Mandy
Mandy
Nieuws
27 december 2018

Tabee 2018, deel 3

MandyJAARLIJSTEN | 2018, je bracht ons weer een hoop mooie films! Daarom willen we het jaar goed afsluiten, met de traditionele Schokkend Nieuws-jaarlijst. Tabee 2018!

In Tabee vind je de top 5 beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms volgens de Schokkend Nieuws-medewerkers. Omdat op de valreep van het jaar met SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE  nog een goede kandidaat voor de lijsten uitkwam, is de deadline daarna gesloten en kunnen we de officiële Schokkend Nieuws top 10 van 2018 presenteren, samengesteld uit de lijstjes van alle 27 deelnemers.

De regels: in aanmerking voor een notering komen genrefilms en/of -televisieseries die in 2018 te zien zijn geweest in Nederland of België op een festival, in de bioscoop of via video-on-demand. Of een film ‘Schokkend Nieuws’ genoeg was, mochten de deelnemers zelf bepalen.


Lieuwe van Albada (redacteur tijdschrift/online):

1. BRAWL IN CELL BLOCK 99 (S. Craig Zahler, VS 2017)
Krankjorum knokfestijn van 132 minuten houdt je de volledige speelduur aan het scherm gekluisterd, terwijl de adrenaline door je aders pompt. Craig R. Zahler bewijst na BONE TOMAHAWK nogmaals dat hij een naam is om in de gaten te houden.
2. MANDY (Panos Cosmatos, VS/BE/GB 2018)
Metal, Nicolas Cage, bikers uit de hel en een gestoorde cult, in één grote hallucinante trip met een superieure soundtrack: What’s not to like?
3. HEREDITARY (Ari Aster, VS 2018)
Een zaal vol ongeïnteresseerde pubers en irritante influencers verpestte de kijkervaring enigszins, maar toch maakte HEREDITARY een ijzersterke indruk. Gruwelijk, verrassend en hartverscheurend. En Toni Collette verdient een Oscar.
4. THE HAUNTING OF HILL HOUSE (Mike Flanagan, VS 2018)
Zowel eng als ontroerend, en een knappe puzzel. De aflevering die uit een paar lange takes bestaat is indrukwekkend.
5. A QUIET PLACE (John Krasinski, VS 2018)
Toegegeven, de film heeft wat problemen qua logica, maar is wel origineel en je zit de hele tijd op het puntje van je stoel. En tussen alle horrorfilms die het moeten hebben van schrikmomenten met harde geluiden is deze stilte een verademing.

Theodoor Steen (redacteur tijdschrift/online):

1. YOU WERE NEVER REALLY HERE (Lynne Ramsay, VS/VK/FR 2018)
Een wraakfilm ontdaan van alle crowdpleasende moordpartijen, om je in plaats daarvan in het hoofd te plaatsen van een zwaar getraumatiseerd personage. Geweldig.
2. ONE CUT OF THE DEAD (Shinichiro Ueda, JAP 2017)
Heerlijk ambitieuze en speelse Japanse low-budget-film, waarin Ted V. Mikel-achtige zombie-schlock (in een one-take van veertig minuten) halverwege verandert in een totaal ander soort film. Laat je verrassen.
3. EVERYTHING IS TERRIBLE! PRESENTS: THE GREAT SATAN (Lehr Beidelschies, Nick Maier en Dimitri Simakis, VS 2017)
Hilarische compilatiefilm, opgebouwd uit honderden low-budget occulte horrorfilms en allerlei christelijke propaganda-films (én JERRY MAGUIRE). Tranen van het lachen.
4. UNDER THE SILVER LAKE (David Robert Mitchell, VS 2018)
Nadat je een monsterhit scoort een superdure film maken die expres van los zand aan elkaar hangt? Ik kan dat wel waarderen.
5. HEREDITARY (Ari Aster, VS 2018)
De engste film aller tijden is HEREDITARY zeker niet. De meest ontregelende bioscoophorror van het jaar wel, zonder meer. Die telefoonpaal…. brrrrrrr.

Daan Snouck Hurgronje (redacteur online):

1. AVENGERS: INFINITY WAR (Anthony Russo, Joe Russo, VS 2018)
Geweldig begin van het einde voor Marvels tienjarenplan.
2. DEADPOOL 2 (David Leitch, VS 2018)
Minder verrassend dan, maar net zo leuk als zijn voorganger. Echter: nog stééds te weinig Negasonic Teenage Warhead!
3.  MANDY (Panos Cosmatos, VS/BE/GB 2018)
Precies wat je je bij ‘Nicolas Cage wraakfilm’ voorstelt, maar ook totaal weer niet.
4. ASH VS. EVIL DEAD (S3)  (Ivan Raimi, Sam Raimi en Tom Spezialy, VS 2018)
Dit derde en laatste seizoen is ranziger, grappiger en vooral beter dan het eerste en het tweede. Een waardig vaarwel voor cult-icoon Ash en zijn boomstick.
5. SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE (Bob Persichetti, Peter Ramsey en Rodney Rothman, VS 2018)
Een wervelende meta-vertelling die elke hint van Spidey-fatigue doet vergeten en met bezieling letterlijk de hele wereld op z’n kop zet.

Yfke van Berckelaer (redacteur tijdschrift/online):

1. THE SHAPE OF WATER (Guillermo del Toro, VS 2017)
Een van de meest romantische films ooit gemaakt, met dank aan de visie van del Toro en het meesterlijke spel van Sally Hawkins en Doug Jones. De film leverde ook het artikel  ‘A review of THE SHAPE OF WATER from a guy who had sex with a dolphin’ op en alleen daarom ben ik al blij dat-ie bestaat!
2. AVENGERS: INFINITY WAR (Anthony Russo, Joe Russo, VS 2018)
Eindelijk kwamen na tien jaar alle MCU helden samen en het was (ondanks een plotpuntje hier en daar) het wachten meer dan waard! Petje af voor hoe de Russo broers alle supers een eigen momentje hebben weten te geven. De filmwereld is daarnaast met Thanos een prachtige filmvillain (of hero, afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt) rijker.
3. THE HAUNTING OF HILL HOUSE (Mike Flanagan, VS 2018)
‘Eentje even kijken’ werd al snel de hele serie moeten bingen want a) te goed en b) te eng om te stoppen! En dan meteen weer van voor af aan beginnen om te kijken wat er toch elke keer echt in die hoeken staat.
4. GRÄNS (Ali Abbasi, ZW/DEN 2018)
Ja okay, ik hou nou eenmaal enorm van sprookjes, maar ook dit was weer echt een hele fijne met een verrassende insteek en een verhaal dat bijbleef.
5. HEREDITARY (Ari Aster, VS 2018)
Doodeng meisje, hysterische moeder, gestoorde oma – wat kan hier nou in vredesnaam misgaan? Erg fijne film, totdat ik ’s avonds het licht uitdeed…

 

Missen we een film? Of ben je het ergens totaal niet mee eens? Laat het ons weten op Twitter of Facebook.
Morgen: deel 4! En check ook de site op 31 december, dan publiceren we onze Schokkend Nieuws Top 10 van 2018!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!