KLIK2014
KLIK2014
Nieuws
23 oktober 2014

Prettig gestoorde animatie

KLIK2014 EVENT | Het Amsterdamse animatiefestival KLIK! is sinds de oprichting in 2007 uitgegroeid tot een speels en onvoorspelbaar rariteitenkabinet. De editie van dit jaar, te zien van 4 t/m 9 november in EYE, is daarnaast vooral… prettig gestoord.

Want, zoals het persbericht aankondigt, “In een tijd dat transgenders hun geslacht kunnen wijzigen op hun paspoort, er androgyne modellen opduiken voor modemerken en vrouwenporno hot is, kiest KLIK! Amsterdam Animation Festival 2014 voor het thema Boys, Girls and Beyond!” Diverse (ervarings)deskundigen zijn gestrikt voor de zogeheten Gender Talks, waarin zowel transgenders als academici het onderwerp van verschillende en onverwachte kanten belichten. En tegenover filmprogramma It’s a Gender Thing, waarin mensen en dieren zich anders voelen dan hun geslacht of soort voorschrijft, staat dan weer Happy To Be a Cliché, waarin de hoofdrolspelers zich gepassioneerd aan de voorgeschreven regels overgeven. Iemand onder de lezers die wel eens van QUEER DUCK THE MOVIE heeft gehoord? Wij ook niet, maar het verhaal van een homoseksuele eend die in een identiteitscrisis terechtkomt, klinkt in elk geval veelbelovend. En dat is nog maar een greep uit het genderkleurenpalet dat KLIK! aan zijn bezoekers presenteert.

Wie van de weeromstuit aan zijn eigen identiteit of geaardheid begint te twijfelen, kan dan weer even bijkomen bij, jawel, een echte Disney. KLIK! verzekerde zich van de Nederlandse première van de korte 3D-film FEAST, het aperitiefje bij de nieuwe Disney-feature BIG HERO 6, die in februari volgend jaar de bioscoop bereikt. Josh Staub, visual effects supervisor van FEAST, leidt de film op zaterdag 8 november persoonlijk in, nadat hij die middag in EYE al een masterclass heeft gegeven. Nog zo’n Amerikaanse bigshot is Michael B. Johnson van Pixar, die de liefhebber op vrijdag 7 november een kijkje gunt achter de schermen van ’s werelds meest innovatieve animatiestudio. Over premières en innovatief gesproken: de fraaiste feature die KLIK! dit jaar op het programma heeft staan, is ongetwijfeld SONG OF THE SEA, van de maker van het stilistisch al even opvallende THE SECRET OF KELLS (2009). Grijp je kans, want voorlopig heeft zich voor de film nog geen Nederlandse (bioscoop)distributeur gemeld.

Wat het festival verder nog voor de animatieliefhebber in petto heeft, zoals de reguliere competities en andere themaprogramma’s, kun je vinden op de website.

4 t/m 8 november
KLIK!
EYE, Amsterdam
www.klikamsterdam.nl

23 oktober 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!