notnineties300
notnineties300
TGIF
5 juli 2019

Thank God It’s Friday, 5 juli

notnineties300TGIF | ‘Ik snap niet dat je met dit lekkere weer in de bioscoop gaat zitten. Je kunt toch beter een fijne wandeling maken of zo?’ Deze woorden sprak een vriendin van me vorig weekend toen ik vertelde over mijn plannen om CHILD’S PLAY en ANNABELLE COMES HOME in de bioscoop te gaan zien. 

De zomer is juist de perfécte tijd om films te kijken. Niet alleen is de bioscoop een fijne plek om af te koelen als het weer eens veel te warm is buiten; daarnaast is het natuurlijk blockbuster-seizoen. Zo ben ik benieuwd naar SPIDER-MAN: FAR FROM HOME, SCARY STORIES TO TELL IN THE DARK en naar wat misschien wel de laatste of één-na-laatste film van Tarantino is: ONCE UPON A TIME… IN HOLLYWOOD. Maar het meest kijk ik uit naar MIDSOMMAR, de nieuwe film van Ari Aster. HEREDITARY werd door Schokkend Nieuws gekozen tot beste film van 2018 en ik ben dol op folk horror. Is er een connectie tussen MIDSOMMAR en HEREDITARY? Hoe het ook zij, MIDSOMMAR is voer voor discussie. Ik kan niet wachten!

Maar er is deze zomer nog veel meer leuks te doen. Het is ook alweer twintig jaar geleden dat THE MATRIX uitkwam, en daarom kun je die binnenkort weer in de bioscoop zien. Ook hebben veel filmhuizen juist in de zomer bijzondere programma’s. Zo kan ik in mijn woonplaats Amsterdam onder meer naar een Quentin Tarantino-retrospectief of de films van Michael Mann. Behalve vooruitblikken naar al dat moois is het begin van de vakantietijd ook altijd een goed moment om terug te blikken, op de eerste helft van het jaar. Is US de beste film van het jaar tot nu toe? Veel sequels presteerden teleurstellend, maar hoe deden horrorfilms het? Niet alleen filmjournalisten en filmliefhebbers houden van terublikken, ook filmsterren kunnen er wat van. Zo kijkt Richard Dreyfuss terug op zijn carrière en bespreekt Jake Gyllenhaal zijn meest iconische personages.

Over terugblikken gesproken: wie de laatste weken naar het bioscoopaanbod keek, kon zich zomaar in de jaren negentig wanen (zie de foto bovenaan deze TGIF). En ondanks dat de nieuwe MEN IN BLACK, de nieuwe X-MEN (DARK PHOENIX), de nieuwe GODZILLA (KING OF THE MONSTERS) en de nieuwe CHILD’S PLAY allemaal in meer of mindere mate flopten, is Hollywood nog lang niet klaar met remakes en franchises. Is dat erg? Nee hoor, niet zolang iemand als Neil Blomkamp nog steeds werkt aan een direct vervolg op ROBOCOP. En dat terwijl het origineel nog steeds stof tot nadenken geeft. Of als de makers het over een andere boeg gooien, zoals met deze remake van JACOB’S LADDER. En niet alleen in Hollywood kunnen ze er wat van: zo wordt in Zuid-Korea hard gewerkt aan het vervolg op TRAIN TO BUSAN. Van sommige verhalen krijgen we nooit genoeg: zo krijgen we na tien films nu ook een HELLRAISER-televisieserie. En ook het grootschalige WAR OF THE WORLDS maakt de stap naar het kleine scherm. Nog niet eerder verfilmd is Neil Gaimans SANDMAN, maar ook daar komt binnenkort verandering in. Voor wie nu verzucht dat er ook niks origineels meer uitkomt: gelukkig valt dat wel mee. Zo lijkt de nieuwe, originele film van Rian Johson mij erg gaaf. Een whodunnit! En wat een cast!

Maar goed, ik dwaal af. Zomer dus. Veel mensen hebben hun vakantie al geboekt. Ik nog niet. Misschien blijf ik wel gewoon thuis en neem ik een paar vrije dagen op. Dan heb ik bijvoorbeeld eindelijk tijd om eens rustig mee te praten over GAME OF THRONES. En over het nieuwe seizoen van STRANGER THINGS (Kijk Mee!), waar ik nog aan moet beginnen. Gelukkig is er een handige recap van seizoen 1 & 2 (zie hieronder). En dat lekkere weer en die wandeling dan? Ach, naar de bioscoop wandelen in de warme zon is ook fijn!

Prettig weekend!

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!