RECENSIE
Bioscoop

Rings(2017)

Dat de VHS is uitgestorven is vooral onhandig voor Samara Morgan, die haar vloek altijd verspreidde via een behekste videoband. RINGS, het nieuwste deel over het langharige spookmeisje, introduceert allerlei nieuwe elementen, maar is allesbehalve vernieuwend.

Sadako Yamamura (of Samara Morgan, zoals ze in Amerika heet) is een drukbezet geestje. Na het boek van Koji Suzuki uit 1991 verscheen er een tv-film, een miniserie en uiteindelijk een verfilming van regisseur Hideo Nakata in 1998. Die film, RINGU, werd een klapper van formaat en dus werden de vervolgfilms uit de grond gestampt, waaronder RASEN en twee SADAKO 3D films. Vorig jaar nog kroop Sadako uit de tv om het op te nemen tegen haar collega-geest uit JU-ON: THE GRUDGE in het vermakelijke SADAKO VS. KAYAKO. Ondertussen kreeg de eerste RINGU twee remakes, eentje uit Zuid-Korea (THE RING VIRUS) en uit Amerika (THE RING). Deze remake uit 2002 van Gore Verbinski was een megahit en het startschot om elke Japanse horrorfilm om te toveren tot een inwisselbare Amerikaanse versie. In 2005 maakte Nakata, regisseur van RINGU, het matig ontvangen vervolg THE RING TWO en nu, 12 jaar later, is er een derde deel in de Amerikaanse serie, getiteld RINGS.

Omdat niemand anno 2017 nog videobanden kijkt, moet Samara iets nieuws vinden om met haar vloek te kunnen strooien. In SADAKO VS KAYAKO werd de videorecorder met televisie al vervangen door een filmpje op computer of telefoon, wat het kopiëren en verspreiden meteen ook een stuk makkelijker maakte. In RINGS probeert men eveneens iets nieuws, ditmaal in de vorm van een experiment van docent Gabriel (Johnny Galecki). Een reeks van zijn studenten, waaronder Holt (Alex Roe), doet mee en bekijkt de video van Samara Morgan, waarna de klok begint te tikken. Holts vriendin Julia (Matilda Lutz) wordt ongerust als ze een paar dagen niets van haar vriend verneemt, reist naar zijn universiteit en besluit uiteindelijk de video te kijken om het leven van Holt te redden. Maar dan ontdekt Gabriel dat er in de versie van Julia andere shots te zien zijn dan in de oorspronkelijke video. Dus moeten Julia en Holt op onderzoek uit om te achterhalen wat deze nieuwe beelden betekenen.

Ondanks de nieuwe ingrediĂ«nten doorloopt RINGS exact dezelfde stappen als de vorige twee films. Alleen in plaats van Naomi Watts is het nu Matilda Lutz die diep graaft in de geschiedenis van Samara Morgen en achter een duister geheim komt. Wat volgt is een oninteressante speurtocht, met name omdat Holt en Julia overal toevallig de informatie vinden waar ze op dat moment zoeken. Zijn ze op zoek naar een persoon, dan lopen ze deze een scène later tegen het lijf. En ziet Julia ergens een geestmeisje, dan hangt er gegarandeerd op de volgende locatie waar ze binnenwandelen een foto met dit meisje, zodat ze kan achterhalen wie dit is. Sowieso zijn de makers van RINGS niet geĂŻnteresseerd in opbouw. Zo raken in de openingsscène twee vreemden aan de praat en zonder enige aanleiding is de tweede zin die wordt uitgesproken: “Have you heard the story about this videotape…?” Deze opening in een vliegtuig – die voor promotionele doeleinden op internet is gegooid – heeft overigens helemaal niets met de rest van de film te maken.

Het ontdekkingsreisje van Julia en Holt is daarnaast oninteressant omdat Julia en Holt zo boeiend zijn als twee opgedroogde theedoeken. Matilda Lutz moet de film dragen, maar haar acteerkwaliteiten zijn zwaar ondermaats. Johnny Galecki en Vincent D’Onofrio zijn iets betere acteurs, maar krijgen ook vrij zoutloze personages toebedeeld. En zelfs onze griezelige bleekscheet Samara werkt hier niet zo goed. De momenten dat de tv-geest opduikt zijn niet eng of mysterieus, maar bombastisch en vrij lachwekkend qua uitvoering. Bonnie Morgan, een actrice die haar benen in haar nek kan leggen – en daardoor veel bezeten vrouwen mag spelen – beweegt zich voort als Kayako uit JU-ON: THE GRUDGE, terwijl Samara juist het engst is als ze gewoon stil in een hoekje staat en langzaam naar haar prooi toe schuifelt.

Regisseur F. Javier Gutiérrez heeft duidelijk geen idee wat eng is, maar weet wel hoe je inspiratie uit andere horrorfilms kan halen, gezien RINGS soms ineens verdacht veel lijkt op FINAL DESTINATION of DON’T BREATHE. RINGS komt nergens ook maar in de buurt van de kwaliteit van zijn voorganger THE RING. Sterker nog, zelfs het niveau van het magere THE RING TWO wordt nergens gehaald.

Distributeur: Universal Pictures International, NL 9 februari 2017. Copyright Jasper ten Hoor. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 8 februari 2017.

8 februari 2017
 • Titel
  Rings
 • Lengte
  102 minuten
 • Regie
  F. Javier Gutiérrez
 • Scenario
  David Loucka, Jacob Estes, Akiva Goldsman
 • Cast
  Matilda Anna Ingrid Lutz, Alex Roe, Johnny Galecki
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nĂłg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.