Lynch
Lynch
Nieuws
16 november 2018

Lekker veel Lynch!

Lynch EVENTS | ‘Ideas are like fish. If you want to catch little fish, you can stay in the shallow water. But if you want to catch the big fish, you’ve got to go deeper.’ We gaan diep in december, want de hele maand staat in het teken van David Lynch. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht geeft de aftrap, en filmtheaters in het hele land volgen.

Op 30 november start in het Bonnefantenmuseum in Maastricht de expositie Someone is in my House. David Lynch is natuurlijk bekend als regisseur, maar dit is je kans om ook zijn werk als beeldend kunstenaar te leren kennen. Naast TWIN PEAKS (1990-2017), DUNE (1984), BLUE VELVET (1986) en al die andere heerlijk verontrustende films, schiep Lynch in de afgelopen decennia ook heel veel schilderijen, tekeningen, litho’s, foto’s, lampsculpturen, muziek en installaties. En dat is ook zeer de moeite waard. Lees Rob van der Veldens verslag van de overzichtstentoonstelling Dark Splendor in het Duitse Brühl in 2010 er nog maar eens op na in SN#85. Lynch’ kunst is niet vaak te zien en het Bonnefantenmuseum exposeert maar liefst 500 werken. Het is niet alleen de eerste Nederlandse Lynch-tentoonstelling, maar ook de grootste overzichtstentoonstelling ooit. Tot 28 april 2019. Mis het niet!
Meer informatie

Voor het Nederlands filmmuseum EYE is de expositie in Maastricht aanleiding om drie van Lynch’ mooiste films opnieuw uit te brengen in een fonkelnieuwe digitale restauratie: THE ELEPHANT MAN (1980), LOST HIGHWAY (1997) én MULHOLLAND DR. (2001). En dat is een landelijke release! Dus niet alleen in (EYE en vier andere theaters in) Amsterdam, maar ook in Filmhuis Lumen (Delft), Filmhuis Den Haag, Filmhuis De Keizer (Deventer), Groninger Forum, de Filmschuur in Haarlem, het Kijkhuis in Leiden, LUX, O42 en Filmhuis Nijmegen, Lumière Maastricht, Cinema Middelburg, CineCity in Terneuzen en Vlissingen, KINO en Lantaren Venster in Rotterdam, De Domeinen in Sittard, ’t Hoogt in Utrecht en het Fraterhuis in Zwolle. Vanaf 29 november. Check het theater bij jou in de buurt voor de precieze data!
Meer informatie


Meerdere theaters grijpen de gelegenheid natuurlijk aan voor een korter of langer David Lynch-programma. We pikken het programma van LAB111 er even uit, want dat sympathieke Amsterdamse filmtheater draait zijn complete filmografie! Vanaf 29 november tot eind januari. Van o.a. ERASERHEAD (1977) tot THE STRAIGHT STORY (1999), en van WILD AT HEART (1990) tot zijn voorlopig laatste, INLAND EMPIRE (2006)!
Meer informatie

 

16 november 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!