maniac-nurses-dvd
maniac-nurses-dvd
Nieuws
26 oktober 2013

Deze week op dvd en blu-ray

maniac-nurses-dvd Na drie magere weken deze week maar liefst vijf nieuwe releases. Een Nederlandse horrorthriller met een gimmick, de eerste Israëlische slasher, een heruitgave van een oude Troma film, de reboot van de bekendste superheld en het vervolg op een horrorklassieker uit 1974.

In de Nederlandse horrorthriller APP (Just Bridge, 22 oktober) maakt een intelligente en moorddadige app – genaamd Iris – het leven van Anna en haar vrienden zuur. Telefoon moet tijdens het kijken verplicht aan: de film gaat niet alleen over een app maar heeft ook een eigen app. Via deze APP-app krijg je tijdens het kijken extra informatie. Een leuk idee dat William Castle – bedenker van gimmicks als emergo (skelet aan een touw) en percepto (buzzer in je stoel) – beslist had weten te waarderen, aldus recensent Barend de Voogd. Of de app van APP ook daadwerkelijk iets toevoegt aan je beleving lees je hier.

RABIES beleefde vorig jaar zijn Nederlandse première tijdens het Filmisreal festival, een festival voor de nieuwe Israëlische cinema. RABIES is de eerste echte Israëlische horrorfilm. Naar aanleiding van de internationale dvd-release schreef Henriette Poelman destijds een kritisch positieve recensie. “Misschien wil RABIES gewoon teveel; een groot aantal personages, misverstanden, ingewikkelde relaties, uitgesponnen emotionele eindes en een hint naar een serieuzere onderlaag, hoewel deze uitleg vereist. Toch doet de film ook veel goed. We worden getrakteerd op een reeks onverwachte gruwelijkheden en de film heeft een aantal opvallend mooie en lange shots in huis.” RABIES werd voor de Nederlandse markt uitgebracht door Excesso en is vanaf 22 oktober te koop.

In de Belgische horrorkomedie MANIAC NURSES, ook uitgebracht door Excesso (22 oktober), lokken drie lesbische verpleegsters nietsvermoedende mannen naar hun kliniek om ze te onderwerpen aan gruwelijke martelingen. De cultfilm stamt alweer uit 1990 en werd destijds uitgebracht onder het Troma-label. Verantwoordelijk voor de productie en de montage was producent Johan Vandewoestijne, bekend van o.a. RABID GRANNIES en PURGATORY. Voor de liefhebber van ongepolijste low-budget pulp.

Houd je meer van gelikte big-budget blockbusters dan is MAN OF STEEL (Warner Bros, 23 oktober) waarschijnlijk meer jouw ding. Was SUPERMAN RETURNS (Bryan Singer, 2006) nog min of meer een vervolg op de vier films met Christopher Reeve als de titelheld, in MAN OF STEEL schotelt regisseur Zack Snyder ons Superman’s origin story opnieuw voor. “MAN OF STEEL moet voor Superman doen, wat de DARK KNIGHT-films voor Batman deden: het personage op een duistere, serieuze manier herintroduceren.” En dat was volgens recensent Julius Koetsier geen goed idee. “[MAN OF STEEL] doet verlangen naar een simpeler tijdperk […]waarin zijn pak nog felgekleurd was in plaats van flets en grauw, en zijn onderbroek nog over zijn maillot zat.”

In tegenstelling tot MAN OF STEEL begint TEXAS CHAINSAW (eOne, 23 oktober) wel als een vervolg op het origineel, negeert vervolgens de gebeurtenissen in deel twee, en pikt de draad weer op in het heden met “de gebruikelijke groepje tieners dat om de één of andere reden opnieuw tegen de kettingzaag aanloopt.” De aanleiding is tamelijk vergezocht: hoofdpersoon Heather blijkt te zijn geadopteerd en haar echte grootmoeder heeft haar het beruchte huis op de Homestead Road nagelaten. Of de film desondanks toch nog de moeite waard is, kan je lezen in de recensie van Barend de Voogd.

26 oktober 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!