dune cover
dune cover
TGIF
3 september 2021

Thank God It’s Friday, 3 september 2021

dune cover

TGIF | Vorige week had Nederland twee toppremières met TITANE en CANDYMAN, dus neemt u het me niet kwalijk als deze TGIF niet zo spannend is. Maar ook deze week kan adequaat genoten worden in de bioscoop. Zo niet, dan zijn er thuis ook allerlei opties.

Marvel levert film nummer 25 in met SHANG-CHI & THE LEGEND OF THE TEN RINGS, blijkbaar een matig geval ondanks de fraai gefilmde martial arts. Als je martial arts zonder een Disneyfilter wilt moet je natuurlijk bij Sonny Chiba zijn. Dit lijstje van vijf films eert de legendarische acteur. James Wan keert ook terug naar de bioscoopzaal met MALIGNANT, zijn eerste horrorfilm sinds THE CONJURING 2 uit 2016. Het voelt niet alsof Wan lang weg is geweest van het horrorgenre. Als producent maakte hij sindsdien elf films over geesten, demonen en Jigsaws. Het merendeel hiervan is niks waard, maar misschien kunnen we MALIGNANT wat rooskleuriger aanzien aangezien hij zelf weer in de regiestoel kruipt.

Er kwamen allerlei geluiden uit Cannes dit jaar; vooral het gegrom van Cadillacs en het gekreun van nonnen deed ons de oren spitsen. Maar ik verheug me ook heel erg op een wat stillere documentaire: SATOSHI KON: THE ILLUSIONIST van Pascal-Alex Vincent duikt in het werk van de animatiegrootmeester. Via interviews met onder andere Mamoru Hosoda, Mamoru Oshii en Darren Aronofsky wordt het werk van Kon doorgelicht en gekeken naar zijn invloed op animatie wereldwijd, tien jaar na zijn dood. ‘Live-action is zo voorspelbaar als rijden op de autobaan,’ volgens Vincent. Animatie daarentegen ‘doorbreekt barrières en kan je naar volledige andere universums brengen.’ Lees het hele interview hier.

Filmfanaten kennen Kon natuurlijk van PERFECT BLUE en PAPRIKA, maar zijn miniserie PARANOIA AGENT is minder bekend. De serie volgt een groep uiteenlopende personages in een voorstad van Tokio, die geteisterd wordt door een tiener op rolschaatsen gewapend met een gouden honkbalknuppel. Iedere keer wanneer iemand hun hectische bestaan niet meer aankan en de wanhoop nabij is, verschijnt Shounen Bat op zijn schaatsen en slaat ze pardoes het ziekenhuis in. Meestal tot hun grote opluchting. De echte schurk in PARANOIA AGENT is de molen van het kapitalisme en de prestatiedruk die van jongs af aan begint en ons nooit loslaat. Mensen die werken in de Japanse animatie-industrie weten er alles van. Een nieuwe blu-ray van PARANOIA AGENT is sinds kort verkrijgbaar. Verder kwamen er deze week nog een paar pareltjes uit. Arrow Video draagt de meest verguisde David Lynch-film naar voren. DUNE (1984) is nu beperkt te koop op blu-ray en 4K, met een prachtig getekende worm op de cover. De vorige editie van Schokkend Nieuws wijdde een artikel aan de satanismefase van Hammer, met THE DEVIL RIDES OUT en TO THE DEVIL A DAUGHTER. Wie deze films daarna heeft gekeken zal meer zin hebben in duivelse pret, en kan dit vinden in de nieuwe Arrow-release THE BROTHERHOOD OF SATAN en in SATAN’S SLAVE van Indicator, allebei deze week verschenen.

En ten slot de hardwerkende, ondergewaardeerde YouTubers en video-essayisten. De Horror Guru en Count Jackula hebben op volle toeren gedraaid, en kwamen met maar liefs vier filmpjes deze week. Wil je recensies voor BRAND NEW CHERRY FLAVOUR, CANDYMAN, ANYTHING FOR JACKSON en PIG? They got you covered! Nerdstalgic legt uit waarom Saruman zo abrupt verdwijnt in de bioscoopversie van THE TWO TOWERS, en Lindsay Ellis legt uit waarom we van narcisme houden in de MCU. Misschien geen echt genre-onderwerp, maar de formidabele Nerdwriter heeft een filmpje gewijd aan een van mijn favoriete regisseurs: Agnès Varda. Interesse in de French New Wave maar geen fan van Godaards geneuzel? Kijk eens een Varda!

Prettig weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!