RECENSIE
VHS

Scarecrow(2002)

Het stadje Emerald Grove ligt temidden van onafzienbare maïsvelden, ergens in het middenwesten van de VS. Daar woont Lester Dwervick (Young), een verlegen, teruggetrokken jongeman met zijn zwaar alcoholische, hoererende moeder in een trailerhome.

Voor zo’n geremde figuur hebben zijn medestudenten op Emerald Grove High School diverse benamingen: nerd, dork, jerk, scarecrow, psycho, retard, freak boy, freak show, complete loser, geek, creep, sissy, asshole, white trailer trash, e.d. En dan zijn er nog legio uitdrukkingen die seksuele minderwaardigheid suggereren. Want aan hardvochtigheid ontbreekt het Lesters klasgenootjes niet. Bij een handgemeen met een bedenkelijk vriendje van zijn moeder komt Lester om het leven. Zijn geest vaart in een vogelverschrikker op één der maïsvelden en in die gedaante (Rex) moordt hij zijn vroegere kwelgeesten één voor één uit. Totaal aantal te betreuren slachtoffers: vijftien. Einde.

Valt er verder nog iets nieuws te melden? Neen, want SCARECROW is een slasher zonder extra’s. Dat wil zeggen dat de functies van alle optredende, zwaar overtrokken karakters (slachtoffer; kwelgeest; buitenstaander) vanaf het eerste beeld duidelijk zijn. Het wachten is slechts op het moment waarop de onrechtvaardigheden (lees: stompzinnige pesterijen) zo hoog liggen opgetast dat een explosie van geweld niet langer kan uitblijven. Geheel in lijn met de slasher-traditie ondergaat Lester als wrekende vogelverschrikker opzienbarende veranderingen: hij debiteert nu macabere grappen, beheerst commandotechnieken, blijkt een volleerde gymnast en een meester in de martial arts. Bovendien beschikt hij over de gave van bilocatie (het vermogen om op twee plaatsen tegelijk te zijn). Een andere traditie dicteert: If you have sex, you die. Ook die traditie houdt SCARECROW nauwgezet in ere.

Een slotcredit zegt dank aan Brian Yuzna, Stuart Gordon, Tobe Hooper, John Carpenter, Wes Craven, George Romero, Stephen King, Clive Barker, Luc Besson, John Woo en Lloyd Kaufman voor hun niet-aflatende inspiratie. Hopelijk kunnen de genoemde horrorcoryfeeën daar om glimlachen. Bescheidenheid kan de makers van dit akelig goedkope, schrille werkje in elk geval niet worden aangewreven.

Copyright 2004 Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #61, winter 2003/2004

© Enrique J. Rebel
1 december 2003
 • Titel
  Scarecrow
 • Lengte
  86 minuten
 • Regie
  Emmanuel Itier
 • Scenario
  Bill Cunningham, Emmanuel Itier, Jason White, Stephen Wozniak (additional screenwriting)
 • Cast
  Tim Young, Todd Rex, Tiffany Shepis, Jen Richey
 • Taal
  English
 • Land
  USA
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.