shininghalloween
shininghalloween
TGIF
24 oktober 2014

Thank God It’s Friday 24 oktober

shininghalloween TGIF | Het weekend is bijna aangebroken en er staat weer een polonaise aan linkjes op je te wachten. Deze week serveren wij een gevarieerde maaltijd met machtige superhelden en bloeddorstige filmmonsters.

TERUGKEER | We openen met wat nieuwe projecten, waarin oude bekenden terugkeren. Zo wil Cameron Romero (inderdaad, de zoon van) een prequel van zijn vaders klassieker NIGHT OF THE LIVING DEAD maken en keert James Wan terug in de regiestoel voor THE CONJURING 2. Nóg leuker is de terugkeer van niemand minder dan Burt Gummer, de schietgrage held uit de TREMORS-franchise voor het langverwachte vijfde deel van die reeks (zie hieronder). Ook de Graboids mogen we dus snel weer verwelkomen. Monsters waar we ook nog lang niet van af zijn, zijn de Kaiju. Al is er nog geen tweede deel, Guillermo del Toro heeft al plannen voor PACIFIC RIM 3. Waar we dus niet om gevraagd hebben is de terugkeer van een infantiel joch dat kungfu-sprongen maakt en om pannenkoeken schreeuwt. En toch krijgt CABIN FEVER een remake, gebaseerd op exact hetzelfde script. Tja, we kunnen niet altijd goed nieuws brengen.

mt_ignore:Tremors

SUPERHELDEN | Als we het over nieuwe projecten en terugkerende personages hebben, moeten we het natuurlijk ook over de superhelden hebben. We zitten de komende jaren wel goed wat betreft die superheldenfilms. Marvel gaat als een speer, ook al moest het script van ANT-MAN herschreven worden en is GUARDIANS OF THE GALAXY (of eigenlijk ‘Interplanetary Unusual Attacking Team’) geflopt in China als gevolg van een belabberde ondertiteling.  THE AVENGERS: AGE OF ULTRON wordt ongetwijfeld weer een hit. DC Comics wil niet achterblijven en dus blijft het nieuws over hun BATMAN V SUPERMAN ook komen. Het is de trend tegenwoordig om zoveel mogelijk superhelden in één film te proppen. Dat klinkt overigens moeilijker dan het is; het enige wat je nodig hebt om superhelden als Spider-Man, Superman en Batman bij elkaar te krijgen, is een basketbal.

HAPPY HALLOWEEN | Maar waar we het natuurlijk vooral over moeten hebben is Halloween. Nog één week en dan barst het carnaval voor de genreliefhebbers weer los. Zelfs IKEA doet eraan mee met hun versie van THE SHINING. The Simpsons doet er nog een schepje bovenop en brengt een ode aan ál het werk van Kubrick in de Treehouse of Horror-aflevering. Het blijft leuk als populaire animatieseries en bekende films met elkaar worden gemengd, zo blijkt ook uit het creatieve artwork van Adventure Time in de stijl van de films van Quentin Tarantino en Tim Burton. Halloween is natuurlijk vooral ook hét  moment om je te verkleden en mensen de stuipen op het lijf te jagen. Kies een tof kostuum, ga aan het knutselen met enge make-up en bijbehorende contactlenzen en grijp je kettingzaag. Als je nog inspiratie zoekt: wellicht is een ruimtepak uit een bekende sciencefictionfilm een optie? Of je gaat verkleed als een personage van Johnny Depp. En als je niet weet welk personage je moet kiezen, dan doe je ze gewoon allemaal tegelijk.

FILMMONSTERS | En Halloween is natuurlijk ook het uitgelezen moment om de populaire filmmonsters weer van stal te halen. Misschien een goed moment om A NIGHTMARE ON ELM STREET nog eens op te zetten en te vieren dat het dertig jaar geleden is dat Freddy Krueger zijn intrede deed in de horrorwereld. Of bekijk nog eens het baanbrekende NEW NIGHTMARE, de film die Wes Craven ons tien jaar en vijf vervolgfilms later bracht. De door hem gecreëerde boeman kom je sindsdien overal tegen. Zelfs in het zwembad. Geen zin in een avondje met Freddy? Geen zorgen, want er zijn genoeg andere filmmonsters om 31 oktober mee door te brengen. Wellicht is één van deze vijf films met demonen een optie, want demonische krachten en bezeten mensen blijven altijd eng. Net als clowns. Of poppen. Overigens staat een film met onze plastic vrienden niet altijd garant voor spanning, zo bewijst deze bizarre zes uur (!) durende commercial met etalagepoppen van luchtvaartmaatschappij Virgin. Een taart voor degene die hem in één sessie uitkijkt. Ook een lange zit is alle episodes van The Walking Dead in één lange marathon bekijken. Laten we, tot slot, ook die andere vleeseter – de kannibaal – niet vergeten. Want zelfs in 8-bit is THE SILENCE OF THE LAMBS een waar meesterwerk.

KERST | Al dat gepraat over Halloween doet ons natuurlijk ook beseffen dat de maand december in de buurt is. We kunnen ons weer opmaken voor wekenlang Chris Rea, Mariah Carey en Wham! op de radio. Dan horen wij toch liever een rete-spannende soundtrack. Voor velen is december tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met die ene Ring. Want eind dit jaar vliegen we weer naar Nieuw-Zeeland en krijgen we eindelijk de finale van de THE HOBBIT-trilogie te zien. Voor iedereen die ook vindt dat dit korte Tolkienverhaal niet verteld had hoeven worden in drie ellenlange speelfilms: LEGO heeft de versie van 72 seconden. (zie hierboven). Gaan we niet in een groot zwart gat vallen als we definitief afscheid hebben genomen van Midden-Aarde? Misschien niet, want J.K. Rowling is druk bezig om de wereld van Harry Potter met drie nieuwe films uit te breiden. Ze zit waarschijnlijk nog in haar nieuwe Hagrid-hut te schrijven. En wanneer zij klaar is, heeft Peter Jackson vast wel weer een manier gevonden om nog een paar films uit de boeken van Tolkien te persen. Hoe dan ook, we hoeven ons met de kerst niet te vervelen. Dus trek na Halloween meteen je mooie GREMLINS of FARGO kersttrui aan, maak een mooi verlanglijstje voor de Kerstman (tip: een jaarabonnement of dat beruchte speelgoed van Breaking Bad is leuk) en geniet van de feestdagen!

Dat was hem weer voor deze week! Tips zoals altijd naar  [email protected]. Fijn weekend!

24 oktober 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!