RECENSIE
DVD/BLU-RAY

The Human Race(2013)

Wie vorig weekend tijdens de Schokkend Nieuws-filmquiz gecharmeerd was van de beeldmontage van ontploffende hoofden, kan zijn lol op met THE HUMAN RACE.

Hierin belanden tachtig willekeurige mensen op een parcours, zonder te weten hoe of waarom ze daar terecht zijn gekomen. Het enige wat de stem in hun hoofd ze vertelt, is dat ze zullen moeten rennen voor hun leven. Wijken ze af van de uitgestippelde route of worden ze tweemaal ingehaald door een andere deelnemer, dan worden ze daarvoor bestraft (en de kijker beloond) met een bloedfontijn boven hun schouders.

Voor aanvang van dit enerverende tafereel wordt kort het leven van een mooie jonge vrouw geschetst, met haar recente ups en downs. Eenmaal op het parcours, sterft ze al na enkele stappen een gruwelijke dood. De boodschap is duidelijk: raak niet te veel gehecht aan deze personages, want niemand is veilig. Dit heerlijke gebrek aan mededogen maakt het onmogelijk de correcte volgorde te voorspellen waarin de personages om het leven zullen komen, al is het natuurlijk geen verrassing dat kinderen, bejaarden en zwangere vrouwen het snelst gaan.

Het einddoel van THE HUMAN RACE wordt overigens nooit gemeld: de deelnemers krijgen alleen de regels te horen – en een regelmatige update van het aantal mensen dat nog in leven is. Dat zorgt voor spanning, al helpt het natuurlijk ook dat de race snel uitmondt in een massale moordpartij. De overgang hiernaartoe gaat wat onhandig, maar eenmaal op gang gekomen, kijkt het bloedvergieten zeer lekker weg. En gelukkig zijn het niet louter gruweltaferelen die de dienst uitmaken. Zo zorgen twee dove mensen voor een aandoenlijk tafereel wanneer ze al joggend langs de lijken (die ze geen blik waardig gunnen) in gebarentaal converseren over hun masturbatiemethoden.

Jammer alleen van het knullige einde, waarin de titel weliswaar een passende tweede betekenis krijgt, maar de deus ex machina hoogtij viert. Misschien had de film beter gewerkt zonder het mysterie te verklaren. Exploderende hoofden behoeven immers geen toelichting.

Distributie: Excesso Entertainment. Release: 6 augustus 2015. Copyright: Thierry Verhoeven. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 12 september 2015.

© Thierry Verhoeven
12 september 2015
 • Titel
  The Human Race
 • Lengte
  87 minuten
 • Regie
  Paul Hough
 • Scenario
  Paul Hough
 • Cast
  Paul McCarthy-Boyington, Eddie McGee, Trista Robinson
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.