RECENSIE
TV

Seizure(2019)

TV | Inmiddels zijn er zoveel ’Nordic Noirs’ dat het lastig is het kaf van het koren te scheiden. SEIZURE/BESATT, een thrillerserie met een bovennatuurlijke twist, is in elk geval origineel.

Twee Noorse rechercheurs met tegengestelde karakters, de introverte Max Sørensen (Anders Danielsen Lie, NOBEL) en streetwise rouwdouwer Sander Holm (Anders Baasmo Christiansen, BEYOND SLEEP, BLIND SHOT) worden op een lugubere zaak in Oslo gezet. In een zwembad zonder water zijn vier vluchtelingen omgekomen. Ze zouden zijn verdronken, maar zat er ooit wel water in het zwembad?

Max en Sander ontdekken dat er een vijfde jongen in het zwembad was, Jabrill, die wordt verdacht van de moord op een rechtenstudente. Hij blijkt spoorloos. In hun zoektocht komen ze steeds meer terecht in een wereld van moord, mensenhandel en prostitutie.

De plot mag op zich niet erg origineel klinken, maar het feit dat hier mogelijk sprake is van iets bovennatuurlijks, is dat binnen het genre wél. Dit keer zijn het geen geesten of dode meisjes die terugkeren in het land der levenden, maar vinden er overstromingen plaats waarin palingen als leidmotief van bovennatuurlijk onheil worden gebruikt. Zou de mysterieuze Elo hier iets mee te maken hebben?

Max en Sander worden in hun zoektocht naar de identiteit van de moordenaar meer en meer geconfronteerd met hun eigen demonen. Nachtmerries, persoonlijke trauma’s (zoals de dood van Max’ zoontje), en hallucinaties spelen hoofdrollen in een verhaal waarin werkelijkheid en fictie regelmatig door elkaar lopen.

SEIZURE is op zijn zachtst gezegd nogal wisselend ontvangen. Veel kijkers lijken gefrustreerd te zijn door de mix van genres en weten niet wat ze aan moeten met de serie. Toch zijn er ook positieve aspecten te noemen: er is spanning, er wordt goed geacteerd en er wordt in de acht afleveringen de tijd genomen om achter de psychologische beweegredenen van de personages te komen. Een acquired taste.

Distributie: Lumière. Release: 22 september 2020 dvd, 25 september 2020 VOD. Copyright: Jan Veering. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 29 september 2020.

© Jan Veering
29 september 2020
 • Titel
  Seizure
 • Scenario
  Megan Gallagher
 • Cast
  Anders Baasmo, Anders Danielsen Lie, Selome Emnetu
 • Taal
  Norwegian
 • Land
  Norway
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.