Candyman still 15
Candyman still 15
TGIF
27 augustus 2021

Thank God It’s Friday, 27 augustus 2021

Candyman still 15 TGIF | De goede genrefilms beginnen weer te komen: TITANE, THE GREEN KNIGHT, CANDYMAN… en als je de Nederlandse bioscopen ziet, zou je ondanks de lege stoelen bijna vergeten dat we nog steeds in een hevige pandemie zitten. Dat heeft echter wel invloed op welke films er draaien. 

Het enige wat mij dwarszat in THE GREEN KNIGHT was eigenlijk dat al die gebouwen er zo oud uitzagen. Zo zien kastelen er nú uit, ja, maar destijds leefden koningen niet in ruïnes! Bij de meeste Middeleeuwenfilms kan ik dat uiterlijk accepteren, maar van David Lowery hoopte ik dat hij de storende decorclichés zou vermijden. Nu ja, deels deed hij dat ook en ik was verrast om te horen dat hij zelfs matte paintings gebruikte met handgeschilderde figuranten.  Sowieso is THE GREEN KNIGHT visueel natuurlijk een uitmuntende film, mijlenver van de concept design groupthink die veel hedendaagse genrefilms teistert. 

De nieuwe CANDYMAN is ook de moeite waard, en ik zou aanraden het origineel goed in het geheugen te hebben. Hier een stuk over wat die film zo fantastisch maakt. Als we het over zwarte horror hebben, mag dit artikel ook niet ontbreken. Er is trouwens sinds kort een online Black film archive.  Wie ook sterke meningen heeft over zwarte mensen in genrefilms (en over nog veel meer) is Thandiwe Newton, in dit interview. Over representatie gesproken: hier een stuk over (onbedoelde) transgenderthematiek in anime. Wel bedoeld en angstaanjagend profetisch is de eco-waarschuwing in John Frankenheimers PROPHECY. 

Van ecologische horror is het een kleine stap naar de ALIEN-reeks, die wat mij betreft sinds deel 3 zo’n beetje de weg kwijt is. Ik weet niet of Neil Blomkamp een betere ALIEN-film had kunnen maken dan de laatste twee van Ridley Scott; de meeste mensen zijn het er wel over eens dat Blomkamp de belofte van DISTRICT 9 nooit waargemaakt heeft (en ik was van DISTRICT 9 al geen liefhebber). In dit interview is Blomkamp open over zijn dalende succes. 

In de categorie ‘ik geloof pas dat deze film echt bestaat als ik hem gezien heb’ vinden we de remake van THE TOXIC AVENGER met Peter Dinklage in de titelrol. In de categorie ‘films waarvan het voortbestaan onzeker is‘ de surrealistische klassieker DE KLEUR VAN GRANAATAPPELS / NARN GOEJNE. En in de categorie ‘films waarvan je twijfelt of je ze überhaupt nog eens wilt zien’ John McNaughtons meesterwerk HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER.

Dan de filmpjes, in allerlei categorieën: een prachtig, lang video-essay van een van de beste video-essayisten, Dan Olson, over Ralph Bakshi en THE LORD OF THE RINGS; een lollige afraadrecensie van WEREWOLVES WITHIN; een puur visueel video-essay over Gaspar Noé; een korte video over retorische vragen in films; en een ontroerend TikTok-filmpje waarin Mandy Patinkin een fan vertelt over de rol van overleden vader bij THE PRINCESS BRIDE. 

Fijn weekend!

27 augustus 2021

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!