloos neergezet door acteur Corey Stoll en zelfs mét daddy issues wordt hij nergens echt interessant. De rest van de cast, vooral Michael Douglas en Evangeline Lilly, speelt voortreffelijk.
 
Het goede nieuws is dat ANT-MAN redelijk losstaat van de eerdere Marvel-films en dus goed op zichzelf te bekijken is. Je hebt nauwelijks voorkennis nodig, ook al vliegt The Falcon van The Avengers even langs. De scènes waarin Ant-Man in verkleinde vorm in actie komt zijn zeer geslaagd. Het is leuk om hem te zien knuffelen met mieren of door een maquette te zien rennen om heelhuids aan een kogelregen te ontkomen. In verhouding tot Ant-Man zijn de kogels namelijk enorm. THE INCREDIBLE SHRINKING MAN heeft een superheldenpak aangetrokken, zeg maar. Wanneer Ant-Man zich verkleint tot kwantumniveau en tussen de moleculen zweeft, krijgt de superheldenfilm zelfs even een markant en fijn psychedelisch tintje. Dat Ant-Man ook in staat is objecten te vergroten of verkleinen levert bovendien enkele grappige verrassingen op tijdens de obligatie eindconfrontatie.

Het slechte nieuws is dat ANT-MAN toch vooral een voorspelbare film is geworden en smaakt als een opgewarmd kliekje. Goed, door het superheldengenre te kruiden met ingrediënten uit de heist-film smaakt ANT-MAN iets anders dan de voorgaande Marvel-films, maar dat wordt vrijwel tenietgedaan door het zeer traag verlopende eerste uur en de clichématige dialogen. Deze zitten vol expositie en bevatten grapjes die soms geslaagd, soms zeer voorspelbaar zijn. De drie onhandige handlangers die Ant-Man helpen het kostuum van Cross te stelen, zijn een bekend element uit de heist-film en zorgen voor een komische noot. Toch vraag je je op een gegeven moment af wat voor film regisseur Peyton Reed nu eigenlijk wilde maken: een familiedrama met een superheldeninsteek of een komedie die de draak met het superheldengenre steekt? Het eindresultaat is nogal onevenwichtig.

Kortom, ANT-MAN is niet zo slecht als bijvoorbeeld GREEN LANTERN of MAN OF STEEL – twee mislukte pogingen om de superhelden van Marvels concurrent DC Comics naar het witte doek te vertalen – maar haalt het bij lange na niet bij Sam Raimi’s SPIDER-MAN 2 of de meer recente twee afleveringen van THE AVENGERS van Joss Whedon.

Distributie: Disney. Release BE 15 juli, NL: 23 juli 2015. Copyright Michael Minneboo. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 22 juli 2015.

© Michael Minneboo
22 juli 2015
  • Titel
    Ant-Man
  • Lengte
    117 minuten
  • Regie
    Peyton Reed
  • Scenario
    Edgar Wright, Joe Cornish, Adam McKay
  • Cast
    Paul Rudd, Michael Douglas, Corey Stoll
  • Taal
    English
  • Land
    United States
  • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nĂłg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.