iffr
iffr
Nieuws
21 januari 2020

Vooruitblik IFFR 2020

IFFR IFFR | Vandaag barst het filmfestival Rotterdam los en zoals elk jaar draait er weer een groot aantal genretitels. Schokkend Nieuws doet gedurende het festival dagelijks verslag en tipt in dit artikel alvast enkele interessantste titels.
 
Al een paar jaar is Rotterdämmerung hét randprogramma waar je de genrefilm vindt. Ook dit jaar draait hier een aantal potentieel sterke titels. De psychologische religieuze horrorfilm SAINT MAUD gooide hoge ogen op andere festivals, Yakuza-thriller FIRST LOVE is de beste Takashi Miike-film in jaren, THE LONG WALK is een melancholische geestenfilm / tijdreisdrama, SPECIAL ACTORS is de nieuwe van Shin’ichirô Ueda, de regisseur van ONE CUT OF THE DEAD; IMPETIGORE een soort van Javaans folkloristische versie van Hellraiser en BOYZ IN THE WOOD een lekker luchtige MTV-versie van The Most Dangerous Game. Een deel van deze titels wordt komende week hier op de website besproken. De volledige programmering van Rotterdämmerung vind je hier
 
Er is ook aantal Schokkend Nieuws-waardige speciale vertoningen. Bong Joon-ho wordt in een speciale masterclass anderhalf uur lang aan de tand gevoeld. Ook komt de Koreaanse regisseur met een speciale zwart-wit-versie van zijn arthousehit PARASITE, volgens Schokkend Nieuws de beste genrefilm van vorig jaar. Hierbij zit ook een uitgebreide Q&A. Ook is er een masterclass van Howard Shore, de wereldberoemde componist die de muziek schreef voor Lord of the Rings en veel samenwerkte met David Cronenberg. Cronenberg’s controversiële film CRASH, over een groep mensen met een fetisj voor auto-ongelukken, wordt op vrijdag de 31e vertoond met een live soundtrack van het Rotterdam Philharmonisch Orkest.
 
Twee andere speciale gasten dit jaar zijn de Quay Brothers, die gevraagd zijn een speciaal kunstwerk te ontwerpen door het IFFR. De twee enigmatische stopmotion-animatoren maakten een installatie die te zien zal zijn in TENT en een korte film die vertoond zal worden op het festival, THE DOLL’S BREATH. Ook zal hier een speciaal gesprek plaatsvinden met de Quay Brothers. Tot slot is er qua retrospectieve films nog een voorstelling van REPO MAN van Alex Cox. Een film die gedraaid is door de vorig jaar overleden Nederlandse cameraman Robby Müller, naar aanleiding van de nieuwe Robby Müller-prijs die dit jaar voor het eerst uitgereikt zal worden.
 
Buiten Rotterdammërung om zijn er ook genoeg genrefilms te vinden, al zijn dit vaak titels die het genre-werk verdunnen met een vleugje kunst. Zo zijn BACURAU, een soort Peckinpah-western met lichte science fiction-elementen,  ZOMBI CHILD, een film over voodoo van cult-regisseur Bertrand Bonello en ATLANTIQUE, een geestenverhaal over immigratie, titels die hun genre-elementen vooral gebruiken om een politiek statement te maken.
 
Liefhebbers van Aziatische cult kunnen hun lol op met LABYRINTH OF CINEMA (van de regisseur van cultklassieker Hausu), de pulpy thriller BEAST CLAWING AT STRAWS, de anime CHILDREN OF THE SEA en de samurai-film LOVE’S TWISTING PATH (van oude rot in het genre Nakajima Sadao). Voor liefhebbers van VHS-esthetiek en trippy beelden zijn er VHYES, een nachtmerrie-achtige ode aan Tell Sell, en The Eyeslicer Season 2, een 10  uur durend geestverruimend spektakel.
 
Genrefilms die hoge ogen gooide op andere festivals zijn ABOUT ENDLESSNESS, de nieuwe absurdistische film van Roy Andersson in zijn onvervalste stijl, THE LIGHTHOUSE, een horrorfilm over twee vuurtorenwachters die zich een delirium drinken van The Witch-regisseur Robert Eggers, ADORATION, van zuiderbuur Fabrice Du Welz (Calvaire,Vinyan, Alleluia), een coming-of-age-thriller in zijn onvervalste broeierige stijl en LITTLE JOE, een moderne variant op Invasion of the Body Snatchers. Aan het einde van de week kan je een interview verwachten met Jessica Hausner, regisseur van Little Joe.

Dit is natuurlijk slechts een tipje van de sluier. De volledige programmering vind je hier.
© Theodoor Steen
21 januari 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!