Gräns
Gräns
Nieuws
28 december 2018

Tabee 2018, deel 4

Gr ns ps 1 jpg sd high JAARLIJSTEN | 2018, je bracht ons weer een hoop mooie films! Daarom willen we het jaar goed afsluiten, met de traditionele Schokkend Nieuws-jaarlijst. Tabee 2018!

In Tabee vind je de top 5 beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms volgens de Schokkend Nieuws-medewerkers. Omdat op de valreep van het jaar met SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE  nog een goede kandidaat voor de lijsten uitkwam, is de deadline daarna gesloten en kunnen we de officiële Schokkend Nieuws top 10 van 2018 presenteren, samengesteld uit de lijstjes van alle 27 deelnemers.

De regels: in aanmerking voor een notering komen genrefilms en/of -televisieseries die in 2018 te zien zijn geweest in Nederland of België op een festival, in de bioscoop of via video-on-demand. Of een film ‘Schokkend Nieuws’ genoeg was, mochten de deelnemers zelf bepalen.


Robin Appelo (promotie):

1. HELLRAISER: JUDGMENT (Gary J. Tunnicliffe, VS 2018)
Simpel en alleen omdat het Hellraiser is. Zonder Doug Bradley maar toch… het blijft Hellraiser! Beter dan INFERNO en REVELATIONS, met een jus van deel 3. Lekker gory, op naar meer! Als de FAST & FURIOUS-franchise het kan, dan kan Hellraiser het ook. UITMELKEN DIE HAP, tot aan het bot en dan het bot uitzuigen.
2. STAR TREK: DISCOVERY seizoen 1 (Bryan Fuller, Alex Kurtzman, VS 2018)
Verrassend bloederig en met een paar uitstekende twists. Ik hou ervan. Geen Captain Kirk karate chop, maar wel met genoeg actie om je vulcan death grip niet op je de partner te gebruiken.
3. TERRIFIER (Damien Leone, VS 2017)
Clown Art is terug na ALL HALLOW’S EVE en hoe. Lekkere campy slasher horror met een einde dat doet verlangen en hopen naar meer delen: prequels, sequels, re-makes en alles wat erbij hoort…. Een franchise die moet worden gestart.
 4. AVENGERS: INFINITY WAR (Anthony Russo, Joe Russo, VS 2018)
Als grote comicnerd vind ik INFINITY WAR alleen al de moeite waard door de iconische finger snap van Thanos. Ik was even huiverig dat ik vele onjuistheden zou spotten en me zou ergeren, maar nee. Goed tempo, lekkere actie en zelfs geslaagde grappen: na LOGAN en WATCHMEN een comicverfilming die goed gelukt is.
5. I KILL GIANTS (Anders Walter, BE/CH/VS/VK 2017)
Ik ga er weinig over vertellen, maar deze film moet je zien. Niet alleen zuigt het verhaal je er totaal in, de acteerprestaties zijn ook nog eens uitmuntend. Een ondergewaardeerd juweeltje naar mijn mening.

Milan Hulsing (illustrator):

1. HEREDITARY (Ari Aster, VS 2018)
Occulte thriller van de bovenste plank.
2. REVENGE (Coralie Fargeat, FR 2017)
Even vermakelijke als onwaarschijnlijke wraakthriller.
3.  A QUIET PLACE (John Krasinski, VS 2018)
Trek die roestige spijker eens uit die traptree!
4. LAISSEZ BRONZER LES CADAVRES! (Hélène Cattet, Bruno Forzani, FR/BE 2017)
Perfecte ode aan de mediterane Euro-thriller van eind jaren ’60. Zelfs de bescheiden speelduur is spot on.
5.  THE INCREDIBLES 2 (Brad Bird, VS 2018)
Stijl, finesse en humor doet deze op mijn lijst belanden, al had ik liever een goede SF of minder mainstream animatie op deze plek gezien. Volgend jaar beter.

Erik van ’t Holt (redacteur tijdschrift/online, podcaster):

1. HEREDITARY (Ari Aster, VS 2018)
2. GRÄNS (Ali Abbasi, ZW/DEN 2018)
3. A QUIET PLACE (John Krasinski, VS 2018)
4. LAISSEZ BRONZER LES CADAVRES! (Hélène Cattet, Bruno Forzani, FR/BE 2017)
5. ANNIHILATION (Alex Garland, GB/VS 2018)

Voor mijn toelichting verwijs ik graag naar de eindejaarseditie van de Schokkend Nieuws podcast!

Barend de Voogd (redacteur tijdschrift/online):

1. GRÄNS (Ali Abbasi, ZW/DEN 2018)
‘Een meesterwerk,’ schreef ik in mijn recensie. Daar blijf ik bij. Ik heb GRÄNS nu twee keer gezien en ben telkens opnieuw ontroerd en verrast.
2. MANDY (Panos Cosmatos, VS/BE/GB 2018)
Panos Cosmatos, die me met zijn stuurloze eighties spielerei in BEYOND THE BLACK RAINBOW niet helemaal wist te overtuigen, doet dat nu wel volledig. Wat een trip en wat is Cage weer heerlijk in deze film!
3. HEREDITARY (Ari Aster, VS 2018)
SUSPIRIA kon de hype niet waarmaken; het lichtelijk verwante HEREDITARY wél. Toni Collette is fenomenaal en Milly Shapiro leverde een * klak met haar tong * debuutrol waar ze waarschijnlijk nooit meer van afkomt.
4. ANNIHILATION (Alex Garland, GB/VS 2018)
De beste sciencefictionfilm van dit jaar. Spannend, origineel en een visueel spektakel van jewelste – dat helaas niet helemaal tot z’n recht komt op treurbuis, slapflop of debiele device. Wat een treurigheid dat dit op Netflix gezien moet worden, in plaats van op het grote doek!
5. BRAWL IN CELL BLOCK 99 (S. Craig Zahler, VS 2017)
A QUIET PLACE, HOW TO TALK TO GIRLS AT PARTIES, UNDER THE SILVER LAKE én SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE waren goede kanshebbers voor de vijfde plaats, maar ik kies voor BRAWL IN CELL BLOCK 99. Rauw, ruig én razendknap geacteerd door Vince Vaughn en Jennifer Carpenter.

 

Missen we een film? Of ben je het ergens totaal niet mee eens? Laat het ons weten op Twitter of Facebook.
Morgen: deel 5! En check ook de site op 31 december, dan publiceren we onze Schokkend Nieuws Top 10 van 2018!

28 december 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!