still Nightmare Alley Edmund Goulding US 1947 1
still Nightmare Alley Edmund Goulding US 1947 1
TGIF
4 februari 2022

Thank God It’s Friday, 4 februari 2021

still Nightmare Alley Edmund Goulding US 1947 1 TGIF | Net op het moment dat woorden als quarantaine of lockdown op het punt lijken te staan om in de afvalbak gekieperd te worden, zorgt Rusland voor wat diabolisch tumult. Gelukkig zijn er deze week ook nog leuke dingen om te melden, zoals bijvoorbeeld het nieuwste nummer van Schokkend Nieuws dat weldra zijn welverdiende plaatsje op je salontafel mag opeisen.

Deze keer zit er een Belgisch geurtje aan je favoriete cultblad, want naast de gebruikelijke recensies bevat het 154e nummer een interview met Belgisch enfant terrible Fabrice Du Welz van wie je binnenkort INEXORABLE in de bioscoop mag verwachten, een knap gemaakte horrorthriller met een ijzersterke Benoît Poelvoorde in de hoofdrol. De film werd reeds op diverse festivals vertoond, waaronder dat van Gent en Londen, en hoewel het qua plot niet meteen zijn meest originele is (MISERY van Rob Reiner is nooit ver weg), toont de Waalse cineast nog maar eens dat hij een van de grootste (om niet te zeggen de allergrootste) Belgische genrefilmers is. Verder zit er ook heel wat nostalgie in het nieuwe Schokkend Nieuws-nummer. Er komen kettingzagen aan te pas via een overzicht van de vele TEXAS CHAINSAW MASSACRE-films – wie trouwens het weekeinde met Tobe Hooper wil doorbrengen krijgt via Bloody Disgusting een mooi overzicht van wat de man zo al gemaakt heeft. De grootste nostalgische brok haalt Schokkend Nieuws deze maand uit de videohoek via een uitgebreide VHS-special en de allerlaatste Video Basta! Videobanden zullen altijd iets magisch hebben, en wie in Bristol belandt moet zeker 20th Century Flicks bezoeken, de oudste videotheek ter wereld. Bij wijze van voorpret voor ons nieuwe nummer kun je hier een collectie van oude Amerikaanse videotape-reclames bekijken. 

Zoals verwacht is ook Batman van de partij. Met THE BATMAN hoopt men het publiek weer volop naar de bioscopen te lokken, want die zitten met een nijpend tekort aan grote namen waardoor de Amerikaanse box-office met 37,2 miljoen dollar het slechtste weekend achter de rug heeft sinds eind september 2020 – al speelt winterstorm Kenan daar ook een rol. Gelukkig kon Peter Parker de meubelen nog wat redden, want SPIDER-MAN: NO WAY HOME zou wel eens de recordcijfers van AVATAR, STAR WARS: THE FORCE AWAKENS en AVENGERS: ENDGAME kunnen gaan verpulveren. Ondertussen heeft YouTube-kanaal Wisecrack onderzocht of de superheld in het echt zou kunnen bestaan. Dat een gebrek aan blockbusters geslaagde alternatieven kan opleveren zien we in Amerika, waar bepaalde bioscopen naast de kleurenversie ook de zwart-witversie van Guillermo del Toro’s NIGHTMARE ALLEY vertonen. De neo-noir wijkt weliswaar niet al te veel af van het origineel uit 1947, maar ik ben het eens met de vier sterren die Jons Klaessens op deze website uitdeelde.

Voor Tom Cruise-fans wordt het eerder een winter om van te balen. Niet alleen werd door Universal de bioscooprelease van de nieuwe MISSION IMPOSSIBLE met bijna een jaar genadeloos uitgesteld, ook zal Cruise ondanks de wilde geruchten zijn nieuwste film met EDGE OF TOMORROW-regisseur Doug Liman niet in de ruimte opnemen. Wel kun je er van op aan dat het een spectaculair festijn zal worden, want de nieuwe Cruise-titel zal gemaakt worden met beelden die afkomstig zijn van het ruimtestation ISS.

Ofschoon er voor een filmnerd niks mooiers oogt dan een kast (of kamer) vol fysieke releases worden de streamingsdiensten alsmaar meer prominent. Vanaf 8 maart is HBO Max beschikbaar in Nederland, ofschoon het er voorlopig niet naar uitziet dat de Nederlandse kijker daarmee onmiddellijk de nieuwe Warner-titels in de huiskamer zal kunnen zien, zoals dat in de States tot grote woede van de bioscoopuitbaters wel het geval is. Ook wat de prijs betreft laat men op het Twitteraccount van HBO Max Nederland voorlopig nog niet in de kaarten kijken, maar in andere Europese landen is de prijs 9 euro per maand. In België is er nog lang geen sprake van de lancering van HBO Max, omdat het vrije dure Streamz (20 euro per maand) de exclusieve rechten op HBO-producties bezit.

Netflix, die haar klantenaandeel alsmaar ziet dalen, aarzelt in ieder geval niet om volop te investeren in nieuwe dure films. Onlangs betaalde de zender zo’n slordige 65 miljoen dollar voor een exorcismeverhaal van Lee Daniels, van wie onlangs THE UNITED STATES VS. BILLIE HOLIDAY in de bioscoop draaide. Andra Day, die de legendarische zangeres vertolkte, zal ook te zien zijn in de Netflix-thriller, samen met Octavia Spencer en Glenn Close. Netflix heeft eveneens van Sony de reboot van MASTERS OF THE UNIVERSE overgekocht. De nieuwe He-Man wordt Kyle Allen, die nu nog in de bioscoop in Steven Spielbergs WEST SIDE STORY te zien was. MASTERS OF THE UNIVERSE is lang niet het enige Mattel-speelgoed dat rijp is voor Hollywood. Dat Margot Robbie en Ryan Gosling Barbie en Ken zullen worden wisten we al, maar om de Mattel-overkill compleet te maken werkt Greta Gerwig aan een scenario over de Hot Wheels-auto’s, en volgens Variety staat er tevens iets van de Matchbox-autootjes in de steigers. Ook Tom Hanks doet zijn duit in het Mattel-zakje die het populaire astronautpoppetje uit de jaren zestig Major Matt Mason zal vertolken. Of zoals Kris Kristofferson het zo mooi verwoorde : “I’d trade all my tomorrows for one single yesterday.”

© Didier Becu
4 februari 2022

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!