10 cloverfield lane dvd 3
10 cloverfield lane dvd 3
Nieuws
31 juli 2016

Thuisbios, week 30

10 cloverfield lane dvd 3 KOOP/HUUR | Zin in een filmpje, maar geen zin om de deur uit te gaan? In Thuisbios bespreken we iedere week interessante nieuwe genretitels die verkrijgbaar zijn op dvd, blu-ray en VOD. Deze week: chaos in de flat, paniek in de schuilkelder, problemen met robotica en een duistere, moderne versie van een oud sprookje.

“Looks like the rot’s set in,” zegt Reece Shearsmith in HIGH-RISE. Nogal een understatement, want de utopische droom van architect Anthony Royal (Jeremy Irons) maakt geen einde aan klassenverschillen en menselijke aard, en dus valt de flat – etage na etage – ten prooi aan egoïsme, geweld en anarchie. De roman van J.G. Ballard was al heel pessimistisch over de staat van Engeland in de jaren zeventig; de filmversie van Ben Wheatley is zo mogelijk nog uitzichtlozer. Marjan Westbroek schreef in haar recensie dat Wheatley zich een beetje vertild heeft aan het materiaal, maar in een mooi staaltje van life imitating fiction werd de voor de film gemaakte wanhopige cover van de ABBA-song S.O.S. door Portishead  veelvuldig online gedeeld ten tijde van de Brexit. Op dvd vanaf 26 juli (Remain in Light).

Nog meer dystopie in 10 CLOVERFIELD LANE… of toch niet? Howard (John Goodman) houdt een jonge vrouw (Mary Elizabeth Winstead) in een ondergrondse bunker gevangen omdat, zo beweert hij, de aarde vergaan is. Omdat de film een vervolg is op de alien invasion film CLOVERFIELD lijkt op voorhand duidelijk wie er gelijk heeft, maar debuterend regisseur Dan Trachtenberg weet er een mooie, verrassende wending aan te geven. Barend de Voogd was enthousiast: “De makers hebben goed opgelet bij MONSTERS (Gareth Edwards, 2010) en CLOVERFIELD: minder is meer en torenhoge verwachtingen los je in door niet weer hetzelfde te doen, maar verrassende nieuwe wegen in te slaan.” Te koop op dvd en blu-ray vanaf 27 juli (Universal).

Of AUTÓMATA ook weet te verrassen met een oud idee, moeten we nog zien. Een recensie-exemplaar is aangevraagd. De film van Gabe Ibáñes in een variant van de beroemde Three Laws op Robotics van Isaac Asimov. Het jaar is 2044, een grote zonnestorm heeft 99,7% van de wereldbevolking uitgeroeid en de robots beginnen zichzelf te repareren en zelfbewustzijn te krijgen. Leuke cast: o.a. Antonio Banderas, Melanie Griffith en oudgediende Robert Forster. Te koop op dvd en blu-ray vanaf 29 juli (DFW).

Nog ouder, uiteraard, is het idee dat ten grondslag ligt aan THE CURSE OF SLEEPING BEAUTY. Vandaar dat Pearry Reginald Teo, regisseur van onder meer WITCHVILLE en DRACULA: THE DARK PRINCE, zijn moderne hervertelling de tagline The Fairy Tale Was Only The Beginning meegaf. Hier geen grote namen en Teo’s vorige films scoorden dikke onvoldoendes op schokkendnieuws.nl. Misschien mogen we nog hopen op een herhaling van de conclusie die Lieuwe van Albada destijds trok over DRACULA THE DARK PRINCE: “Dit is met geen mogelijkheid een goede film te noemen, maar van saaiheid kan ik regisseur Pearry Reginald Teo in ieder geval niet betichten.” Te koop op dvd vanaf 29 juli (DFW).

31 juli 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!