Hugo
Hugo
Nieuws
28 december 2012

Tabé 2012 (deel 3)

HugoHet jaar is nog niet voorbij en 2012 leverde veel mooie films op, dus hier is de derde serie persoonlijke favorieten van de Schokkend Nieuws-medewerkers.

26 medewerkers van Schokkend Nieuw stuurden ons hun lijstje met favoriete genrefilms. 45 titels in totaal. We leggen ze – in alfabetische volgorde – aan jullie voor. Deel 1 en deel 2 hebben we al gehad,  hier zijn de volgende zes. En ondertussen zijn we natuurlijk ook benieuwd naar de favorieten van onze lezers. Vergeet niet mee te doen aan onze Schokkend Nieuws Top 100 aller tijden!

Constant Hoogenbosch, programmeur van LUXploitation, het maandelijkse filmprogramma in het Nijmeegse filmtheater LUX, debuteerde dit jaar in Schokkend Nieuws. Hij schreef onder meer over BLUE VELVET, REPO MAN en THE DARK KNIGHT RISES.

 1. THE DARK KNIGHT RISES (Christopher Nolan, 2012). Meer dan waardig einde aan een trilogie die de bron eer aan doet.
 2. KILLER JOE (William Friedkin, 2011). De veteraan laat talloze jongere genrehonden even zien hoe het moet.
 3. THE RAID (Gareth Evans, 2011). Rauwe en compromisloze Indonesische actiecinema die doet terugverlangen naar de Indonesische exploitatiecinema van weleer. 
 4. DREDD 3D  (Pete Travis, 2012). Duister, rauw en helm verplicht; regisseur Travis veegt Stallones voorganger van de kaart en zegt met recht: I am the Law!
 5. THE WOMAN (Lucky McKee, 2011). Vuile en ranzige, maar doeltreffende onderbuikshocker voor de happy few… maar die waren dan ook wel heel happy.

Milan Hulsing is de illustrator van onze rubriek Nederhorror & meer. Hij zorgde onder meer voor prachtige portretten van Caroline Munro, Coffin Joe en Jan Doense.

 1. L’ ULTIMO TERRESTRE (Gianni Pacinotti, 2011). Door een striptekenaar geregisseerde zwarte komedie over schlemielen, new-age goeroes en een sexy alien. Vermakelijk en stijlvol.
 2. BEYOND THE BLACK RAINBOW (Panos Cosmatos, 2010). Hypnotische retro-nonsens van de bovenste plank waaruit ik bij dit schrijven nog niet ben ontwaakt.
 3. THE WOMAN. Rechtstreeks uit het sadistisch universum. Pijnlijk om naar te kijken, met een fantastisch einde.
 4. TAKE SHELTER (Jeff Nichols, 2011). Ontroerend en angstaanjagend dankzij Michael “Bug” Shannon.
 5. MIENTRAS DUERMES / SLEEP TIGHT (Jaume Balagueró, 2011). Beetje koude maar behoorlijk creepy film.

Julius Koetsier, die ook schrijft voor The Cult Corner, maakte dit jaar zijn debuut in Schokkend Nieuws met recensies van o.a. THE DIVIDE.

 1. KILLER JOE. Friedkin verlegt de grenzen van zwarte humor. We lachen, omdat we ons anders te ongemakkelijk voelen.
 2. MIENTRAS DUERMES / SLEEP TIGHT. Cynische zwarte komedie met Hitchcockiaanse spanning.
 3. HUGO (Martin Scorsese, 2011). Een heerlijk sentimentele herinnering aan de reden waarom mensen van films houden.
 4. LOOPER (Rian Johnson, 2012). Superieur escapisme met hersens: in een rechtvaardiger wereld was dit de zomerblockbuster van het jaar.
  5.  SINISTER (Scott Derrickson, 2012). Het plot rammelt een beetje, maar met kippenvel valt niet te discussiëren.

Regisseur Martin Koolhoven had tot juni dit jaar een column in Schokkend Nieuws.

 1. Van alle films die ik gezien heb – en dat zijn er dit jaar weer niet veel – vond ik THE GREY (Joe Carnahan, 2011) veruit de beste.
 2. Als het moet dan komen daarachter HUGO, 
 3. THE WOMAN IN  BLACK (James Watkins, 2012), 
 4. THE CABIN IN THE WOODS (Drew Goddard, 2011) en 
 5. PROMETHEUS (Ridley Scott, 2012). In die volgorde.

Onze vaste tekenaar Erik Kriek publiceerde dit jaar zijn album met H.P. Lovecraft-strips Het onzienbare en andere verhalen. Schokkend Nieuws #95 was daarom niets meer en niets minder dan een Kriek-special, inclusief prachtige Kriek-cover.

 1. KILL LIST (Ben Wheatley, 2011). Alles aan deze film is off, nergens krijg je een handreiking over waar je nou precies naar zit te kijken. Een nachtmerrieachtige ervaring, precies waar ik bij goede horror op zit te wachten.
 2. THE WOMAN. Visceraal en zwartgallig grappig. Ik vond KILL LIST net iets beter maar het scheelt niet veel.
 3. BEYOND THE BLACK RAINBOW. Stylistisch geweldig en heerlijk trippy. Prachtige soundtrack ook. 
 4. KILLER JOE. Ik at al nooit bij de KFC, maar na het zien van deze film ga ik er helemaal nooit meer heen!
 5. Game of Thrones. Ook het tweede seizoen van deze heerlijke serie valt niet tegen. Ik was al fan van de boeken en ik verkneukel me om wat er ons nog allemaal te wachten staat in de serie. 

Joep van Loon schreef dit jaar onder meer over EXTRATERRESTRE en genoot met volle teugen van de Koreaanse noir THE HOUSEMAID.

 1. HOLY MOTORS (Leos Carax, 2012). Prachtig gemaakt, indrukwekkend, geen belerend vingertje terwijl je wordt uitgenodigd te reflecteren over onze plek in het ondermaanse.
 2. THE RAID. Keiharde Indonesische actie in de traditie van TROPA DE ELITE. Wat nou kung fu? Pencak silat!
 3. CARNAGE (Roman Polanski, 2011). Polanski maakte de film die Woody Allen altijd al had willen maken. Middle class horror op z’n meest tenenkrommend.
 4. GROMOZEKA (Vladimir Kott, 2011). Tableaus die tezamen verhalen van de Russische ziel in een postcommunistische wereld. Een prachtig kleinood.
 5. THE WOMAN. Voor wie bang is voor Belgische of Oostenrijkse kelders: ze bestaan ook in de VS. Supersized…

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!